VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az ellenzéki pártok képviselői jó néhányszor felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélyekkel jár a kormánypártok által megkezdett mértéktelen sikerpropaganda. A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója is több felszólalásban szólt arról, hogy a kormány hitelesebb és reálisabb képet festene az ország helyzetéről, ha a tényekből indulna ki. 1994-ben, amikor az MSZP-SZDSZ-kormányzás megkezdődött, rossznak tartottuk, hogy a kormány politikai szempontokból sötétebb képet festett az ország helyzetéről. Emlékezzünk vissza a Mexikó utáni pénzügyi válsággal való fenyegetőzésre.
De ugyanilyen felelőtlennek tartjuk most azt, hogy a kormány képviselői egy évvel a választások előtt átestek a ló másik oldalára, és gátlástalan öndicséretbe kezdtek, a valós folyamatok eltorzítására, felnagyítására törekednek. Nem arról van szó, tisztelt Ház, hogy ne vennénk észre a gazdasági folyamatok kedvező változásait. (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból: Éljen. - Taps ugyanonnan.) Azt hiszem, minden hazáját szerető polgár - akár ellenzéki, akár kormánypárti - örül annak, ha az országban kedvező, pozitív változások történnek.
De korábban is és most is fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a most tapasztalható kedvező változások azután következtek be, hogy a magyar gazdaság az elmúlt két évben visszaesett, stagnált, a beruházások csökkentek, a magyar lakosság jövedelme és nyugdíja reálértéken 20 százalékkal csökkent, az infláció 28 százalék fölé szökött fel. Ma már szakemberek ismerik el, hogy 1995-ben a bruttó hazai termék csökkent, csak kozmetikai beavatkozással lehetett stagnálásnak feltüntetni.
A mai változások megértéséhez tehát annak belátására van szükség, hogy az elmúlt két év a mélypont volt, innen már nem lehetett mélyebbre zuhanni. (Dr. Szabó Zoltán: Nektek sikerült volna.) Ezt támasztja alá az is, hogy a dicséretesnek tartott magyar export még ma is csak felét teszi ki a lélekszámban és területben közel azonos cseh gazdaság exportteljesítményének, annak a cseh gazdaságénak, amiről ma illik lesajnálóan nyilatkozni.
A kormányzati sikerpropaganda azonban két-három hete hirtelen alábbhagyott. Megkezdődött ugyanis a '98-as állami költségvetés érdemi előkészítése, és kiderült, hogy a miniszterek közül többen elhitték, amit mondtak. A kormány több tagja úgy vélte, hogy ha ennyire nő a gazdaság, akkor van lehetőség olyan célra támogatást igényelni, amitől korábban elvontak költségvetési támogatásokat.
Idézem a sajtójelentéseket: "A Közlekedési Minisztérium több pénzt kért közúthálózat fejlesztésére, vasútvonalak és vízgazdálkodás korszerűsítésére; az ipari tárca turisztikai célelőirányzatra és a műszaki fejlesztés alapprogramjaira, céltámogatásokra; a Népjóléti Minisztérium gép-, műszerfejlesztésre, kórházi rekonstrukcióra, béremelésre; a földművelésügy magasabb agrárdotációt szeretne."
Kuncze Gábor belügyminiszter pedig három év leépítés után a következőt nyilatkozta. Idézem: "A belügy többlettámogatást adna az önkormányzatoknak." Nos, azt hiszem, két év csökkenés után ez teljesen reális. A legvisszafogottabb eddig a honvédelmi tárca volt, amely reálértéken szeretné tartani a '98-as költségvetését.
Mindezektől az igényektől talán Horn Gyula miniszterelnök és Medgyessy Péter pénzügyminiszter ijedt meg igazán. Azóta tart az állóháború a Pénzügyminisztérium és a többi tárca között. Azt kell mondanunk: a kormány a saját maga által ásott verembe esett, hiszen a sikerpropagandáról hamar kiderült, hogy több benne a propaganda, mint a megalapozott tény. Így hiába próbál most óvatosan visszakozni a miniszterelnök és a pénzügyminiszter, úgy küzdhetnek saját kormánytagjaikkal, mint egy modern Laokoón-csoport.
Tisztelt Ház! A korán kezdett kormányzati sikerpropagandát hallva a magyar polgárok hosszú időn át nem tudták eldönteni, hogy a szemüknek vagy a fülüknek higgyenek. Maguk körül ugyanis nem azt látták, amit a kormánytól hallottak. Most megtapasztalhatták: a kijelentéseknek nagyobb a füstje, mint a lángja. Ez a kormány a választók után saját magát is becsapta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi