ELNÖK (dr. Kóródi Mária)

Full text search

ELNÖK (dr. Kóródi Mária)
ELNÖK (dr. Kóródi Mária): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja külön szavazást kért az ajánlás 47. pontjában szereplő, a kormány által is támogatott módosító javaslatról.
Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 7., 24., 41., 42., 50., 52., 53., 54., 55., 56. pontjában és a kiegészítő ajánlás 13. és 27. pontjaiban lévő javaslatok elfogadását.
(21.00)
Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen levő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat a külön szavazásra kért 47. pont kivételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 208 igen szavazattal, 20 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 3. pontjában Kőszeg Ferenc a törvényjavaslat 2. § b) pontjának módosítását javasolja. Lényege: a menekültügyi hatóságok kormánydöntés nélkül is biztosíthassák a védelmet kérőknek a menedékes státust. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 59 igen szavazattal, 175 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 15. pontjában Kőszeg Ferenc a törvényjavaslat 9. § b) pontjának kiegészítését javasolja, amelyben a genfi egyezmény 32. cikk (2) bekezdése szerinti eljárási szabályra utal. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 186 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 47. pontjában Lusztig Péter a törvényjavaslat 39. § (2) bekezdésének módosításával azt kezdeményezi, hogy a menekültügyi kérelem elbírálásáról a bíróság egyfokú eljárásban határozzon. A kiegészítő ajánlás 11. pontjában Kőszeg Ferenc más megfogalmazásban terjeszt elő hasonló tartalmú javaslatot. A két indítvány tehát alternatív megoldásokat tartalmaz.
Először a 47. pontról határozunk, amelyet az előterjesztő és a bizottságok is támogatnak. Az SZDSZ-frakció kérésére külön szavaz az Országgyűlés. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 149 igen szavazattal, 78 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Kőszeg Ferenc módosító indítványáról határozunk a kiegészítő ajánlás 11. pontja alapján. (Közbeszólások: Azt már elfogadtuk!) Nem fogadták el, kétharmados szavazás kell, képviselőtársaim, nem volt meg a kétharmad, úgyhogy kérem, vizsgálják felül álláspontjukat. (Dr. Torgyán József: Nem népszavazás ez, gyerekek! Házszabály meg alkotmány!)
Most Kőszeg Ferenc módosító indítványáról határozunk a kiegészítő ajánlás 11. pontja alapján. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 62 igen szavazattal, 177 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 74. pontban Lányi Zsolt a törvényjavaslat 61. § (3) bekezdésében az idegenrendészeti törvény 17. § (4) bekezdése felvezető szövegének módosítását javasolja azzal, hogy a menekültügyi hatóság mérlegelés nélkül adja meg a bevándorlási engedélyt a volt magyar állampolgároknak vagy azok leszármazottainak. Frakciókérésre szavazunk.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 153 nem szavazattal, 57 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 75. pontban Kőszeg Ferenc a törvényjavaslat 61. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni, amelyben a büntető törvénykönyv 61. §-ának kiegészítésére tesz javaslatot. Indítványa szerint a kiutasítás végrehajtását fel kell függeszteni, amíg a védelemre okot adó körülmények fennállnak. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 180 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavazott az Országgyűlés. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen jelzés nem érkezik.
A zárószavazásra várhatóan jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi