DR. WEKLER FERENC

Full text search

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége nevében szeretném közölni, hogy örülünk annak, hogy ez a javaslat még az idén a Ház elé került, örülünk annak, hogy a Ház kísérletet tesz egy több éve fennálló probléma megoldására, jelesül a magyarországi nemzetiségi képviselők lehetőséget kapnak arra, hogy a Parlamentben helyet foglaljanak, amennyiben a Ház a következő hetekben ebben a törvényben szavazni tud.
A magunk részéről szeretnénk elérni, hogy az év végi törvényalkotás folyamatában ez még lehetővé váljon, illetve szeretnénk elérni, hogy a következő év elején a parlament dönteni tudjon. Támogatjuk azt a javaslatot, amelyet a kormány beterjesztett, annál is inkább, mert ennek a kialakításában aktívan közreműködtünk, a szocialista frakció képviselőivel közösen dolgoztuk ki az alapelveit, és örültünk annak, hogy az ellenzéki pártok közül a Fidesz is részt vett az előkészítés folyamatában, sőt, a Kisgazdapárt is támogatta fő vonalaiban ezt az elképzelést.
A beterjesztett javaslat majd' minden pontjával egyetértünk, de nem értünk egyet a létszámhatárral. Szeretnénk magunkat tartani a négy párt, négy frakció képviselői által megállapított 7500-as limithez, azt szeretnénk, ha a parlamentbe kerüléshez a nemzetiségi listára leadott 7500 szavazat lenne szükséges. Remélem, hogy a vita során lehetőség nyílik ennek a konszenzussal történő kialakítására.
Örülünk annak, hogy a kormány fölvállalta a frakciók által megfogalmazott szöveget, és örülünk annak, hogy lehetőséget kapnak a nemzetiségek a listaállításra. Örülünk annak, hogy Magyarországon a nemzetiségek egy választókörben indulhatnak, és ez Magyarország egész területe, ami kis könnyebbséget jelent a nemzetiségek számára. Örülünk annak is, hogy a nemzetiségekre leadandó szavazatokhoz az állampolgároknak egy kis aktivitást kell kifejteniük, el kell kérniük a törvényjavaslat szerint a szavazócédulát a szavazóhelyiségben. A szavazóhelyiségek mindegyikében a javaslat szerint erre az állampolgárok figyelmét hirdetményekben föl kívánjuk hívni. Annak is örülünk, hogy a javaslat az arányosság elvén is alapul, ami lehetővé teszi egyrészt azt, hogy a nagyobb nemzetiségi létszámmal rendelkező magyarországi kisebbségek több parlamenti képviselőt juttathatnak vagy juttathassanak a parlamentbe, amennyiben megfelelő támogatottság áll mögöttük, a kicsiknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy listáik kapcsolásával szintén közvetlenül részt vegyenek a parlament munkájában.
Ezután azt is szeretném jelezni, hogy természetesen tisztában vagyunk a javaslat problémáival is, illetve az egész ügy problémájával. Ez az Országgyűlés politikai pártokon alapuló összetétellel jött létre az elmúlt években, és ebben a nemzetiségi képviselők megjelenése a működés tekintetében bizonyos zavarokat okoz. De azt gondoljuk, hogy ezek a zavarok megfelelő politikai bölcsességgel kiküszöbölhetők, és azt gondoljuk, azt várjuk a parlamentbe kerülő kisebbségi képviselőktől, hogy tisztában lesznek a lehetőségeikkel és azzal, hogy őket nemzetiségiek fogják a parlamentbe küldeni, és ők a nemzetiségek érdekeit fogják itt képviselni. Azt gondolom, ha ezzel mindenki tisztában van, akkor a jövendő parlament működésében nem lehetnek és nem merülhetnek fel problémák.
Összefoglalva: a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja a kormány benyújtott javaslatát, és reméli, hogy a parlament végszavazással lehetővé fogja tenni, hogy a '98-as májusi választásokon a nemzetiségek nemzetiségi listákról képviselőket küldhessenek a magyar Országgyűlésbe.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi