KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország és Ausztria határa valóban Európa egyik legforgalmasabb határszakasza. Csak néhány adat ennek illusztrálására: Hegyeshalomnál az elmúlt évben 33 millió személy és több mint 3 millió jármű - ez a teljes magyar határforgalom egyharmada - lépte át a határt ezen az egy határátkelőhelyen. És '97. április 30-ig ez a szám további 13, illetve 14 százalékkal növekedett.
A torlódás, amit képviselő úr is említett, a magyar-osztrák kapcsolatokat terheli. Nem politikai jellegű, technikai jellegű ügy, de több alkalommal személyesen, illetve telefonon kellett interveniálnom az osztrák külügyminiszteren keresztül egy-egy ilyen helyzet feloldása érdekében.
Ezért kezdeményezte a Külügyminisztérium már '96 őszétől a közös határ rendjét szabályozó egyezmények újbóli áttekintését, amit osztrák részről kedvezően fogadtak, a két belügyminisztérium, a két belügyminiszter is több tárgyalást folytatott; három közös munkacsoportot is létrehoztak.
Egy sor technikai jellegű könnyítés történt. Úgy gondolom, hogy az a drámai helyzet, amiről képviselő úr beszámolt, nyilván a kérdés beadása időszakában jelentkezett, azóta ugyanis úgy tudom, hogy a helyzet lényegesen javult: egy sor technikai jellegű, forgalomkönnyítő megállapodást vezettünk be, illetve ennek érdekében történtek jogszabályi lépések is. Így egy eurokonform toloncegyezmény elfogadása, illetve egy módosított vízumegyezmény enyhít a helyzeten. Keressük a lehetőségét egy schengeni előszűrő szerepnek, ami részben - ha nem is teljesen - elégítené ki a magyar társadalomnak az ön által is említett, jogos félelmét.
Ezt többször felvetettem már osztrák kollégámnak, más európai uniós országok külügyminiszterének. Elfogadták, vagy legalábbis szimpatizálnak azzal a gondolattal, hogy fokozatosan kapcsolódjunk be a schengeni rendszer munkájába, az egyes munkabizottságokba. Egy előzetes megállapodásnak azonban van három lényeges akadálya.
Az egyik: eltérő a vízumpolitikánk. Hiszen a szomszédos országok állampolgárai Magyarországra vízum nélkül utazhatnak, míg a schengeni országokba, sőt a jelenleg még nem teljes jogú Schengen-tag Ausztriába is csak vízummal utazhatnak.
A második: a technikai feltételek hiánya. Ezen tud az Európai Unió a Phare-program segítségével segíteni, ehhez tud támogatást adni.
Végül vannak még további jogszabályi feltételek is: így például egy új, eurokonform menekültügyi törvény elfogadása. Mindezeken dolgozunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi