DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Engedtessék meg nekem, hogy ott folytassam, ahol Bauer Tamás képviselő úr befejezte.
Szeretnék arra hivatkozni, hogy a Fidesz alelnöke, Deutsch Tamás képviselőtársam azzal nyitotta a mai felszólalását, hogy ő támogatja ezt az országgyűlési határozatot, és szeretné ezt a vizsgálatot végigcsinálni. Szeretném arra emlékeztetni a jelen lévő képviselőtársaimat, hogy sem a Magyar Demokrata Fórum, sem a Fidesz, és akkor a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői nem zárkóztak el az elől, hogy ez a vizsgálat lebonyolódjék.
(21.20)
Kizárólag az ellen tiltakoztak akkor és tiltakoznak ma, hogy a tisztelt Országgyűlés a különböző politikai pártok között nem azonos mércével kíván mérni. Ez a nem azonos mércével való mérés pedig a parlamenti túlsúlyból ered, s abból ered, tisztelt Országgyűlés, hogy az alkotmányügyi bizottság által létrehozott albizottság egyszerűen erőből olyan kérdésekről nem volt hajlandó tudomást szerezni, amit napnál világosabban elé tártunk, egyszerűen azt mondta, hogy ezt a kérdést nem vizsgáljuk, lezárjuk - mit tudom én -, és így derült ki tulajdonképpen az, hogy nem az egyes pártok ingatlanjuttatásával kapcsolatos vizsgálóbizottságról van szó, hanem ahogy már a köznyelv is mondta, az MDF-, Fidesz-székházzal kapcsolatos vizsgálóbizottságról.
Nagyon sok minden szóba került itt a vitában, és az az albizottsági jelentés is érintett bizonyos adatokat, de azért egy nagyon lényeges kérdésre mostanáig nem került sor. Szeretnék hivatkozni arra, hogy az albizottsági jelentés 15. oldalán szerepel az, hogy a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet által korrigált adatok szerint a Magyar Demokrata Fórum 12 négyzetméterrel kevesebb területhez jutott, mint amennyi a választási eredményei alapján őt megillette volna, igaz, a Fidesz 11 négyzetméter területtel többhöz jutott. De e kérdés nem derült ki egész mostanáig, és ezt talán Kristóf István albizottsági elnök úrnak kellett volna elsősorban szóba hozni, hogy a miniszterelnök úr 1996 decemberében felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Irodát, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést.
A Kormányzati Ellenőrzési Iroda egy jelentést adott a kormány részére, ennek a száma 2-50/10/1997. Ez a jelentés 1997 áprilisában született. E jelentés 3. számú melléklete ugyanazokat az adatokat tartalmazza, amelyeket a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet bocsátott az alkotmányügyi bizottság rendelkezésére, ugyanezekkel az adatokkal zárja le a jelentését a Kormányzati Ellenőrzési Iroda. Engedtessék meg, hogy az utolsó bekezdést szó szerint mondjam jegyzőkönyvbe. Ez a KEI-jelentés. "A vitatott alapterületek rendezését a hat pártnak kell megoldania, mivel a négyzetméter mértékét nem a törvény, hanem a hatpárti megállapodás szabályozta. A pártok belügyeibe történő beavatkozásra a KEI-nek nincs hatásköre."
Tisztelettel, ez a megjegyzés így nagyon száraznak tűnik, de ebből gyakorlatilag a következőre lehet jutni. A KEI visszaszámlálva, a hatpárti megállapodás alapján az 1991-es ingatlanjuttatásokra az akkori szorzókkal kiszámolta a két párt részére juttatott ingatlanokat. Ez alapján jutott arra a következtetésre, hogy egyik párt sem kapott többletjuttatást. Hangsúlyozom, sem a Magyar Demokrata Fórum, sem pedig a Fidesz képviselői nem zárkóztak el az elől, hogy ez a vizsgálat folyjon. Miért hozom én ezt szóba? Azért hozom szóba, tisztelt Országgyűlés, mert mint ahogy délelőtt felolvastam, adat van, és az albizottság előtt is adat volt, mert az utóbb jogerőre emelkedett, de akkor még nem jogerős első fokú ítélet szerint a Szabad Demokraták Szövetsége 7000 négyzetméteres ingatlanhoz jutott. Számtalan olyan adat volt, amely arra engedett következtetni, hogy igenis ezeket az azonos mércével való mérés érdekében végig kellett volna csinálni.
Az albizottság, elhangzott itt délelőtt, nagyon egyszerűen lesöpörte ezt az asztalról. Miért tette ezt? Mert az ellenzéki képviselők szavazatait figyelmen kívül hagyva egyszerűen a kormánykoalíció többségéből eredően nem hagyta, hogy a saját belügyeibe itt bárki is betekinthessen. Most itt bejelenthetem - azt hiszem, nem árulok el titkot, és Dávid Ibolya képviselőtársam nem fog megsértődni -, hogy előterjesztünk olyan módosító indítványt, hogy igenis ezt a kérdést egyszer s mindenkorra tisztázni kell; de nem az MDF és a Fidesz szempontjából, hanem valamennyi párt szempontjából. Ha a kormánypártok olyan magas erkölcsi szinten vannak, mint amiről itt beszéltek, akkor ezeket a módosító indítványokat meg fogják szavazni, és vállalni fogják annak a következményét, hogy az ő székházjuttatásuk kérdését is tisztázni lehessen.
Köszönöm a szót.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi