DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! A polgári perrendtartás módosító javaslata elsősorban két feladatot kívánt megoldani. Egyrészről az ítélőtáblák felállításának eljárásjogi következményeit kellett érvényesíteni a polgári perrendtartásban, másrészt pedig az új szervezeti rendben a jogorvoslati formákat az ügyek nagyságrendjéhez kívánja a javaslat alakítani.
Az első feladat kapcsán annyit kell elmondanom, tisztelt Ház, hogy a bonyolultabb ügyek kerülnek át a megyei bíróságok elsőfokára anélkül, hogy a helyi bíróságok általános bírósági jellege, karaktere megváltozna. Az összes polgári ügyek mintegy 20 százaléka kerül át a törvényjavaslat értelmében a megyei elsőfokú hatáskörbe, és ezekben az ügyekben a tárgybeli és a jogi összetettség és bonyolultság mellett ezeknek az ügyeknek az elbírálásában egységesebb bírói gyakorlatra is szükség van. Ez a rendelkezés nem váltott ki nagyobb ellenérzést vagy reflexiókat a Házban, hiszen a részletes vita során módosító indítvány sem érkezett ezekhez a részekhez.
A javaslat másik vonulata a jogorvoslati rend egyszerűsítése és átalakítása, az úgynevezett kisebb perértékű ügyekben a jogorvoslati eljárás egyszerűsítése, ami röviden és lényegretörően azt jelenti, hogy a másodfokú eljárás során már nem ismétlődik meg az elsőfokú eljárás, a másodfokú jogorvoslat során csupán az elsőfok ott született döntésének az ellenőrzése történik meg, és nem újrakezdődik az egész eljárás. Arra szorítkozik, hogy nem történt-e anyagi jogi vagy eljárásjogi szabálysértés a felülvizsgálatkor. Ez azonban nem csorbítja a jogorvoslat alkotmányos lehetőségét és alkotmányos szerepét.
(18.30)
Változnak a módosítás értelmében a közigazgatási perek szabályai is, egyszerűsödik e tekintetben is a jogorvoslati rendszer, hiszen a közigazgatási határozatok felülvizsgálatának számos közigazgatáson belüli szintje lehet, és ehhez csatlakozik még a bírósági jogorvoslati szint is. Ezt mindenképpen egyszerűsíteni kellett, és az ügyek jellegéhez kellett igazítani.
Ugyanakkor a kormány támogatta azt a módosító indítványt, hogy maradjon fenn a fellebbezési jog azokban a közigazgatási perekben, ahol az ügyfelet a közigazgatás jelentős, a módosító javaslat szerint 2 millió forintot meghaladó összeg fizetésére kötelezi, és ennek a jogcíme közömbös.
Végezetül, tisztelt Ház, szeretnék szólni a munkaügyi szabályok változásáról, amelyeknek középpontjában elsősorban az áll, hogy a munkaügyi vitákat a jövőben gyorsabban és egyszerűbben és a felek közötti megegyezés lehetőségét megteremtve alakítsuk át. Így a javaslat a bíró kötelezettségévé teszi, hogy a per tárgyalását megelőzően a felek között kötetlen egyeztetést kezdeményezzen, és csak ezt követi majd a peres eljárás.
Mindezek alapján, tisztelt Ház, miután a javaslat - úgy tűnik az eddigiek során - számíthat a Ház támogatására, kérem, szavazzák meg a kormány által támogatott módosító indítványt. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi