GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Majd' egy évtized telt el a rendszerváltozás óta, de mégis nagyon sok honfitársunk, meggyötört ember a deportálásért, a szovjet kényszermunkára hurcolásért nem kapott kárpótlási jegyet. Nagyon rövidek voltak a határidők. Például ilyen a legutóbbi alaptörvény ügye, a '92. évi XXXII. törvényt idén módosítottunk a '97. évi XXIX. törvénnyel. Ez hatályba lépett, de nagyon rövid volt a határidő. Csak négy hónap állt rendelkezésre a deportáltaknak - vagy a hozzátartozóiknak -, a szovjet kényszermunkára hurcoltaknak ahhoz, hogy beadják kérelmeiket.
Valóban tömegjelenetek voltak a Kecskeméti úton - a fővárosi és a pest megyei kárrendezési és kárpótlási hivatalban -, de nagyon sok megyei kárpótlási hivatalban is tömegjelenetek voltak. Általában az idős, beteg emberek felutazása és a közlekedés is nehézkes volt. Bár az ügyintézők valóban mindent megtettek, hogy a tömegjeleneteket enyhítsék, nagyon sokan nem tudták négy hónap alatt a határidőre beadni.
A tegnapi nappal... - lehet, hogy egy kicsit elkésve, hiszen már október 7-én lejárt a határidő, sajnos csak a hétvégén ébredtem rá én is. Nagyon sokan - ezek az elesett emberek - levélben kerestek meg. Beadtam egy önálló képviselői indítványt, hogy ez a törvényjavaslat ismét lépjen hatályba; a határidőt három hónappal szeretném módosítani. Ha hatályba lép a törvény, akkor gyakorlatilag újra megnőhet a beadási határidő három hónappal. Három hónap alatt lehetőségük lenne azoknak az elesett embereknek, akik eddig nem tudták beadni a kérvényeiket, hogy beadják. Mindenképp indokolt lenne, hisz a korábbi vagyoni kárpótlási törvényeknél is többször volt határidő-módosítás, tehát az emberiességi szempont is ezt bizonyítja.
Várom miniszter asszony kedvező válaszát. Mit tesz a kormány a tömegjelenetek megoldásáért? Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)
(14.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi