DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): (Hangosítás nélkül:) Azokkal ellentétben, akik felszólaltak javaslat nélkül... (Miután a képviselő mikrofonját bekapcsolták:), nekünk van beadott módosító javaslatunk, és ezzel kapcsolatban szeretném az érveket összefoglalni.
Tisztelt Országgyűlés! Az öt ítélőtábla gondolatának megjelenése egyre világosabbá tette előttünk, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja előtt, hogy valóban nincsen érvekkel - főleg szakmai érvekkel - pontosan alátámasztott, valamilyen felmérésen alapuló álláspontja a kormánynak.
Most engedje meg, elnök úr, hogy rátérjek az elmúlt heti alkotmányügyi bizottságban elhangzottakra, amelyekre részben utalt dr. Hack Péter képviselőtársam. Hogy az a hivatkozása a kormánynak az ítélőtáblák székhelyét illetően, amely itt elhangzott, és amelynek indoklása elsősorban a Magyar Bírói Egyesületben végzett munka alapulvételével történt, mennyire nem állja meg a helyét, engedjék meg, hogy idézzek abból a levélből, amelyet a Magyar Bírói Egyesület titkára írt, és amely kiosztásra került valamennyi alkotmányügyi bizottsági tag között. Szó szerint idézem a levélnek egy részét: "Ugyanakkor a két vidéki tábla felállítása nemhogy gyorsítani, hanem lassítani fogja a hatékonyságot, adott esetben növelni az ügyhátralékot vidéken; főleg például Kaposvárott elszívja a megyei, majd pedig a helyi bírói kart. Ezért a Magyar Bírói Egyesület kötelességének tekintette, hogy - az egzisztenciális érdekeket félretéve - ezen káros következményekre figyelmeztessen, és jelezze, hogy a reform ezen részének ilyetén való megvalósításáért felelősséget nem vállal."
(12.20)
E levélhez csatolta a levél írója a Magyar Bírói Egyesület 1997. május hó 16-án megtartott elnökségi ülésének jegyzőkönyvét, amely jegyzőkönyv IV. fejezetrészében, amely a négyszintű bírósági rendszer bevezetésével foglalkozik, a következőket tartalmazza: "Az elnökség álláspontja szerint a sebtében megalkotott törvényjavaslat ebből a szempontból nem megnyugtató, ugyanakkor tudatában van annak is, hogy a bírói kar ezekben a kérdésekben rendkívüli módon megosztott. Ezért az elnökség szükségesnek tartja azon álláspontjának kifejezését, hogy a táblák felállítása önmagában még nem garantálja az eljárások gyorsítását, továbbá hogy a három tábla egyidejű felállítása hatáskörileg nincsen megnyugtató módon alátámasztva, miként kétséges a személyi feltételek biztosítása is."
Tisztelt Elnök Úr! Ezek indokolták Sepsey Tamás képviselőtársam és jómagam azon módosító indítványát, amelyik azt szeretné, hogy ne állítsunk fel jelenleg ítélőtáblákat. Nincsenek meg a feltételek, halasszuk el ennek a kérdésnek az eldöntését. Úgy tűnik, hogy jó megoldás nincs, hiszen 49 képviselő máshol akarja a táblák székhelyét; mások azt akarják, hogy egyszerre legyen az öt felállítva, de később - ezek közé tartozunk mi is -; mások pedig azt akarják, hogy most legyen az öt tábla felállítva; s hallottunk itt már hatodik tábláról is szót ejteni, bár ennek írásbeli nyoma nincs. Mindenki azzal érvel, hogy nem a másik város ellen szól, hanem a saját városa mellett. Ezek egyébként akceptálható és dicséretes törekvések, de egyet biztosan bizonyítanak, hogy e kérdés nincs rendesen előkészítve. Nagyon-nagyon kétséges és kudarccal fenyegető vállalkozásba fog az Országgyűlés, ha ilyen stádiumban ilyen nagy horderejű döntést hoz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi