DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Valóban így igaz, ahogy ön mondja: ebben az országban a nemzeti sporthoz tartozik sajnos az a borhamisítás is, amellyel szemben elkerülhetetlen az irgalmatlan és kemény fellépés.
(14.30)
Ez meg is kezdődött, a tavasz óta több mint 300 ezer hektoliter hamisított bort foglaltak le. Ez elsősorban az alföldi területekre koncentrálódik, konkrétan Bács-Kiskun megye az egyik ilyen hamisítási központ. Természetesen ez nem mentség, illetve nem válasz arra, hogy a jó minőségű borok piaci elhelyezése változatlanul a nagy mennyiségű hamisítványok miatt nehézségbe ütközik.
A kormányzat előterjesztette - az Országgyűlés előtt van - a bortörvényt, ami a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szól. Ennek általános vitája lezajlott, a részletes vitára a jövő héten kerül sor. Azt gondolom, ez a törvény megfelelő szankciórendszerrel, az eredet- és származásigazolás előírásával már a regisztrációt, illetve a későbbi hatékonyabb fellépést is biztosítani fogja.
Azonban egyetlen törvény sem megoldás. Tehát ha nincs társadalmi összefogás, és maguk a szőlőtermelők nem hatnak oda, hogy közülük kizárják azokat, akik hamisítással foglalkoznak, vagy esetleg olyan bort állítanak elő... (Zaj.) Igazán szép a hátsó hang, de... (Derültség.) Tehát ha a törvény mellett nem lesz társadalmi összefogás, akkor a föllépés nem kellően hatékony. Azt gondolom, hogy ez a törvény, valamint az, hogy a marketingmunka intenzívebben beindult, és hogy a mai, kölni vásárról kapott információim szerint 4,5 márkás palackonkénti áron lehet eladni többek között az önök tájkörzetére jellemző bort, azt mutatja, hogy igenis a magyar bornak megvan a neve, a híre, és meglesz az ára is.
Egyebekben az exporttámogatást most palackonként 15 forinttal, hordós bornál 10 forinttal megemeltük a normatív támogatáson felül. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi