DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! A kormány által T/4254. számon beterjesztett, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényjavaslatot a mezőgazdasági bizottság folyó év május 7-ei ülésén megtárgyalta, vizsgálta annak általános vitára való alkalmasságát. A bizottsági vita során több képviselőtársam, valamint egy érdekképviselet szakértője fejtette ki álláspontját. A vita magas színvonalú volt, azonban a felszólalásokban visszatérő gondolat az volt, hogy a sok évi előkészítő, egyeztető munka során, bár jó szándékú törvényjavaslat született, de nagyon sok esetben jogos szakmai kritika fogalmazható meg.
Képviselőtársaimmal együtt magam is az alábbi kritikákat fogalmaztuk meg. Ilyen: a törvényjavaslat elsősorban a kedvtelésből tartott állatokkal és a kísérleti állatokkal való bánással foglalkozik. A házi haszonállatokkal elnagyoltan, sokszor szakszerűtlenül, a vadon élő állatokkal pedig egyáltalán nem foglalkozik. Az értelmező rendelkezések hiányosak, sok esetben rendezetlenül elhelyezettek, ugyanakkor jelentős számban alapvető szakmai ismeretek hiányáról árulkodnak. Így például a 22. § értelmezi az állatkísérletet a 2. § helyett, ahol egyébként a helye lenne. További példa a 11. §-ban található, mely az állatok vágásával foglalkozik, és nincs összhangban egyéb törvényi előírásokkal, a gyakorlati élettel és szakmai evidenciákkal. Számos esetben az államigazgatás rendjét szabályozó jogszabályokkal ellentétes megfogalmazásokat tartalmaz, hogy csak az állat-egészségügyi hatóság és a jegyző tevékenységének összehangolásáról beszéljek.
Úgy a kedvtelésből tartott, mint a haszonállatok esetében sok az átgondolatlanság, mint például a fül- vagy farokcsonkítás, az állatversenyek szabályozása vagy a liba- és a kacsatömés szabályozása, mint ahogy az előbb államtitkár asszony expozéjában is elhangzott ezzel kapcsolatos megjegyzés; nincs például meghatározva az, hogy mi az, hogy "házilagos" kacsa- vagy libatömés - megjegyzem, a törvényben csak libatömésről van szó. De ilyen kifogások merültek fel, hogy nem szabályozza az állattulajdonosok magatartását, közreműködését a hatósági intézkedések során. Ennek hiánya az elhíresült pitbull-törvény sorsára juttathatja ezt a törvényt.
Az állatkísérleteket felügyelő bizottságok működését szabályozó paragrafusokat is többen kritizálták, mert a gyakorlatban nehezen kivitelezhetőknek tűnnek, de az az előírás is nélkülözi az életszerűséget, amely megtiltja a háziasított állatok kóbor egyedeinek kísérleti célú felhasználását.
A törvényjavaslatban szép számmal fellelhető szakszerűtlenség miatt, az állattenyésztés, az állategészségügy, az élelmiszer-ellenőrzés jogi, igazgatási és ellenőrzési kérdéseinek minisztériumi helyének megfelelően több felszólaló kívánatosnak tartotta volna, ha a Földművelésügyi Minisztérium előterjesztésében kerül a törvényjavaslat a parlament elé, de minimálisan a Földművelésügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium közös előterjesztésére többen próbáltak javaslatot tenni.
A mezőgazdasági bizottság ülésén a fentiekre tekintettel úgy döntött, hogy az itt felsorolt és a fel nem sorolt hibák kiküszöbölésére munkacsoportot hoz létre, és módosító indítványok készítését kezdeményezi.
Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság május 7-ei ülésén, érzékelve a jelentős társadalmi igényt, valamint remélve a törvényjavaslat javíthatóságát, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi