KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Már az expozémban is hivatkoztam arra, hogy a közalkalmazotti törvény módosítására három okból kerül sor. A közalkalmazottak nyelvpótlékával összefüggő alkotmánybírósági döntés, a munka törvénykönyve folyamatban lévő és azóta időközben elfogadott módosítása, valamint a mindennapi gyakorlatban felmerült és sürgős rendezést igénylő problémák megoldása érdekében tettük meg a módosításokat.
A törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok a nyelvpótlékkal összefüggő rendelkezést alapvetően nem érintették. A munka törvénykönyve módosításához kapcsolódó szabályokkal összefüggésben két módosítási igény merült fel. Tekintettel arra, hogy a közalkalmazotti törvény 38. §-át mind a munka törvénykönyve időközben már megszavazott módosítása, mind pedig a törvényjavaslat egyidejűleg módosította volna, a foglalkoztatási bizottság, illetőleg Szabó Rudolfné, Czuczi Mihály és Juhászné Lévai Katalin országgyűlési képviselők indítványozták, hogy a vonatkozó rendelkezésnek megfelelő tételek kerüljenek ki a munka törvénykönyvéből, és kerüljenek át a közalkalmazotti törvénybe. Ezáltal a vonatkozó rendelkezéseket egységesen a közalkalmazotti törvény módosítása tartalmazza ezentúl. E változtatás elvégzése - jogbiztonsági szempontokat is figyelembe véve - mindenképpen indokolt, ezért ezeket a kormány támogatta.
A törvényjavaslat benyújtása óta elvégzett egyeztetés eredményeként támogatja az előterjesztő a foglalkoztatási bizottság által javasolt azon módosítást is, hogy a honvédelmi minisztert is előzetes egyeztetési kötelezettség terhelje a csoportos létszámleépítés esetén.
A közalkalmazotti törvény hatálya kiterjesztésével kapcsolatos javaslathoz érkezett módosító indítványok a rendelkezés pontosítására, meghatározott foglalkoztatási konstrukciók - ilyen a közmunkaprogram, a közhasznú foglalkoztatás - kivételére, a törvény hatálya alá e módosítás eredményeként bekerülő személyek fegyelmi eljárására és a kapcsolódó hatályba léptető rendelkezések korrekciójára vonatkoztak.
Tekintettel arra, hogy a módosító indítványok valós problémákra adnak megoldást, a kormány ezeket a javaslatokat is támogatta. Így egyetértettünk azzal, hogy a közmunkaprogram, valamint a közhasznú munkavégzés keretében foglalkoztatottak jogviszonyát a módosítás ne érintse. Az eredeti törvénymódosítási szándék - az indoklásból is teljes bizonyossággal megállapíthatóan - nem e jogviszony átalakítására, hanem az önkormányzat számára közvetlenül vagy intézményi keretek között végzett munka - például a háziorvosi, házigondozó szolgálatban végzett tevékenység - közötti indokolatlan különbségtétel megszüntetésére irányult.
Tisztelt Ház! A bizottsági üléseken a legnagyobb vitát az egészségügyi kockázat fennállása esetén megállapítható pótlék szabályozása váltotta ki. Az egészségügyi kockázatok körét a népjóléti miniszteri rendelet meghatározza. Az azonban, hogy a kockázat az adott munkahelyen fennáll-e, illetőleg hogy milyen munkakörökben és milyen mértékben áll fenn, csak az adott munkáltatónál elvégzett mérések alapján állapítható meg. Ennek megfelelően a kormány korábbi álláspontja szerint a pótlék fizetésére jogosító munkakörök meghatározására a kormány szerint csak munkahelyi szinten, elsősorban a kollektív szerződés keretében van mód.
Figyelemmel arra, hogy számos munkáltatónál - szakszervezet vagy a felek közötti megállapodás hiányában - kollektív szerződés megkötésére nem kerül sor, olyan kiegészítő szabály kerül beiktatásra, amely szerint is kollektív szerződés hiányában az érintett munkaköröket a munkáltató határozza meg. Ezt a kormány támogatta.
Tekintettel arra, hogy a kockázatok az egyes munkáltatóknál és munkakörökben nem egyformán vannak jelen, illetve hogy az egyes védőeszközök használata nem jelent azonos megterhelést, a kormány a pótlék 30-100 százalék közötti megállapítását javasolta eredetileg. Több képviselő azonban azt az aggodalmát fogalmazta meg, hogy ez a szabály a jelenlegi 100 százalékos pótlék csökkentéséhez vezethetne, ezért ismételt egyeztetés alapján azt támogatjuk, hogy a jelenleg hatályos szabályozás, az egységes 100 százalékos pótlék fennmaradjon.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat július 1-jei hatálybalépése a közalkalmazottak nyelvpótlékára vonatkozó alkotmánybírósági határozatban foglaltakra, valamint a munka törvénykönyve már elfogadott módosítására tekintettel mindenképpen szükségesnek mutatkozik.
(18.40)
Ezért kezdeményeztük, hogy a javaslat zárószavazásának megtartására még a mai napon kerüljön sor. Ez irányú korábbi támogató döntésüket és közreműködésüket - a törvénymódosítás eddigi vitáiban - megköszönöm.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi