DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Két kérdést intézett a KHVM és a KTM miniszteréhez képviselő úr. A válaszom röviden az, hogy jelen pillanatban a PVC-csövekről senki nem tudja azt bebizonyítani, hogy ezek környezetszennyezőek lennének. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.) Ez az egyik.
A másik, hogy természetesen az interpellációt indokoltnak tartom abban az értelemben, hogy ma Magyarországon a szennyvízelvezetés az egyik legjelentősebb probléma, a kérdés tehát egy valódi környezetvédelmi problémára irányítja a figyelmet. Itt azonban, azt kell mondjam, nem annyira technológiai választ kell nekünk adni; sajnos a szennyvízelvezetés finanszírozási problémáival van igazán probléma, nincs elegendő pénz, fejlesztési forrás ahhoz ma Magyarországon, hogy a településeken megfelelő mértékű és megfelelő mennyiségű csatornarendszert tudjunk kialakítani.
Az egy technológiai kérdés természetesen, hogy ezt PVC-alapon vagy pedig beton- és azbesztcementalapon tesszük. A helyzet az, hogy jelen pillanatban a PVC-alapú szennyvízelvezető csövek valóban egy versenyképes konkurenciát jelentenek az azbesztcsöveknek. Ez az én véleményem szerint helyes, nem indokolt korlátozni ezt a versenyhelyzetet azzal, hogy környezetvédelmi indokokra való hivatkozással lehetetlenné tesszük ezeknek a csöveknek a felhasználását, hiszen ezek a használók számára egyrészt bizonyos tekintetben olcsóbbak, másrészt pedig hasznosabbak.
Szeretném fölhívni képviselő úr figyelmét arra, hogy kissé eltérés van a magyarországi szennyvízrendszerek és az európai városokban lévő szennyvízrendszerek között. Magyarországon azt a gyakorlatot követjük, hogy külön van csapadékvíz-elvezető rendszer és külön van szennyvízrendszer. Ebből adódóan az átmérőkapacitás itt borzasztóan fontos. A kistelepüléseknél is ezért terjedt el az utóbbi időben jelentősebben a PVC. A szennyvízelvezető rendszerek esetében elegendő egy kisebb átmérőkapacitást biztosítani, erre alkalmas az ön által említett PVC is, fölösleges jelentős beruházásokba belevinni a kistelepüléseket azzal, hogy előírunk egy tágabb kapacitást. Annál is inkább nem indokolt, mert mint ahogy mondottam, a szennyvíz a legdrágább közmű Magyarországon és Európában is, ezért a forrásokat inkább a kapacitások növelésére kell fordítani.
Vitatom képviselő úrnak azon állítását is, amely szerint a PVC előállításának nagyobb energiaigénye miatt lenne környezetszennyező a PVC. Ilyen esetekben a teljes életciklust kell vizsgálni természetesen, ebben az értelemben szakmailag legalább is kétséges, hogy magának az előállításnak erőteljesebb lenne a környezetszennyező hatása a PVC-csövek esetében.
(15.10)
Azzal egyébként egyetértek, hogy rohamosan ki kell majd alakítani az Európai Unióhoz kötődő normarendszereket. E tekintetben - a társtárcától kapott tájékoztatás szerint - szigorú rendben és határozottan el fogják készíteni a csatlakozás idejére ezeket a normákat. Azonban a normákon keresztül egy-egy alapanyag vagy technológia versenyképességét, vagy versenyképtelenségét nem szabad előirányozni az európai uniós csatlakozás idején sem.
Befejezésül megköszönöm képviselő úr kérdését, amivel ráirányította a figyelmet arra, hogy ma jelentős probléma Magyarországon a települések szennyvízelvezetése. Nem tartom kardinális kérdésnek e tekintetben a köztünk lévő véleménykülönbséget arra vonatkozóan, hogy PVC-csővel, műanyagcsővel vagy pedig egyéb technológiával kell ezt a feladatot ellátni. Azt biztosan állíthatom, hogy a PVC-csövekkel történő szennyvízelvezetés ma Magyarországon semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem környezetszennyező.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi