RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm szépen. Rendes hozzászólást kérek, elnök asszony, nem kétpercest... (Az elnök jelzésére reagálva:) Köszönöm szépen.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ezen késői órákban olyan törvényjavaslatot, törvénytervezetet tárgyalunk, amely - ha az asztalunkra kerül - mindnyájunknak megdobogtatja a szívét. Nagyon sok mondás hangzott el az elmúlt néhány percben, engedtessék meg, hogy én is egy rigmussal kezdjem rövid hozzászólásomat. Ezt a szólást lakodalmakban szokták mondani, amely a szőlővel és borral függ össze: "Midőn Noé apánk Isten parancsára a vízözön előtt futott a bárkába, minden növény- és állatfajból a bárkába egyet vitt, hogy a vízözön után ne nélkülözzön semmit. De a legjobban mégiscsak azt tette, hogy a szőlőtőkét el nem felejtette".
Nos, kedves képviselőtársaim, ez a szőlőtőke, mint ahogy elhangzott az előző hozzászólásokban már, sok bajt, sok örömöt okozott, de kultúránkban nagyon sok olyan eseménnyel hozható kapcsolatba összességében, amely a mindennapi életünkhöz hozzátartozik. A szőlő, a bor... Mint aki Tokajhegyalján él, a magam részéről csak azt tudom mondani, hogy kínkeserves munkával, de a mai napokban, az ősz örömével és mindenféle problémájával együtt az ottani ember meg kell hogy találja a megélhetését, meg kell hogy találja az abban való számítását. Tokajhegyalja az elmúlt években, mondhatom, nem a legszerencsésebben vészelte át az átmenet időszakát, de abban vitatkoznék az előttem hozzászóló képviselőtársammal, hogy - legalábbis Tokajhegyalján - nem darabolódtak szét a szőlők, tehát nem lettek apró parcellák, sőt, a termelőszövetkezeti rendszer idején is bérbe adták 800 és 1600 négyszögöles parcellákra osztva ezeket a területeket, mert a gazda gondossága mindennél fontosabb a kis parcellákon megművelhető szőlőterületeken. Végső soron lehetett azt egyben permetezni, egyben művelni, de az egyholdas területek a családi gazdaság munkájával együtt tudták kiteljesíteni azt, ami a szőlő igényét megtestesíti.
Mondanivalómat annak a gondolatsornak a körébe szeretném csoportosítani röviden, amely a hegyközségek problémaköréhez tartozik; nevezetesen: meglesz a származás- és eredetvédelem, de ez végső soron csak akkor oldja meg a problémát - azt a problémát, amit itt a hozzászólásokban képviselőtársaim is fölvettek - a borhamisítással kapcsolatban, ha a hegyközségek rendkívül szervezetten és jól fognak működni. Ehhez az a pénzösszeg, amellyel ők rendelkeznek, amelyhez akár a termelésből, akár az árbevételükből, szőlőtermelésből hozzájutnak, oly kevés és olyan alacsony mértékű, hogy nincs, illetve nagyon minimális a jövedelemtermelő képességük.
Pénzügyminiszter úr nincs itt, de azt hiszem, államtitkár úrnak is felhívhatom a figyelmét, hogy talán egy picit jobban kellene lobbyzni - vagy biztosan kell is, vagy lobbyzik is - azért, hogy ezek a hegyközségek, amíg meg nem erősödnek, több támogatást kapjanak, hogy érezzék az ott élő emberek, hogy szükség van rá, érezzék az emberek, hogy csak ők tudják megállítani a borhamisítást, hiszen ahol a szőlő, a bor a tőkétől kezdve egészen az asztalunkra kerülésig kísérve lesz dokumentumokkal, akkor ezt az állami adminisztráció nem tudja követni Budapestről, nem tudja követni, hogy hol és mikor pancsolnak, de a helyben lévő hegyközségi szervezetek bizony tudják az eredet- és származási bizonyítvánnyal majd igazolni, ha ezek megfelelően működésbe lépnek.
Azt hiszem, hogy az a költség, amire most is 70 millió forint rendelkezésre áll a költségvetésben, nem lesz elég ahhoz, hogy az ebben a törvényben leírt kötelezettséget a hegyközségekre ráhárítsa, nem lesz elég a hegyközségek számítógépes rendszerének a beszerzésére, hiszen ha olyan kataszteri és egyéb kimutatásokat kell majd elvégezni, ami a törvényben - akár a hegyközségiben, akár a bortörvényben - szerepel, bizony nem hiszem, hogy manuális úton meg tudják majd csinálni, és a számítógép világában erre mindenféleképpen szükség van. Ha a hegyközségi tanácsok ugyan rendelkeznek is ezzel a számítógép-felszereléssel, de a 20 borvidéken mindenféleképpen szükség van a hegyközségi szervezetek további infrastruktúrájának javítására. Ehhez legalább mintegy 50-80 millió forint - de legalább 70 millió biztosan - kellene.
Összességében úgy gondolom, hogy ez a törvény, ha késve is, de az EU-csatlakozás reményében folyamatosan biztosítani tudja majd európaiságunkat a csatlakozás idején. Hangzottak el itt a törvénnyel kapcsolatban különböző vélemények; én a magam részéről csak azt tudom mondani, hogy azok a módosító indítványok, amelyek akár a hegyközségi nemzeti tanács, akár képviselők révén beterjesztésre kerültek, mind-mind javítani fogják a törvény minőségét, és azt hiszem, hogy ha azt a parlament mindkét oldalán jó szándékkal tudjuk majd elfogadni és támogatni, akkor vélhetően a termelők is jó szándékkal tudják majd végrehajtani a hegyközségi szervezeteken belül.
Kertész képviselő úr mondott egy borral kapcsolatos kifejezést, én a tokaji aszúval kapcsolatban szeretném a mondanivalómat zárni: fogyasszák a tokaji aszút akár nők, akár férfiak, mert a tokaji aszú a férfit bátorrá, a nőt pedig engedelmessé teszi. Kívánom önöknek, hogy sokat fogyasszanak belőle!
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi