DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Napjainkban újra meglehetősen aktuális kérdés lett az általam feltett "Sugárfertőzött színesfémek magánimportban" című téma. A sajtó mellett a szakemberek is egyre többet foglalkoznak vele.
A csempészés az egyik legrégebbi foglalkozása az emberiségnek. Mint ismeretes, ami a kereskedésben értékesíthető, azzal az évezredek során mindig megpróbálkoztak. Újkori történelmünk egyik kihívása a nukleáris és veszélyes vegyi anyagok illegális forgalma. Úgy tűnik, ez ma már nemcsak elmélet, hanem szomorú valósággá is kezd válni, és nemcsak külföldön, hanem hazánkban is.
Mint ismeretes, 1994-ben vörös higanyt próbáltak csempészni a FÁK-államok területéről. Egyes jelek arra kezdenek utalni, hogy radióaktív szállítmányok áthaladhatnak - feltételes módban mondom - Magyarországon. Nemcsak a fegyverkészítéshez szükséges hasadóanyagokra gondolok, hanem arra is lehet számítani, hogy a sajnálatos csernobili katasztrófa következtében a sugárfertőzött anyagok is bekerülnek. Országunk színesfém-behozatalra szakosodott, üzlet van benne, éppen ezért, sajnos, további veszélyforrást is ad. Úgy gondolom, ennek az ellenőrzése mindennapi feladat, különösen a keleti határszélen, ahol nagy teherforgalom van. Ugyanakkor ilyen forgalom, teherforgalom és szállítmányforgalom nemcsak a keleti határon, hanem más, például a dél-keleti vagy esetleg a déli határokon is előfordul.
Kérdésem az, hogy van-e a radioaktív anyagok szűrésére alkalmas védelmi rendszer, vagy ha nincs, lesz-e, illetve ennek - mivel feltételezem, hogy rendkívüli költséggel jár - van-e úgynevezett mobil változata, amely szúrópróbaszerűen a kevésbé nagy határforgalomnál is egyfajta biztonságot ad. Úgy gondolom, ez a lakosság védelme szempontjából nagyon fontos.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi