DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Akkor, amikor a Független Kisgazdapárt a Házszabálytól való eltérésre nemmel fog szavazni, szeretném felhívni az ország közvéleményének figyelmét arra a tényre, hogy a Független Kisgazdapárt az alkotmányosságra fog szavazni. (Derültség, közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Ugyanis a NATO-népszavazás ügyében ez a Ház először a véleménynyilvánító népszavazás mellett tette le a voksát, hétpárti konszenzussal, egyhangú szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Szeretném rögzíteni, hogy a Független Kisgazdapárt mindvégig tartotta magát ehhez a hétpárti konszenzushoz, ettől a kormány tért el. Azért tért el, mert a kormány a földkérdést is a népszavazás kapcsán kívánta a magyar nép elé tárni. A Független Kisgazdapárt ehhez is hozzájárult. Mi korábban némi alkotmánymódosítással az egész kérdéskomplexum választásokkal való összekötését kértük, miután azonban erre a NATO sürgető népszavazása miatt nem volt lehetőség, azt mondottuk, hogy mivel a magyar népnek van egy kezdeményezése arra vonatkozólag, hogy a földkérdésben az általa feltett kérdések kerüljenek a Ház elé, el kell dönteni, hogy most a kormány által feltett kérdések kerüljenek-e a szavazólapra, vagy pedig a nép által feltett kérdések. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)
(19.10)
Ezzel kapcsolatban az alkotmány 2. §-a azt a rendelkezést tartalmazza, hogy a Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. A kérdés az, hogy vajon itt a választott képviselő fölötte állhat-e a magyar népnek, és ezzel kapcsolatban az Alkotmánybíróság tegnap hozott egy döntést.
Ennek a döntésnek az értelmében, amelyet az Alkotmánybíróság, tehát az alkotmány értelmezésére jogosult szerv hozott, azt állapította meg, hogy a közvetlen hatalomgyakorlás a népszuverenitás gyakorlásának kivételes formája, igen tisztelt képviselőtársaim, amely azonban kivételes megvalósulása eseteiben a képviseleti hatalomgyakorlás fölött áll. Ez azt jelenti, hogy a mi akaratunk fölött áll a nép akarata, igen tisztelt miniszterelnök úr, igen tisztelt miniszter urak, igen tisztelt Ház! Márpedig a nép közvetlen hatalomgyakorlását senki meg nem akadályozhatja, mert ha ezt teszi, szembekerül az alkotmányos renddel (Taps az ellenzéki padsorokból.), szembekerül a magyar néppel, szembekerül a jogállammal - akkor nem a NATO-hoz törekszik, hanem vissza a Varsói Szerződésbe! (Derültség a kormánypárti padsorokból. - Taps az ellenzéki padsorokból.) Nekünk meg elegünk volt a Varsói Szerződésből, mi a NATO-hoz szeretnénk csatlakozni (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), de itt szükség van arra, hogy a NATO-csatlakozás és a földkérdés ügyében történő népszavazás olyan együttes formában kerüljön a nép elé, amely az alkotmányból fakadó közvetlen hatalomgyakorlás következtében a nép által feltett kérdést teszi a szavazólapra.
Kérem, én úgy gondolom, senkinek nincs joga önmagát 200 ezer állampolgár hitelesített aláírása fölé helyezni, senkinek a véleménye nem hasonlítható össze 200 ezer állampolgár hitelesített aláírásával igazolt véleményével, ezért a Független Kisgazdapárt a nép döntésétől való eltérést nem hajlandó támogatni, ezért a Házszabálytól való eltérésre egységes nemet mond.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi