GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Gráf képviselő úr ismertette a többségi véleményt. Ahogy hallgattam az előző bizottsági véleményeket, a többi bizottságban jóval kevesebb nem szavazat volt, más bizottságban kevesebben tartották általános vitára alkalmatlannak. A jelen lévő ellenzéki képviselők, mi hatan tartottuk általános vitára alkalmatlannak e költségvetési törvényjavaslatot a következő okok miatt:
Miniszterelnök úr és a kormány több tagja többször mondta, hogy a jövő évi költségvetésben prioritást kap a közbiztonság és az agrárágazat, ezeknek a fejlesztését, támogatását tekintik elsődlegesnek. Sajnos a költségvetési törvényjavaslat elolvasásakor ez nem igazolódott be.
A tavaszi nemzeti agrárprogram vitája során a GDP 2,5 százaléka az egész agrárium számára sikerként elkönyveltnek tekintetett. E törvényjavaslatban ez nem jelent meg, bár más fejezetek összegéhez természetesen hozzá lehet adni, s beszámítva akár egy falusi csatornázást vagy bármely egyéb dolgot, elmondhatnánk, hogy a mezőgazdaság 2,5 százalékot kapott.
Tisztelt Képviselőtársak! Új-Zéland mellett egyedül Magyarország az az ország, ahol a mezőgazdaságból több az elvonás, mint amennyi támogatást kap. Amikor kiejtjük azt a szót, hogy "agrártámogatás", természetesen tudjuk, hogy még mindig nettó befizető a mezőgazdaság. A probléma éppen abból adódik, hogy mivel a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban az agrártámogatás maradt ugyanannyi, mint az előző években - tehát az előző három évben -, ezért egyáltalán nem látunk biztosítékot arra, hogy a termelők kiszolgáltatottsága - elsősorban az alacsony jövedelemtermelő képesség miatt -, a fokozatos termeléscsökkenés megszűnne. Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy amikorra az Európai Unióval a konkrét csatlakozási tárgyalások megkezdődnek, amikorra az Európai Unióba bekerülünk, addigra a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelés nagyfokú növekedést érjen el, hiszen a bekerüléskori bázis fölé már nem mehetünk, ha már az Európai Unió tagjai leszünk. Magyarország sűrűn lakott ország, 93 ezer négyzetkilométerének 70 százaléka alkalmas szántóföldi művelésre, s nem lehet más megoldás, a belterjes mezőgazdaságot, a feldolgozóipart, élelmiszeripart fejleszteni kell. Sajnos ebből nem következik semmi jó, hiszen - még egyszer mondom -: a termelők jövedelemképessége nem fog nőni a jövő évben, és úgy érezzük, hogy semmi biztosíték nincs arra, hogy az a társadalmi feszültség, amely akár a februári traktoros tüntetéskor megfogalmazódott, később nem fog megismétlődni, tudniillik nagyon sanyarú helyzetben vannak a mezőgazdasági termelők.
Sajnos a szektorsemlegességet pontosan ellenkezőleg látjuk. A nemzeti agrárprogram vitája során megfogalmazódott, hogy a fiatal gazdáknak, a családi gazdaságoknak a támogatása prioritást kap. Pontosan az ellenkezőjét tapasztaltuk eddig az 50 milliárd forintnyi tőkepótló hitel kapcsán. Mivel a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is elsősorban erre helyezi a tisztelt pénzügyi kormányzat a hangsúlyt, a tőkepótló hiteleknél a kezesség- és garanciavállalásra, sajnos azt kell mondanunk, tisztelt képviselőtársak, csak pár százaléka jut a családi magángazdaságra, a többit a jogi személyek, integrátorok viszik el - a támogatást. Gyakorlatilag ez azzal a következménnyel jár, hogy Magyarország még jobban lemarad, éppen az euro-atlanti csatlakozásnak azon modern követelményeitől, amit Kádár képviselőtársunk is elmondott, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs biztosíték arra, hogy felkészülten kerülhet be Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara az Európai Unióba.
Az agrártámogatásoknál - ahogyan Gráf képviselő úr is mondta - a beruházások ugyan jelentősen nőnek, jövő évi tervként körülbelül 35 százalékkal, de sajnos sincsenek megjelölve a feladatok.
(11.30)
Ahogy több kisebbségi vélemény előadója elmondta már korábban, én is csak azt tudom megerősíteni, hogy sajnos intézményi támogatás van elsősorban, és nem a szükséges feladatok vannak megjelölve. Mi lenne például az agrárágazatban a szükséges feladat? Nyilván az, hogy a termelés rohamosan nőjön. Megvan még az a tenyészanyag, megvannak úgy a növény-, mint az állatgenetikai alapjaink, amelyek kiváló alapot biztosítanának arra, hogy a minőségi mezőgazdasági termelés meginduljon. Sajnos ezt nem támogatja, sőt nem a magyar kutatóintézeteket támogatja elsősorban, hanem a külföldi monopolcégek jönnek be és hozzák be az árujukat, ez elsősorban a növényvetőmagoknál és egyéb ágazatoknál tapasztalható. Itt sajnos egyáltalán nem tapasztalható - még egyszer mondom - az agrártámogatásnak az a döntő előrelépése, amelyet az ágazat várt önöktől, és ezt nemcsak ellenzéki képviselők, hanem nagyon sok, még kormánypárti képviselő is előbb-utóbb így fogja érezni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi