DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Alelnök Asszony! Külügyminiszter Úr! Tisztelt Ház! A közelmúlt híradásainak meglehetősen sokkoló számadatai, úgy gondolom, aktuálissá teszik e kérdés feltételét.
Mint ismeretes, az 1996. évben a tiltott határátlépést és kísérletét elkövetők száma 10 577 fő volt. Ezt 108 ország állampolgárai követték el. A schengeni egyezményhez Ausztria várhatóan - a fokozatosság elvét figyelembe véve - ez év októberében csatlakozik. Ez felveti azt a félelmet, hogy újabb függöny jön létre. Ez ügyben a volt osztrák kancellár korábban - Franz Vranitzky - már magyarázkodásra is kényszerült. Az elmúlt évben az osztrák-magyar határon több alkalommal is nehezen elviselhető, sajnos méltatlan helyzetek sora alakult ki: többórás várakozások a személyforgalomban, kilométeres kamionsorok, melyek kihatnak a magyarországi vállalkozásokra, a befektetésekre, a turizmusra - és a sort természetesen lehetne folytatni.
Félő, hogy a schengeni egyezmény ausztriai alkalmazásával a helyzet tovább romlik. Korábban a bajor miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a leendő európai uniós országok közül így Magyarország területén is elkezdődjenek az úgynevezett európai útlevélvizsgálatok.
Ebből értendően azonnal felvetődik a kérdés: szükséges-e olyan nemzetközi egyezmények megkötése, amelyek differenciálnak vagy differenciálhatnak az utasok között. A jelenlegi határátkelésnél a gyorsaságot, a biztonságot és a kulturáltságot tekintjük a fő kritériumnak, illetve hogy tudjuk azt egyeztetni azzal a félelemmel, amely a társadalmat az illegális bevándorlással és a bűnözéssel szemben tartja; ugyanakkor ne legyen hátrányos megkülönböztetés sem.
Ezek után a kérdés magától adódik: vasfüggöny után schengeni függöny - avagy elképzelhető-e olyan nemzetközi egyezmények megkötése, amelyek az európai országok gyakorlatát már a csatlakozás előtt átveszik?
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi