KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én a taposóaknák ügyét is fontosnak tartom, ezért kérem, hogy ezután majd kerüljön sor a zárószavazásra.
Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló 1992. évi LXXXIX. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalásának lezárásához érkeztünk. Az általános vita során számos felszólalás hangzott el a plenáris ülésen és a bizottságok ülésein.
A hozzászólások alapján, azt hiszem, mindnyájan egyetértünk abban, hogy olyan törvény korszerűsítéséről kell most döntenünk, mely az egyik legsikeresebben működő törvény 1991 óta, amit valamennyi felszólaló képviselőtársam is hangsúlyozott.
A felszólaló képviselőtársaim helyesnek és időszerűnek tartották a törvényjavaslatban szereplő módosítások többségét, így a szabályozás közbeszerzési törvényhez történő igazítását, az igénybenyújtás és a döntéshozatal közötti időszak rövidítését, az előirányzat jobb kihasználására, ellenőrizhetőségére és a feladatvállalás kezelésére tett javaslatokat.
A legtöbb kritika a címzett támogatásokat érintő változásokat érte. Egyes képviselőtársaim úgy ítélték meg, hogy a javasolt módosítás, nevezetesen az önkormányzati térségi feladat fogalmának, valamint a beruházási összköltség 200 millió forint összegű alsó határának bevezetése hátrányosan érinti a kistelepüléseket.
Az elhangzott észrevételek alapján szükségesnek tartom kiemelni: a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a címzett támogatás nagy költségigényű és kiemelten fontos beruházások megvalósítására adható. A javasolt módosítás e követelménynek tesz eleget, mégpedig oly módon, hogy egyidejűleg gondoskodik az előbbi körből kimaradó önkormányzatok nemcsak beruházási, hanem felhalmozási feladatainak támogatásáról.
Mint arra már az expozéban is utaltam, mindenképpen szükséges a központi támogatások centralizációjának oldása az új támogatási forma, a céljellegű decentralizált támogatás bevezetésével. Ennek révén bővül az önkormányzatok által igénybe vehető támogatási lehetőség. Az új támogatási forma teljes egészében lefedi az önkormányzati feladatkör felhalmozási kiadásait.
Ismételten hangsúlyozni szeretném, hogy ez a támogatási forma nem címzett támogatásként működik, hiszen az erre vonatkozó szabályozási javaslat nem tartalmaz sem ágazati, sem költségkorlátot. A decentralizálás lehetővé teszi, hogy a helyi ismeretek birtokában szülessék döntés a kis és nagy értékű beruházásokról, valamint az eddig nem támogatott felújításokról.
Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az új támogatásról döntési jogosultsággal felruházott megyei területfejlesztési tanácsok egyéves működése során tapasztalt problémák rendezését nem kell megoldanunk, azonban ezt nem e törvény keretében kell rendezni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Befejezésül megemlítem, hogy a törvényjavaslathoz összesen 17 módosító javaslat érkezett. Ebből a törvényjavaslat szövegének pontosítására, a határidők aktualizálására tett javaslatokat a kormány és a bizottságok támogatják.
A címzett támogatás igénylésének feltételeit korlátozó javaslat elhagyására vonatkozó módosító indítványokat a kormány azért nem támogatja, mert a törvényjavaslat szerinti szabályozással teremthető meg az összhang a helyi önkormányzatokról szóló törvényekben foglaltakkal, és akadályozható meg a címzett támogatások elaprózódása. A céljellegű decentralizált támogatás megszüntetésére benyújtott módosító javaslatokkal a kormány nem ért egyet, mivel a törvényjavaslat szerinti új támogatási forma bevezetésével bővül az önkormányzatok által igénybe vehető támogatási lehetőség.
(17.10)
Hangsúlyozni szeretném, hogy a céljellegű decentralizált támogatást kizárólag a helyi önkormányzatok vehetik igénybe, a teljes önkormányzati feladatkört lefedő felhalmozási, ezen belül az eddig nem támogatott felújítási kiadásaikhoz. (Folyamatos zaj.)
Módosító javaslat került benyújtásra a céltámogatási kiegészítő keret további működtetésére. A javaslatot a kormány nem támogatja, mert az önkormányzatok saját erejének kiváltására már működik a területi kiegyenlítést szolgáló támogatás, ezért célszerű az azonos célú támogatások közötti párhuzamosság megszüntetése.
Az előzőekben elmondottak alapján a benyújtott módosító javaslatok közül a kormány által támogatott javaslatok támogatásával kérem, fogadják el a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi