KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Megdöbbenve értesültem arról, és gondolom, nem vagyok vele egyedül, hogy az ön minisztériuma a Központi Környezetvédelmi Alapból 600 millió forintos támogatást adott a Mátrai Erőműnek, amely, mint közismert, RWE-, német tulajdonban van. Ebből a 600 milliós támogatásból 500 millió kedvezményes hitel, és 100 millió forint a vissza nem térítendő támogatás.
Ebből, ha jól nézi az ember, most már az következik, az ország olyan sikereket ért el, hogy az erőtől duzzadó központi költségvetés a magyar polgárok pénzén a német nagyipart támogatja. Mindenesetre ez elég figyelemre méltó tény, hiszen más oldalról ez azt is jelenti, hogy nincs már környezetvédelmi probléma Garén; nincs már a fővárosi vegyipari vállalatok által okozott szennyezés, amivel nem tudnak mit kezdeni a peremkerületek; nincsen már olyan, magyar tulajdonban lévő erőművi vállalat, amely tőkeszegény, és ezért a környezetvédelmi károk esetleges elhárítására inkább megérdemelné a támogatást; nincs már olyan magyar, tőkeszegény bőripari vállalat, amely adott esetben a környezet kármentesítésére a Központi Környezetvédelmi Alapból támogatásra szorulna. Szóval, ebből első látásra még az is következhet, hogy ma már minden meg van oldva, ezért most már az adófizetők pénzéből a német tulajdonú vállalatokat nyugodtan lehet támogatni a környezetvédelmi károk csökkentésére és elhárítására.
Én ezért azt kérdezem meg, hogy milyen mérlegelés alapján döntött úgy az ön minisztériuma, és ön, hogy a Központi Környezetvédelmi Alapból pont ilyen összeggel, 600 millió forinttal, több mint fél milliárd forinttal a Mátrai Erőművet támogatja? Amely egyébként a hazai erőművi vállalatok közül, Paks után az egyik legjobb adottságú volt, amelynek ugyan vannak környezetvédelmi kihatásai, és olyan problémái, amelyeket meg kell oldani, de mögötte van a német tulajdonos, az RWE (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), az egyik legnagyobb német vállalat?
Nem értjük ezt a problémát! Kérem, világítsa meg nekünk! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi