DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálom, hogy a miniszter úr távollétében kell elmondanom halasztott kérdésemet. Különösen azért sajnálom, mert hiszen miniszteri döntéstől függ a dolog további fejleménye.
A Magyar Országos Levéltár főigazgatói állására kiírt pályázat nagy jelentőségű, hiszen ha nem is mindenki van ennek tudatában, a magyar művelődésügy egyik legfontosabb - vagy talán legfontosabb - intézményéről van szó, amelyik az Árpád-kortól napjainkig a központi kormányszervek iratanyagát őrzi, őrzi azokat a törvényeket, amelyeket mi itt jóváhagyunk, és őrzi mindig az Országgyűlés anyagát is.
A kiírt pályázatra, amennyire ez ismeretes, két érdemleges pályázó van: a jelenlegi főigazgató, aki tehát a folytonosságot jelentené, és egy másik levéltári intézmény vezetője, aki a váltást tenné lehetővé. Mindkettőről szakmai körökben sok az elismerő vélemény, ugyanakkor - ha szabad felhívnom a figyelmüket - a folyosókon az terjed, hogy itt úgysem a szakmai szempontokat figyelembe vevő döntés történik, hanem politikai döntés, ahol az egyiknek a múltja, a másiknak a jelene lesz a meghatározó. Ilyen körülmények között nagyon komoly kuratóriumra van szükség. A jelenlegi kuratórium azonban szerény megítélésem szerint, amennyire tudni lehet, nem biztos, hogy megfelelő egy ilyen nagy fontosságú kérdés eldöntésére. Egyfelől amiatt nem, mert hiányoznak belőle, másfelől, mert - a jelek és a pletykák szerint - nem mindenki van a helyzet magaslatán.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi