DR. MÉSZÁROS GYULA

Full text search

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Több mint kétszáz állami gazdaság privatizációja megtörtént. Maradt még mintegy huszonhat nagy múltú, kiváló gazdaság, amelyek 75 százalékos állami többségi tulajdonban vannak. A privatizációs törvény módosításával a kormány 50 százalék plusz egy szavazatra kívánja az állami tulajdonrészt csökkenteni.
Gondolom, a részvények további 25 százalékát nem a gazdaság dolgozói, hanem tőkeerős külföldi cégek tudják majd megvásárolni. Ezek a gazdaságok hazánk legkorszerűbb nagyüzemei, ők termelik a vetőmag, a szaporítóanyag döntő részét. Állattenyésztésben is világhírűek, jelentős a szerepük az agrár-felsőoktatásban, a tudomány legújabb eredményeinek bemutatásában. Hogy csak néhányat említsek: Mezőhegyes és Bábolna, Bóly és Martonvásár, Gödöllő és Herceghalom és a többiek a magyar mezőgazdaság fellegvárai.
De hát mitől fél a szakszervezet, az Érdekegyeztető Tanács és a dolgozók? Attól, hogy az 50 százalék tulajdonrész külföldi kézbe kerülésével átveszik az irányítást a tőkeerős külföldi cégek, és majd nem az aránylag olcsó magyar növény- és állatfajtákat állítják elő, hanem a külföldi tőke a földdel együtt a piacot is megvásárolja, és nem lesz olcsó martonvásári kukorica meg szegedi búza, hanem behozzák drágán a saját szaporítóanyagukat és termékeiket.
Kérdezem államtitkár urat, egyetért-e azzal, hogy ezt a néhány kiváló gazdaságot is magánkézbe kell adni, és ha nem, mit tesz ellene. (Taps az FKGP és a KDNP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi