DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! "Ezek a rendőrök parancsot hajtanak végre, és nem az ő bűnük, ami itt történik." Ezekkel a szavakkal nyugtatta meg Pongrátz Gergely a felbőszült embereket 1997. november 3-án, miután bilincsbe verték, autóba tuszkolták, és az ott jelen levő emberek követelésére, a kezéről levették a bilincset. Hangsúlyozni kívánom, ez november 3-án történt, az '56-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján, illetve előző napján.
A Magyar Demokrata Fórum egy konzervatív, hagyományőrző és tisztelő párt, és pontosan tudja, hogy milyen jelentősége van a szimbólumoknak. Tisztelt Belügyminiszter Úr! Micsoda szimbólum az november 3-án, hogy Pongrátz Gergelyt az intézkedő rendőrök bilincsbe verik azon a november 3-án, amely november 4-ét megelőző nap? (Zaj az MSZP padsoraiban.) Mi történt? Mindössze azért, mert sokadmagával fel kívánta emelni a szavát a termőföld-tulajdon hazai tulajdonlása mellett. Természetesen ez egy olyan jellegű kérdés, amelyet jogszabályokkal és parlamenti keretek között kell tisztázni és megoldani. S az, hogy ez idáig fajult, úgy gondolom, mindenkinek le kell vonni a tanulságot, és a tisztelt kormányzó pártoknak és önnek is, belügyminiszter úr, meg kell vizsgálni az okát, vajon mi vezetett idáig, hogy nem kizárólag a parlamentben, és nem kizárólag parlamentáris eszközökkel történt ezért a demonstrálás.
A kormány a nyáron, a nyári szünetben benyújtotta a földtörvény-javaslatát, amelyet nem vont vissza jóindulatú figyelmeztetések ellenére. Sőt, amikor népszavazási kezdeményezés indult, olyan eszközökkel próbálta ezt megakadályozni, hogy a maga kérdésével próbálta az állampolgárok által aláírt kérdéseket negligálni, tehát alkotmányos joguk érvényesítésében próbálta akadályozni az állampolgárokat.
(15.40)
Ezt követően, amikor az Alkotmánybíróság kimondta ezt a verdiktet, utána sem az Alkotmánybíróság ítéletéből következő megoldást választotta, hogy a kérdés népszavazás útjára kerüljön, hanem tovább húzza-halasztja az időt, és még mindig azon mesterkedik, hogy miként lehetne elkerülni a népszavazást. (Dr. Toller László: Ha nem értesz valamit, ne beszélj!)
Tüntetést szerveztek, amely tüntetést a rendőrség jogerős határozatban betiltott. Erre 1990 óta nem volt példa, hogy egy ilyen politikai tüntetés betiltásra kerüljön. Az Antall-Boross kormány idejében egyetlen tüntetést sem tiltottak be. Három helyszínen került sor összeütközésre a rendőrök és az állampolgárok között: a Hősök terén, a mi információink szerint a Király utcában és a Parlament előtt is - mint ahogy azt több kamera is rögzítette. Nem lehet azt mondani, hogy ezek betiltott tüntetések voltak, hiszen sem a Király utcában, sem a Parlament előtt ilyenről nem volt szó.
A Hősök terén azért állítottak elő állampolgárokat, mert magyar zászlót hordtak a gépkocsijukon, kitűzték a gépkocsira a magyar zászlót, és azzal a feltétellel engedték el őket, hogy ha leveszik a zászlót, akkor továbbmehetnek. Úgy látszik, a zászló vörös posztónak bizonyult (Dr. Szabó Zoltán: Nem! Piros-fehér-zöld, és vászon!), és állítólag Pongrátz Gergelyt azért vették őrizetbe, mert elsodort egy rendőrt. Ha önök jól emlékeznek, akkor hasonló eset történt már egy országgyűlési képviselővel - bár Pongrátz Gergely esete még nem nyert bizonyítást, és nem ismerte el, mint ahogy a belügyminiszter úr félrevezetett minket. Abban az esetben, amikor ezt a szocialista képviselő tette, önök nem függesztették fel a mentelmi jogát, rossz példát szolgáltatva ezzel. Úgy gondolom, célszerű ezen is ismételten elgondolkodni.
A Király utcában is rendőri összetűzésre került sor. A járdán menetelő állampolgárokat beszorították a Király utcába, és előállították őket. Majd a Parlament előtt is járdán, idős embereket távolítottak el - erőszakkal - kegyhelyektől. Vajon mit jelent a feloszlatás? Miért kell feloszlatni járdán lévő embereket? A kamerák tanúsága szerint idős embereket rohamrendőrök vettek közre, sőt, olyan képeket is lehet látni, hogy egy idős asszonyt két rohamrendőr fog közre, de ez a kép a kamerák előtt biztosan teljes mértékben ismert, amikor egy idős asszonyt két rohamrendőr igen nagy erőkkel megrohamoz (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) - mondhatom, ez becsületére válik a rendőrségnek -, vagy pedig az, amikor kihúzott gumibottal kényszerítenek embereket.
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Úgy gondoljuk, hogy ezen a tüntetésen a rendőrség aránytalan eszközöket vetett be. Ez mindenféleképpen elfogadhatatlan számunkra. Úgy ítéljük meg, hogy ennek durva erődemonstráció (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és megfélemlítés volt a célja, ezért tisztelettel kérjük önt, tegye lehetővé (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.), hogy azokat a felvételeket, amiket a rendőrség készített, a parlamenti képviselők megismerhessék, hogy pontosan tisztába lehessen (Az elnök folyamatosan csenget.) tenni: mi az oka annak, hogy (A felszólaló mikrofonját kikapcsolják.) ilyen aránytalan és brutális eszközökkel léptek fel. (Közbeszólások az MDF padsoraiból: Húsz másodperc!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi