BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A fonyódi városi önkormányzat polgármestere '97. március 14-én pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz a helyi magasparttal kapcsolatos kárveszély elhárításának tárgyában, amelyben 80 millió forint támogatást kért a sürgős beruházás elvégzésére. A veszélyeztetett érték nagyságát a pályázat melléklete mutatja: 9,5 milliárd forintra becsülték, amely nem tartalmazza az esetleges katasztrófa következményeként keletkező nem vagyoni károkat. Ezen összegből mindössze 9 milliót fogadtak el. A védendő objektumok többek között: 103 épület, 1150 méter vasútvonal, 2000 méter közút, vezetékek, csatornák.
Közismert, hogy a Balaton déli partja mentén Fonyód környékén a legmagasabb - 60-65 méter magas - a part. Az 1930-as években kezdődött beépítéssel a meredek partfal alatt és felett üdülőtelepek alakultak ki. Az itt lévő létesítmények hiányos szennyvíz-, csapadékvíz-elvezetése, a kiszélesedett 7-es út megnövekedett forgalma, valamint a vasúti dízelvontatás általánossá válása következtében 1972-ben katasztrofális hegyomlás következett be. Ezt követően a partfalat átmenetileg ugyan megerősítették, de ez nem akadályozta meg az 1978. évi ismételt földcsuszamlást; majd 1985-től a partfalon állandó intenzív mozgások keletkeznek; ismét csúszás következett be 1987-ben.
Jelenleg a magaspart talajviszonyai következtében, valamint a közlekedésből adódó állandó rezgés hatására bármelyik pillanatban újabb csúszás következhet be, amely maga alá temetheti a partfal alatti ingatlanokat, a 7-es számú főutat, a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal veszélyeztetett részét és a partfalon lévő felső ingatlanokat.
Fonyód Város Önkormányzata nem tulajdonosa a magaspartnak, mégis vállalta a hosszú évek óta tartó veszélyhelyzet megszüntetésére irányuló törekvések koordinálását, ezért a finanszírozás céljából pályázatot nyújtott be.
A pályázat elnyerése csekély mértékben történt teljesítése miatt a rendkívüli veszélyhelyzet fennmaradt, ezért azonnali intézkedésekkel kell gondoskodni az esetleges károk megelőzésére.
Ezért kérdezem a miniszter urat: milyen érdekből történt a fonyódi önkormányzat pályázatának alacsony értékelése? Ki lesz a felelős az esetleges katasztrófa következményeiért? Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi