DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A ma délben megtartott házbizottsági ülésen a Fidesz frakcióvezetője, Pokorni Zoltán felvetette, hogy látnak kompromisszumos lehetőséget a NATO-népszavazás megtartására, amennyiben a kormány és a kormánypártok tesznek egy olyan ígéretet, hogy a földtörvény egyébként is felfüggesztett tárgyalását a ciklus végéig moratóriummal illetik, és nem tárgyalnak róla, míg nyilván ezek az alapvető kérdések a népszavazásról nem dőlnek el. A kormány és a kormánypártok ezt a javaslatot komolyan vették, megfontolták és támogatták.
A ma délutáni házbizottsági ülésen, fél 6-kor, az ellenzéki pártok mindegyike készséget mutatott ennek a javaslatnak az elfogadására. (Moraj az ellenzéki padsorokból.) Ezután került sor a frakciók üléseire (Dr. Torgyán József: A hazugság halálos bűn, Szekeres Imre!), ami után a házbizottság ülésén (Dr. Torgyán József: Nem voltál lelkigyakorlaton, látszik!) az ellenzéki pártok frakcióvezetői kijelentették, hogy korábbi kompromisszumos javaslatukat visszavonják (Demeter Ervin: Nem igaz!), és ragaszkodnak egy másfajta megoldáshoz.
A Házszabálytól való eltérés csak egy eszköz. A kérdés lényege: tud-e dönteni a magyar választópolgár november 16-án arról, hogy Magyarország a NATO-hoz csatlakozzon? (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Meg a földről!) A kérdés lényege, hogy ez a megoldás önmagában alkotmányos-e vagy sem.
Tisztelt Ház! Tisztelt ellenzéki Képviselők! Szeretném önöknek idézni Sólyom László, az alkotmánybizottság elnökének (Derültség az ellenzéki padsorokból. - Dr. Torgyán József: A bíróság, nem a bizottság!) nyilatkozatát. A nyilatkozat szó szerint így szól: "Itt a versengés kizárólag a földtörvény ügyében volt. A NATO-népszavazás kiírása a kormány kezdeményezésére történt, amivel semmiféle alkotmányos probléma nincs." (Taps az MSZP padsoraiból.)
Mi a helyzet az aláírás-gyűjtéses népszavazási kezdeményezéssel? Tanúi voltunk mindnyájan, hogy a Ház elnöke ezt a törvényeknek és az alkotmánynak megfelelően kezelte, és kiadta az Alkotmánybíróságnak... (Derültség az ellenzék padsoraiból.) a bizottságnak - (Az ellenzéki képviselők felé fordulva.) lehet, hogy odakerül -, kiadta az alkotmánybizottságnak, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon.
Szeretném hangsúlyozni, amit korábban is mondtunk: a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja tiszteletben tartja az aláírásos népszavazási kezdeményezést, megfelelő formában tárgyalni fogja, és természetesen a Ház ügyrendjének megfelelően kezelni fogja.
Az tehát a kérdés, hogy összekapcsoljunk-e egy olyan kezdeményezést, ami vitán felül alkotmányos, a NATO-népszavazásról szóló kezdeményezést, egy másik kezdeményezéssel (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból. - Dr. Torgyán József: Népszavazás!), amely az alkotmányosság próbáját ezután fogja kiállni, és ezzel természetesen összekapcsolódik időben is a két ügy.
Minden parlamenti frakció, minden képviselő tudja, hogy a NATO-népszavazásra, amennyiben sor kerül rá, november 16-án kell - nemcsak rajtunk múlóan, hanem más okokból is, külső okokból is - sort keríteni. Ebben eddig egység volt.
Az a kérdés tehát, hogy az ellenzéki országgyűlési képviselőknek most lehetőségük van arra, hogy egy teljesen alkotmányos, az ország érdekét szolgáló kezdeményezést támogassanak. (Demeter Ervin: A miénk is olyan!) Az ő lelkiismeretükön múlik a kérdés, senki máson. Saját magukkal kell szembenézniük és viselniük a következményeit (Moraj az ellenzéki padsorokból.), amennyiben ezt az alkotmányos, az ország, a nemzet érdekét szolgáló kezdeményezést ma támogatják vagy nem.
Nem hiszem, hogy az indulatok vagy a gyűlölködés, amelyet a Ház másik oldaláról hallunk, célravezetők lennének. A józan megfontolás a célravezető. Önöknél ott a lehetőség, hogy támogassák szavazatukkal azt, hogy ma a Ház írja ki november 16-ára a NATO-ról szóló népszavazást (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: És a földet! - Dr. Dávid Ibolya: Két kérdés van!), és az önök szavazatán is múlik ez a kérdés. Természetesen mindenki a lelkiismeretével el fog számolni önök közül, és természetesen a felelősséget is viselni fogja.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból. - Az MDF képviselői közül többen egy újságcikk fénymásolatát mutatják fel.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi