DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bihari Mihály felszólalásának egy részletére térnék ki: ma van 49. évfordulója, hogy az Egyesület Nemzetek Szervezete elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ez egy ritka jelenség, s történelmünkben az első eset, hogy több évszázados filozófiai viták után tudták egybefoglalni az embernek azon jogait, amelyek nemcsak ebben az évszázadban, de a következő évezredben is irányadók lesznek - különösen két tekintetben:
Az egyik az ember méltóságának megbecsülése, a szabad véleménynyilvánítás, a sajtószabadság, a gyülekezési és egyesülési jog. Nem utolsósorban szeretném felhívni az igen tisztelt Országgyűlés figyelmét: itt elhangzik ez a fontos kiáltvány, de sajnálatosan - a kormány hibájából és elsősorban a művelődési miniszter hibájából - ezt nem ismertetik a diákokkal. Nem akarom a főpolgármestert is belevonni, bár őt is felkértem erre az ügyre - de ez nem ide tartozik. De teljesen ismeretlen a magyar ifjúság előtt! Mikor tanulják meg ezen jogok gyakorlatát, ha nem fiatal korban?
Még egy megjegyzést tennék: nem elég a jogot gyakorolni. Meg kell tanítani, hogy a másik, az embertársaim iránt a felebaráti szeret szellemében cselekszem. A világ nagy bajai, problémái - itt mellettünk a jugoszláv problémák egy része - azon alapszik, hogy semmi tiszteletet nem adnak a másik ember jogának. Az alkotmány-előkészítő bizottságban sajnos nem tudtam elérni, hogy ez a fontos szó benne legyen, hogy a felebaráti szeretet jegyében cselekedjünk egymás iránt, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában - amelyet ateisták, szocialisták, keresztények, konzervatívok, liberálisok szavaztak meg - benne van, hogy a testvériség szellemében cselekedjünk egymás iránt.
Arra kérem az Országgyűlést, hogy a kormány igenis intézkedjen, hogy az ifjúság ezt megismerje, és még nem késő, hogy az alkotmányunkban benne legyen az a szó, hogy egymás, a polgárok iránt a felebaráti szeretet szellemében cselekedjünk.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi