DR. NACSA JÁNOS

Full text search

DR. NACSA JÁNOS
DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valójában a törvény címéhez adtam be módosítást, és néhány mondatot szeretnék az indokolásból ismertetni.
Azért adtam be a cím módosítását, és azért javasolom, hogy az agrárgazdaság fejlesztéséről szóljon a törvény, mert úgy gondolom, ez fejezi ki legigazabban, leghűbben azt a célkitűzést, amelyet akár a nemzeti agrárprogram vitája kapcsán a koordinációs fórum megállapodott és egyhangú szavazással elfogadott. Másrészről pedig azt gondolom, ez fejezi ki a legjobban magában az előterjesztésben szereplőket is.
Abban maradtunk és abban állapodtunk meg, hogy a német modelltörvény alapján szülessen egy agrártörvény, amely az agrárgazdaság fejlesztését célozza. Ez volt az elmúlt fél évnek a vitája, és azt hiszem, ebben konszenzusra jutottunk.
A német agrártörvény modellként való elfogadása azt jelenti, hogy természetesen a magyar viszonyokra adaptáljuk. A német agrártörvénynek a címe - magyar fordításban - mezőgazdasági törvény. Természetesen a magyar sajátosságokat érzékeltetve látható, hogy pontosan ilyen formájú címet nem adhatunk ennek a törvénynek. Éppen ezért fogadtuk el, hogy az agrárgazdasággal kapcsolatos címe legyen ennek a törvénynek, és az előterjesztésben is mindez megvalósult.
Úgy gondolom, ha még jobban pontosítani akarjuk magát, miután most már nem csupán a címét határozzuk meg a törvénynek, hanem a tartalmát is, akkor úgy gondolom, egyre inkább és egyre közelebb kerülünk ahhoz a felismeréshez, hogy az agrárgazdaság fejlesztéséről beszélünk. Az csak egy véletlen egybeesés, hogy most jutunk el igazából gazdasági bázisalapon is ahhoz a helyzethez, hogy ma már az agrárgazdaság fejlesztését tűzhetjük igazából zászlónkra, tűzhetjük napirendre, mert eddig sokkal inkább az agrárgazdaság visszafejlesztésének tendenciáját figyelhetjük meg a '90-es évek elején, majd egy konszolidációs állapot volt '94-től napjainkig. Most igazából az agrárgazdaság fejlesztése, fejlődése van napirenden. Így kerülhetünk meglátásom szerint az EU-rendszerbe, integrációs rendszerbe is.
De hogyan fogalmaz a kormány-előterjesztés, mégpedig az, amely a preambulumról szól? Azt mondja: "Az Országgyűlés annak érdekében, hogy a magyar agrárgazdaság hosszú távra szóló és széles körű, közmegegyezésen alapuló fejlődését elősegítse, megteremtse az agrárfejlesztés kiszámítható és konjunkturális okokból meg nem kérdőjelezhető tartós keretét, kijelölje a gazdasági és társadalmi célokat, meghatározza ezek alapvető fejlesztési elveit és eszközeit, erősítse a mezőgazdasági termelők foglalkoztatását, élet- és jövedelem-színvonalát, a vidék lakosságmegtartó képességét, elősegítse az Európai Unióhoz való csatlakozást, valamint az ehhez szükséges adatbázis és intézményrendszer kiépítését, továbbá figyelemmel arra, hogy a kedvező természetföldrajzi adottságok, a kialakult termelési feltételek és eredmények alapján a mezőgazdaság, a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozása, az erdő- és vadgazdálkodás, a halászat kiemelten fejlesztendő nemzetgazdasági ágazat, valamint arra, hogy a nemzetgazdaság fejlődése, átalakításának befejezése, modernizálása csak növekvő agrárteljesítmény mellett lehetséges, a következő törvényt alkotja."
Tehát végig az agrárgazdaság fejlesztéséről beszélünk, végig az agrárgazdaság fejlesztése a célunk. Megjegyzem, hogy minden paragrafus, minden paragrafusban levő intézmény, amely a későbbiek során még a törvényben szerepel, az mind az agrárgazdaság fejlesztését, célját, szándékát szolgálja.
Ezekből vontam le azt a következtetést, és javasolom, vonjuk le azt a következtetést, hogy valóban, miután a cím nem fedi le a törvényt, nem egy részletes törvényről van szó, az agrárgazdaságot nem tudjuk bemutatni oly módon, hogy erre egy ilyen jellegű törvényt alkotunk, de az agrárfejlesztésnek meghatározzuk azokat a feltételeit, kereteit, amelyek az állami feladatokat, az Országgyűlés feladatait, a kormány feladatait határozza meg. S azt gondolom, ezek a legfontosabbak a fejlesztés szempontjából. Ha pedig a fejlesztés szempontjából nézzük a dolgokat, akkor pontosan azon cím körül mozgunk, amelyet meghatároztunk, és a mezőgazdasági bizottság ülésén többségként elfogadtunk, hogy az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvényt fogadjuk el. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi