AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Képviselő Úr! A nukleáris vagy radioaktív anyagok illegális forgalma a hazai és a nyugat-európai tapasztalatok szerint jelenleg nem számottevő, de biztonsági okokból nagy hangsúlyt kell fektetni az esetlegesen előforduló ilyen jelenségek visszaszorítására és az alapvető védettség kialakítására.
(16.10)
Megnyugtatásul szeretném elmondani, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján leginkább veszélyeztetettnek számító magyar-ukrán határszakasz összes határátkelőhelye ma már el van látva sugárzásjelző készülékekkel, amelyek működtetése folyamatos. A Vám- és Pénzügyőrségnél - a nemzetközi Phare-program adta lehetőségek kihasználásával - újabb technikai eszközök beszerzése, illetve felderítési rendszer kidolgozása van folyamatban. A tervek között szerepel nagy érzékenységű, úgynevezett sugárkapuk beszerzése, melyek a nagyobb áruforgalmat bonyolító közúti és vasúti határátkelőhelyeken kerülnek majd alkalmazásra.
Emellett további, a sugárforrás lokalizálását lehetővé tévő kézi detektorok és a személyforgalom vizsgálatánál használatos személyi sugárzásjelző készülékek üzembe helyezése is várható. A korszerű technikai eszközök beszerzésére vonatkozó pályázati anyag elkészült, és jóváhagyásra az Európai Unió illetékes szervéhez kerül továbbításra. Ennek megtörténte után a pályázat kiírásra kerülhet. Várhatóan '98 első felében a kijelölt határátkelőhelyeken az új sugárzásjelző készülékek működtethetők. Ezenkívül további technikai segítség várható az Egyesült Államokból is. A Vámigazgatások Világszövetségének, illetve az Egyesült Államok védelmi minisztériumának közreműködésével már megkezdődött és folyamatos az érintett pénzügyőrök szakmai felkészítése erre az új kihívásra. Ennek révén jelenleg az összes határátkelőhelyünkön dolgozik már megfelelő speciális szakismerettel rendelkező vámtisztviselő.
Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a Vám- és Pénzügyőrség felkészült mind a személyforgalomban, mind a teheráru-forgalomban esetlegesen jelentkező sugárfertőzött szállítmányok felderítésére, valamint kezelésére, és megtalálta a lehetőséget a korszerű technikai eszközök beszerzésére és szakszerű használatára is. Köszönöm megtisztelő kérdését. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi