DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A Szekszárdi Húsipari Részvénytársaságnál történtek értékelése előtt tisztázni kell néhány alapvető sajátosságot.
A rossz anyagi kondícióban lévő társaságot annak idején - a felszámolást megelőzendő - egy speciális hazárd privatizációs eljárással magánosították. Ennek az a lényege, hogy az új tulajdonos jelképes áron jut tulajdonhoz, körülbelül 10 millió forintért, és a tulajdonosi lépéseivel esetleg képes megmenteni a céget. Az ilyen hazárd eljárásnak három lehetséges eredménye lehet: sikerül a megmentés, nem sikerül a megmentés; és van egy harmadik: a vevő egy ideig életben tartja a céget, közben kilopja a piacait, az eszközeit, a legjobb embereit, és egy új, ha lehet, adósságmentes cégbe viszi át ezeket. Szekszárdon a legvalószínűbb a C-variáns. Ez teljesen egybevág az új tulajdonos személyes karakterével, stratégiájával, aki valójában kényszerhelyzetben van; a cég feljavítására fordítható pénze nincs - itt milliárdokról van szó.
Ezért minden erejével a C-variánson dolgozik, s ebben legfőbb törekvése az időnyerés. Szívós következetességgel manőverezget, húzza az időt, ígérget és visszavon, halogatja a Szekszárdi Húsipari fizetési kötelezettségeit, szemrebbenés nélkül mellébeszél. Közben kétségbeesetten építi ki tehermentes háttércégét, a Metracot, s mindent megtesz a piacok, az emberek, az eszközök átvételére; s ami ez ellen hat, azt könyörtelenül legázolja. Tény, hogy a tulajdonos sorozatosan és tételesen megsérti a munka törvénykönyvét, a csőd-, az államháztartási, a számviteli törvényt és még sorolhatnám; nem fizeti rendesen a közterheket, súlyosan vét az élelmiszer-egészségügyi előírásokkal szemben - és a kormányzati szervek nagyon vontatottan, vagy éppen sehogyan nem szereznek érvényt ezeknek a törvényeknek.
Miközben egy képviselő, Jánosi képviselő úr kapcsolatfelvételekkel próbálkozik eredményt elérni, a kormány fellépését nevezhetjük lanyhának és tétovának.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannak a nagy része, amit elmondtam, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének 1997-es újságjában jelent meg, azzal a bevezetővel, hogy: az alábbi tanulmányt a Magyar Szocialista Párt szakértői csoportja készítette - ismereteink szerint a párt vezetői számára. Az anyag egyes megállapításai a tények alapján pontosításra szorulnak, de egészében nagyon tanulságos elemzésnek tartjuk.
Miután én az elemzés általam felolvasott részével teljesen egyetértek, ezért tártam a képviselőtársaim elé is ezt az egyébként - hangsúlyozom - szocialista szakértők által készített és nagyon pontos elemzést, mert valóban ma ez a helyzet Szekszárdon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Miben áll a kormány tétova, halogató lépése? Elsősorban abban, hogy 1996. június 26-án írták alá a szerződést a felek, amiben a vevő kötelezettséget vállal arra, hogy a dolgozói létszámot megtartja; több mint 1200 dolgozója volt ekkor a Szekszárdi Húsipari Vállalatnak. Ez a kötelezettség 3 évig élt volna, és hogyha elbocsátások vannak, azt csak az érdekvédelmi képviseletek egyetértésével tehette volna meg. A szerződés aláírását követően néhány nappal később, július 5-én a tulajdonos már létszámleépítésről beszél; augusztus 1-jével pedig tízesével, húszasával küldi el különféle címeken az embereket: a szakmai vezetéstől kezdve, a termelési főmérnökön, a termelési főosztályvezetőn, a pénzügyi főosztályvezetőkön át a teljes vezérkart rövid időn belül teljes egészében menesztette.
'97 márciusában interpelláltam a munkaügyi miniszter úrhoz, hogy baj van, mert nem tartja be a kötelezettségeit a vevő, oda kellene figyelni, hiszen szankciót vállalt annak esetére, hogyha embereket nem szerződés alapján küld el. A miniszter úr akkor kibújt a válaszadás alól azzal, hogy van a szerződésnek egy olyan pontja, ami felmenti a vevőt, hiszen ha a munkavállaló kezdeményezi a munkaviszony megszűnését, akkor nem vonatkozik rá a szankció.
Tisztelt Képviselőtársaim! A papírt, amit a kezemben tartok, szóróanyagként szórták a Szekszárdi Húsiparinál, így szól:
"Felhívás a dolgozóknak a munkáltató - tehát a tulajdonos - részéről. Szeretnénk, ha a dolgozótársak megértenék, hogy a Szekszárdi Húsipartól a Metraco International Rt.-hez történő áthelyezésükkel egy biztonságos és nyereséges társasághoz kerülnek át. A Szekszárdi Húsipari Rt. a jelenlegi helyzetben, minden erőfeszítését latba vetve veszteséges; fennáll a veszélye, hogy esetleg felszámolás során a felszámolóbiztos önöket teszi ki elsőnek az utcára." És e mellé a szóróanyag mellé még küldött egy szerződéspéldányt is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen egyértelmű, hogy ezzel a felhívással a munkáltató kezdeményezte a dolgozók felmondását, miközben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a mi kormányzatunk tétlenül nézi, hogyan garázdálkodik egy vállalkozó Tolna megye szívében, Szekszárdon.
Sajnálom, hogy az időm lejárt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi