NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye a kisebbségi képviseletre vonatkozóan igenlő volt az elmúlt nyolc évben. Úgy látjuk, hogy az alkotmány, illetőleg a kisebbségi törvény előírásai nyomán az elmúlt években a magyar parlament egy mulasztásos alkotmánysértés állapotában van immáron eléggé hosszú ideje.
Ugyanakkor sajnáljuk azt, hogy a koalíciónak ilyen sokáig tartott a parlament elé terjeszteni a javaslatot, hiszen nagyon közel vagyunk már a választásokhoz, és rendkívül szerencsétlen dolog néhány hónappal a választások előtt hozzányúlni a választójogi törvényhez. Ez történt, emlékezzünk, '94 őszén is, és milyen komoly, megalapozott vitákat váltott ki annak idején.
Sajnálatos az is, hogy olyan fontos kérdések immáron, miután le fog zárulni ez a módosítási kísérlet, mint a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogának a kérdése, nem kerültek és immáron nem is fognak a napirendre kerülni, holott a nyugaton élő magyar állampolgároknak ezreit érinti alapvetően ez a kérdés, és a szomszédaink között erre a problémára - Horvátországban, de sorolhatnám a többi országot is - alapvetően megtalálták a megfelelő megoldást.
Ugyanakkor szeretném aláhúzni azt, hogy a kisebbségek parlamenti képviselete és a kisebbségek jogainak a biztosítása nem ugyanaz. Az, hogy a magyar kisebbségi jogi intézményrendszer rendkívül fejlett, nemzetközileg ismert tény. Az elmúlt években az első szabadon választott magyar parlament egy parlamenti konszenzus alapján alkotta meg a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvényt, amely Európában példamutató és előremutató megoldásokat alakított ki, hiszen a kollektív jogok alapjára helyezte, a kisebbségi jogalkotásban bevezette a helyi és az országos önkormányzatok révén a széles körű kulturális autonómia intézményrendszerét.
(11.40)
De a kisebbségi és etnikai törvényen túlmenően olyan megoldások születtek például, mint a pozitív diszkrimináció az oktatásügyben, az oktatási kiegészítő normatívák intézménye vagy pedig a nemzeti és etnikai kisebbségi biztos jogintézménye. Ezek összefoglalják, szintetizálják az előremutató európai gyakorlatot, és Magyarország, azt hiszem, nemzetközi viszonylatban sem kell hogy szégyenkezzen a kisebbségi belső jog tekintetében.
Ennek a sorozatnak a hátterében az a meggyőződés húzódik meg, hogy a kisebbségi tudat, a kisebbségi nyelv önmagában érték. Ha vannak is konfliktusok a mai Magyarországon települések szintjén az egyes nemzetiségekhez tartozó polgártársaink - legyenek azok svábok, szlovákok, horvátok vagy más nemzetiségűek - között, mégis a Fidesz-Magyar Polgári Párt úgy gondolja, hogy Magyarországon együtt tudnak és együtt fognak élni a legkülönfélébb népek, és az ellentétek szítói pedig fokozatosan el fognak szigetelődni, elveszítik politikai támogatottságukat.
Tegyük hozzá, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzete a mai Magyarországon egyáltalán nem rózsás. A jogi intézményrendszer és a tényleges szociológiai helyzet között tehát kimutatható egy különbség, aminek okai a történelemben ragadhatók meg, a közelmúlt, a középmúlt és az azt megelőző múlt történetében.
Legelőször is azt hangsúlyoznám, hogy a ma Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek mindig is Magyarországon éltek, tehát nagyon erősen kialakult bennük a kettős kötődés. A magyarsághoz való tartozás tudata nagyon gyakran összekapcsolódik az etnikumhoz való tartozás tudatával. E tekintetben lényegesen különböznek a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek a szomszédos országokban élő kisebbségek tudatállapotától.
Másodszor aláhúznám azt, hogy a második világháborút követően rendkívül komolyan traumatizálódott a magyarországi kisebbségi problematika is. Itt elsősorban a szlovákság, a németség és a zsidóság problémáját emelném ki. A szlovákság nagy részben gyakorlatilag kitelepült a második világháborút követően az erőszakos lakosságcsere keretében, amely elsősorban a felvidéki magyarság tekintetében volt erőszakos, de mindenféleképpen manipulatív elemeket tartalmazott a magyarországi szlovákság tekintetében is. A németséget ért trauma, azt hiszem, máig mindenki számára köztudott, hogy egy háborús népszámlálás alapján hogyan kerültek kitelepítésre olyan honfitársaink, akik adott esetben az égvilágon semmilyen azonosságot nem vállaltak a nácizmus ordas eszméivel, hanem tisztes állampolgárai voltak Magyarországnak. A zsidóság kérdése pedig még inkább köztudott, és ezek a problémák mindenféleképpen tükröződnek a jogalkotásban, és tükröződniük is kell a jogalkotásban.
A kommunizmus időszaka tetézte a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetét. A szocialista párt 1960-ban felszámolta (Sic!) a kétnyelvű oktatás intézményrendszerét, amely gyakorlatilag mára megpecsételte a kisebbségek zömének tudati állapotát, és ilyen értelemben azt lehet mondani, hogy az 1960-as intézkedések korrekciója áll most leginkább a kisebbségi oktatási intézményrendszer megoldandó feladatai között. Nem vagyunk túl ezen a problémán, látnivaló, hogy milyen nagy arányban tanulnak szlovákok, horvátok, németek és más nemzetiségek nem anyanyelvi oktatási feltételek közepette, gyakran még a nyelvoktatás problémái sincsenek megoldva.
És nem kedvezőek a szociológiai adottságaik az elmúlt időszakban, az urbanizációs folyamatok pedig tovább fokozták az ebből fakadó hátrányokat. Szétszóródottak a magyarországi kisebbségek, nem tömbben élnek, és ez a szociológiai feltételrendszer sem kedvez annak, hogy Magyarországon megvalósíthassuk azt a célt, amit sokan úgy fogalmazunk, hogy kisebbségi reneszánsznak kellene Magyarországon bekövetkeznie ahhoz, hogy ki lehessen a jelenlegi válságos helyzetből ezeknek a közösségeknek ezzel a - hangsúlyozom: európai viszonylatban egyedülálló - támasztékkal, segítő intézményrendszerrel kecmeregniük.
Engedjék meg, hogy megvilágítsak néhány konkrét problémát az előttünk fekvő javaslattal kapcsolatban. Az alkotmányossági szempontok az elmúlt évek vitái során mind a mai napig, azt lehet mondani, még nem ülepedtek le, nincs nyugvóponton a kisebbségek parlamenti képviseletének alkotmányossági megítélése.
Az egyik nagyon komoly dilemma az volt, hogy szavazásos vagy pedig delegatív elven kerüljenek be a kisebbségek a magyar parlamentbe. Nagyon sokáig a delegációs elvhez ragaszkodtak a kisebbségi közösségek. Pozitív fejlemény, hogy úgy tűnik, e tekintetben áttörés van. Belátták azt, hogy egy egykamarás parlamenti logikába nem illeszthető be a delegáció elve. Tehát a szavazásos megoldás és a szavazás révén való kedvezményes elbánás, amely kikristályosodni látszik, azt kell mondanom, hogy Európában ahol van ilyen típusú megoldás - én nagyon kevésről tudok, de mondjuk Németországban Schleswig-Holstein államban van ilyen típusú megoldás -, ott a szavazás elvén nyugszik. Romániában a delegáció és a szavazás egy kombinációja található, gyakorlatilag a kisebbségi lista automatikusan mandátumot kap. Tehát az a megoldás formálisan szavazás, de ténylegesen delegációs elv. Bár ott nem is egykamarás a parlament. Ne bonyolódjunk bele, jogelméletileg mindenféleképpen megkérdőjelezhető az a megoldás, ami ott kialakult.
Másodszor komoly dilemma volt, hogy az országos önkormányzatok, illetőleg a társadalmi szervezetek rendelkezzenek-e azzal a joggal, hogy listát állítsanak. Nyilvánvalóan vannak kisebbségek - pontosan kettő -, akiknek nincsen egyelőre országos önkormányzatuk. Ezeknek az esete külön elbírálást igényel. Ugyanakkor az, hogy létrejöttek Magyarországon a kisebbségek önkormányzatai, egy rendkívül fontos fejlemény, hiszen legitimmé válik a kisebbségi képviselet. Tehát a kisebbségek ezen intézményei közjogi pozíciójának erősítése feltétlenül érdeke a kisebbségeknek, és feltétlenül érdeke a magyar kisebbségekre vonatkozó jogalkotásnak is. Ebből aztán következik, hogy 13 kisebbségnél - a taxált, a bejegyzett kisebbségek Magyarországon - több mandátum megszerzésére logikailag sem lehetne törekedni, ha ezt a kiinduló feltételt elfogadjuk.
A harmadik komoly dilemma a jogegyenlőség, illetve a pozitív megkülönböztetés kérdése. Itt komoly viták zajlottak, zajlanak le a nemzetközi jogi irodalomban is. A Fidesz a maga részéről úgy gondolja, hogy a jogegyenlőséget a kisebbségek megkülönböztetése, hátrányos helyzete, szociológiai adottságai oly módon teszik elérhetővé, ha pozitív megkülönböztetésben részesülnek. Tehát a jogegyenlőséghez vezető út a pozitív megkülönböztetés. A Fidesz a maga részéről a kollektív jogokat is így értelmezi. A kollektív jogok nem fogadhatók el abban az értelemben, hogy az egyéni jogokkal úgymond szembeállíttassanak, csorbuljanak az egyéni jogok, ugyanakkor a kisebbségi egyének jogai egyfajta kollektív jogi védelem révén garantálhatók.
(11.50)
A kedvezmények, amelyeket a törvényjavaslat tartalmaz, hogy ne kelljen egyéniben indulniuk a kisebbségeknek, illetőleg, hogy az egész ország egy szavazókörzetnek minősüljön, hogy ne kelljen területi listát állítaniuk, rendkívül jelentősek a magyar jogrendszer tekintetében, ugyanakkor ha ezeket a kedvezményeket nem adja meg a kisebbségi választójogi jogalkotás, akkor a kisebbségek nem képesek arra, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.
Komoly gondot jelent azonban a tervezetben, hogy több kedvezményes mandátum megszerzésére nyújt lehetőséget. Itt valóban vita van arról, hogy öt, vagy tíz vagy 7500 szavazattal jussanak a kisebbségek mandátumhoz, azonban megítélésem szerint arról nem lenne szabad, hogy vita legyen - mert egyszerűen alkotmányosságilag nem értelmezhető -, hogy hogyan lehet több kedvezményes mandátumhoz juttatni a kisebbségeket. Tehát ez mindenféleképpen egy olyan hiányossága az előterjesztésnek, amelyet az elkövetkezendőkben feltétlenül orvosolni kell.
A kedvezményesség logikai előfeltétele, hogy egy és ne több mandátumra vonatkozzon. Ha több mandátumhoz kívánnak a kisebbségek jutni, akkor el kell érniük az országos listán szükséges mandátumokat. Kedvezményes mandátum megszerzése ilyen értelemben megítélésünk szerint egy mandátumra vonatkozhat.
Szintén komoly dilemma a regisztráció kérdése, hogy a kisebbségek közül a magukat kisebbséghez tartozónak vallók felkerüljenek egy listára, és ez alapján legyen számukra a szavazólap kiosztva, illetőleg az a megoldás, hogy minden állampolgár szavazhasson a kisebbségi listára. Az előttünk fekvő megoldás egyfajta gyenge regisztrációt vázol fel: kérni kell a kisebbségi polgároknak a szavazólapot, és ezt a szavazóbiztosok rögzítik.
A dilemmának történeti okai vannak, de nagyon komoly politikai megfontolások is meghúzódnak a háttérben. Történeti okból a kisebbségek jó része számára nem elfogadható - tegyük hozzá: ma még -, hogy a bevezessük a regisztráció intézményét. Vannak országok és olyan kisebbségek Közép-Európában, amelyek kifejezetten ragaszkodnak a regisztrációhoz, mert úgy gondolják, hogy így tudják megvédeni magukat attól, hogy a többség manipulálja őket, és gyakorlatilag a többség döntse el, hogy kik lesznek a kisebbség képviselői. Ezért azt gondolom, hogy ez egy politikai probléma, aminek elejét kell venni.
Elejét kell venni annak a vádnak is, hogy megvádolhassák a magyar parlamentet bármilyen oldalról is, hogy itt fennáll a manipulációnak a lehetősége, nevezetesen, hogy többségi állampolgárok fognak majd itt kisebbségi képviselőket bejuttatni a parlamentbe. Ha ezt a vádat bárki megfogalmazza, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a magyar Országgyűlés, ezért azt hiszem, hogy fontos lenne, hogy a kisebbségek országos önkormányzataival valamilyen fajta egyértelmű megállapodás szülessen e tekintetben. Tárgyalások voltak, s úgy értesültünk, hogy ennek nagyon komoly eredményei is vannak, de egyelőre nem látható nyilvánosan, nem egyértelmű, hogy a kisebbségi országos önkormányzatok ezt a típusú megoldást elfogadják, és nincs fenntartásuk a tekintetben, hogy ez az ő sorsukkal való manipuláció számára felnyitná a lehetőségeket.
Még egy dolgot utoljára dilemmaként meg kell említenem, hogy az elmúlt években mindig felvetődött, hogy hogyan lehet a kisebbségek számára úgy jogot adni, hogy ne hozzunk létre egy kisebbségi egypártrendszert, ne emeljünk ki egy olyan elitet, amely aztán teljhatalommal rendelkezik a kisebbségi társadalmon belül. E tekintetben megfontolandó az a felvetés, hogy a kisebbségi listára történő szavazás egészüljön ki azzal, hogy a kisebbségi listán szereplő személyek közötti választásnak a lehetőségét is a kisebbségi polgár számára ajánlja fel a jogalkotás.
Azt hiszem, hogy számtalan dilemma lenne még felsorolható. A Fidesz-Magyar Polgári Párt a maga részéről örül annak, hogy végre elérkeztünk ebbe a stádiumba, s a magunk részéről a kisebbségi képviselet jogintézményének a megalkotását támogatjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi