DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Minden új típusú, előzmény nélküli törvény esetében szükség van arra, hogy alkalmasint értékeljük a végrehajtás tapasztalatait, a működés módját és mikéntjét; ebben az értelemben természetesen a tisztelt Ház is olyan fórum, amely értékelheti egy-egy interpellációhoz kötődően is.
Nem tudok egyetérteni azzal a megfogalmazással, ami egyébként nem hangzott el képviselő úr felszólalásában - és ennek örülök -, az írásbeli kérdés ennél keményebb volt. Így a feltett kérdés megfogalmazásával egyetértek. Természetesen nem problémamentes a területfejlesztési törvény elfogadása utáni gyakorlat. Az én megítélésem szerint azonban egy hosszabb időszak alatt lehet értékelni azokat az ellentmondásokat, problémákat, amelyeket ön is említ, és amelyeken kívül egyébként a gyakorlatban még több problémával találkozunk.
(15.30)
Egy helyen vitám van a képviselő úrral, nevezetesen az Alkotmánybíróság határozatához kötődően. Az Alkotmánybíróság a mi számunkra rendkívül előremutatóan meghatározta azt, hogy ez a törvény - még egyszer mondom: amelyik a semmiből született - az elkövetkezendő időszakban milyen irányt kell hogy vegyen az alkalmazásban. Egy helyen alkotmányellenesnek ítélte a törvényt; ez egyébként nem az a terület, amelyet a képviselő úr említ, ez egy tulajdoni kérdés volt.
Más helyeken éppenséggel nagyon határozottan állást foglalt az Alkotmánybíróság amellett, hogy maga a törvény és az azóta megjelent működtetési rendeletek nem alkotmányellenesek, tehát a parlament kétharmaddal meghozott törvénnyel igenis ezeket a szabályokat meghozhatta. Nem alkotmányellenes, és nem korlátozza a törvény az önkormányzatokat.
Ami a konkrét kérdéseket illeti: a megyei területfejlesztési tanács státusát a törvény rögzíti, és megállapította, hogy ez önálló jogi személy. Elfogadom, hogy itt volt egy időcsúszás, de a költségvetési törvény elfogadásakor rendeztük mind a státuskérdést, mind a számlavezetés kérdését. Az átmeneti megoldások esete - az ön esetében, illetve pontosabban Hódmezővásárhely és a megye esetében -, tudok róla, problémát okozott. Azt tudom mondani, hogy ez egy egyedi probléma volt, másutt nem jelentett gondot a befizetés. Ismerem ezt a vitát, nem kívánok benne állást foglalni. Azt gondolom, hogy az élet azóta megoldotta ezt a kérdést, azóta szabályozott mind a befizetés kérdése, mind pedig a felhasználás kérdése.
A törvényességi ellenőrzés az én megítélésem szerint az államháztartási törvény rendelkezéseivel mára megoldottnak nevezhető. A költségvetésből juttatott pénzeszközöket az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Nyilvánvalóan még a tapasztalatok alapján az ellenőrzés hatékonyságát vagy a módosításokat lehet ebben az irányban fokozni, de ma ellenőrzöttnek tekinthető a felhasználás.
A decentralizált területfejlesztési források pályázati rendszerében rendkívül rövid volt a pályázati határidő kiírása - ezt elfogadom -, és egy év az, amit egyelőre áttekinthetünk. Nincs olyan típusú tapasztalatom, amellyel generálszerűen, az egész országra vonatkozóan összehasonlítanám a Békés megyei példákat és kiírásokat. A törvény azt adja a területfejlesztési miniszter képviselője számára, hogy abban az esetben, ha effektív törvénysértés történik, éljen a vétójogával, és visszakerüljön a vétójog alapján az Országos Területfejlesztési Tanácshoz.
Nagyon sok vita van, nagyon sok olyan típusú jogértelmezés, amely majdnem minden megyében jelen van. Azt tudom erre mondani, hogy ezeket a vitákat a megyei fejlesztési tanácsban kell lefolytatni. Olyan esetről nem tudok - de az ön kérése alapján szívesen újra megvizsgáltatom -, hogy az érintett megyei fejlesztési tanács törvényellenesen hozott volna döntést, vagy törvényellenesen, a jogszabállyal ellentétesen ítélt volna oda pályázati összegeket. Az pedig, hogy hogyan és miként teszi, a törvény szelleméből adódóan a megyei fejlesztési tanács kompetenciája.
Egyetértek azzal, hogy a döntések előkészítésénél megfelelő szakértői bázisra van szükség. Ennek kialakítása tekintetében is a megyei fejlesztési tanácsra mutat a törvény. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Van, ahol egyébként a megyei közgyűlés a saját hivatalával látja el, és van, ahol nem. Összességében: nyitott vagyok minden javaslatra.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi