DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS, a számvevőszéki bizottság alelnöke, a bizottság kisebbségi véleményének előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A tegnapi alkotmánybírósági döntés óta nem rossz kisebbségi véleményt ismertetni, hisz ott is a kisebbség teljes győzelmet aratott. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Haha!)
A '98-as költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatban a számvevőszéki bizottságban jelen lévő két ellenzéki képviselő - később eltávozott az egyik, és meghatalmazást adott számomra - alkalmatlannak találta általános vitára ezt a költségvetési törvényjavaslatot. Alkalmatlannak találta, mert röviden úgy lehetne összegezni ennek a költségvetési törvényjavaslatnak a lényegét, hogy egy kampányköltségvetés.
Az Állami Számvevőszék jelentése nagyon érdekes számadatokat tartalmaz. 1996-ban 130 milliárd forint volt a költségvetés egyenlege privatizációs bevételek nélkül. 1997-ben ez már 362 milliárd forintra emelkedett, és 1998-ban 433,6 milliárd forint lesz. '96-ban 200 milliárd forint volt a privatizációs bevétel, '98-ban mindösszesen 8 milliárd forint lesz. Tehát a költségvetés egyenlege pozitív volt 1996-ban, 77 milliárd forint, valami oknál fogva 1998-ra ez mínusz 425,6 milliárd forint lesz.
Javulnak a gazdaság eredményei. Hát ahhoz képest, amit '94 óta önök elkövettek, ahhoz képest a javulás teljesen természetes! De olyan mértékű javulás, amely erre alapot adna, csak az lehet, hogy a választópolgárok szavazatát meg kell vásárolni. Meg kell vásárolni három év igen szigorú restrikciós, megszorító politika után. Azért hozzá kell tennem, egy szűk réteg ez alatt a 3 év alatt igen kedvező gazdasági helyzetbe került.
Ezekkel a költekezésekkel, ezekkel a választási megvásárlásokkal nem lehet az ország igen nehéz helyzetéről azonban elterelni a figyelmet. Nem lehet elterelni azzal sem, hogy a nyugdíjemelés mértéke legfeljebb arra lesz elegendő, hogy az energiaárak emelését valamiféleképpen kompenzálják, az összes többi áremelésről ne is beszéljünk. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az az özvegyinyugdíj-emelés, amit elég nagy mértékben a sajtó egy adományként próbál tálalni, a többi nyugdíjas nyugdíjemelésének a terhére valósul meg. Az az utazási kedvezmény is, amit a miniszterelnök úr megemlít, a forrását tekintve a költségvetési törvényjavaslatban nem szerepel. Legfeljebb az általános tartalék terhére lehet majd ezt a kedvezményt biztosítani.
Erről a költségvetési törvényjavaslatról valóban el lehet mondani, hogy kevesebb benne a törvénysértés, mint volt '96-ban, mint volt '95-ben. De ettől függetlenül - az Állami Számvevőszék szóban is elhangzott tájékoztatása alapján - még mindig nem sikerült a pénzügyi kormányzatnak elérni azt, hogy az államháztartási törvény előírásainak megfelelő költségvetési törvényjavaslatot terjesszen elő. Joggal kifogásolja az Állami Számvevőszék például, hogy az Áht. 24. §-ának nem felel meg a költségvetési törvényjavaslat, mert a létszámkereteket nem mutatja be. Úgyszintén hiányzik a költségvetési hely finanszírozásával kapcsolatos mérlegek bemutatása.
Ennél sokkal súlyosabb viszont az, hogy még mindig nem sikerült sokéves szólamok után változtatni azon, hogy a költségvetési törvényjavaslat ne intézményeket, hanem feladatokat finanszírozzon. Mindaddig, igen tisztelt képviselőtársaim, ameddig a Horn-Kuncze-kormány nem képes szembenézni azzal, hogy a szólamok helyett tényleges cselekvésre váltsa azokat a reformelképzeléseket, amelyeket 1994-től kezdve hangoztat, előrelépés ezen a téren nem fog történni. E tekintetben ismét hivatkoznom kell a Számvevőszék véleményére, amely nyíltan kimondja, megállt az államháztartási reform. Önök nem kívánnak továbblépni, önök nem akarják azt, hogy az államháztartási reform megvalósításával valóban egy modern pénzügyi szerkezet alakulhasson ki, és a költségvetésünk is ezt tükrözze.
Ez a költségvetési törvényjavaslat... (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Idő!) a különféle alapelveknek, teljesség és a többi (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nem felel meg, ezért a kisebbség nem tartotta általános vitára alkalmasnak. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi