DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az együttes ajánlás 163. pontjában megfogalmazott dajkaterhességről szóló paragrafushoz szeretnék hozzászólni.
Az előző törvénytervezet kapcsán a dajkaterhesség mint fogalom és mint eljárásrend bent volt a törvényben, majd valamilyen módon kikerült a törvényből. Mi az iránt nyújtottunk be módosító indítványt, hogy a dajkaterhesség maradjon meg a törvényben, képezze részét ennek a törvénynek.
Azzal indokoljuk módosító javaslatunkat, hogy jelenleg ezen kérdéshez rendkívül sok olyan negatív élmény, üzlet tapad, ami, ha nem fogadjuk el ezt a dajkaterhességet, akkor a béranyaság, ami jelenleg már működik nemcsak Magyarországon, hanem mindenütt a világon, tulajdonképpen legálisan vagy illegálisan tud működni. A dajkaterhesség elfogadásával a törvényalkotó egy picit gátat tud szabni ennek az illegális tevékenységnek.
A dajkaterhességgel és az egész humánreprodukciós eljárásrenddel kapcsolatosan nagyon sok olyan kidolgozatlan jogi kérdés szerepel, amelyet mindenképpen meg kellene oldani, és a zárórendelkezéseknél tettünk erre javaslatot. Itt a családjogi törvényt, a büntető törvénykönyvet és a polgári törvénykönyv bizonyos szakaszait is módosítani kellene. Nagyon jó lenne, ha a dajkaterhességgel együtt, még ha ezt eltoltan léptetnénk hatályba, tehát két év múlva lépne hatályba a dajkaterhesség, az alatt a két év alatt kötelezettséget vállalna a Népjóléti Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium arra, hogy megteremti azt a jogharmonizációt, ami szükséges ezeknek a rendkívül bonyolult családjogi, öröklésjogi kérdéseknek a jogi szabályozásához.
Ez egy nagyon nehéz jogi probléma, mert ha bárhol a világon egy anya béranyaként vagy dajkaterhességben világra hoz egy gyermeket és utána kijelenti, hogy nem mond le erről a gyerekről és sajátjának tekinti, nincs az a jogi eszköz, amivel el lehetne tőle perelni. Tehát ez egy nagyon nehéz kérdés, de ha a dajkaterhességet mi bevisszük ebbe a törvényjavaslatba, akkor mindenképpen egy korszerű - Európában kevés országban szabályozott - törvényünk lesz. És azt hiszem, az egészségügyi törvény nem két-három évre szól, hanem több évre; az előző is megélt húsz évet. Tehát egy hosszú időszakra tudnánk szabályozni ezt a kérdést, és azt hiszem, hogy az Igazságügyi Minisztérium két év alatt elkészítheti ezeket a kapcsolódó jogszabályokat, amelyek ehhez a humánreprodukciós szakaszhoz, illetve a dajkaterhességhez szükségeltetnek.
Köszönöm szépen. (Gellért Kis Gábor tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi