DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Épp a tegnapi nap kezdődött meg e privatizációs törvény módosításának a tárgyalása, ahol az 50 százalék plusz egy szavazati arány mint állami többségi tulajdon szerepel a tervezetben, és a tulajdonosi jogok az ÁPV Rt.-nél és nem a Földművelésügyi Minisztériumnál lesznek a jövőben sem, sajnálatos módon. Nyilvánvalóan szeretnénk, ha az állami gazdaságok szakmai és tulajdonosi felügyelete is hozzánk tartozna, de ezt még az előző kormány az ÁPV Rt. elődjének, az ÁVÜ-nek adta át, tehát ez az állapot a jövőre nézve is fennmarad.
Szét kell választani, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket tartósan állami irányítás alatt kell megtartani; ön erre egyébként nagyon helyesen és jól utalt. Idetartozik a vetőmagvak, a technológia, a génmegőrzés és annak a referenciának a fenntartása, ami üzleti vállalkozásban, üzleti alapon nem is képzelhető el: tehát egy állami, szellemi tőkének a koncentrálása.
Viszont ezek az állami gazdaságok számos olyan területen is tevékenykednek, amelyek piaci orientáltságúak, és semmiben nem különböznek egyéb, az agráriumban működő társas vállalkozásoktól. Ezt a részt nézve viszont tőkebevonásra van szükség. Ezeknek az állami gazdaságoknak jelen pillanatban mintegy 15 milliárd forintnyi forgótőkére lenne szükségük, amit az állami költségvetés nem tud biztosítani.
A privatizációs technika tehát az 50 százalék plusz egyes szavazati arány mellett azt a célt szolgálja, hogy az állami tartós beleszólás megmaradjon, a dolgozói részvények kifizetésre kerüljenek, mint ahogy ezt a privatizációs törvény előírja, és csak egy olyan kisebbségi tőkebevonásra kerülhessen sor, amely az állami gazdaságok stratégiai tervezését és működtetését nem befolyásolja, ezzel szemben viszont a tőketranszformálást, illetve a forgóeszköz-feltöltést hosszú távon meg tudja oldani.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi