BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló törvény módosítási javaslata, amely a tisztelt Ház előtt fekszik, a címzett és céltámogatási rendszer eddigi tapasztalatai alapján módosításra szorult.
Az indoklásban és a belügyminiszteri expozéban szereplő szempontokon túlmenően mi, a Fidesz-Magyar Polgári Párt, már javaslatot tettünk e törvény módosítására, amely javaslat szinte szó szerint bekerült e törvény módosításába, hogy a parlament, illetve a területfejlesztési tanács választhasson az elé került módosító javaslatok alapján is, ami eddig nem minden tekintetben adatott meg számára, azaz: az elutasításra került pályázatok is az önkormányzati támogatási részekkel együtt kerüljenek a döntéshozók elé.
(16.50)
Egyetértünk azzal, hogy az államháztartási reform, a Magyar Államkincstár létrejötte, a Belügyminisztérium előirányzat-kezelő feladatai és a megyei területfejlesztési tanácsok megalakulása is alapvetően szükségessé tette e törvény módosítását. És azt is fontosnak tartjuk, ami az expozéban elhangzott, hogy alapvetően a decentralizáció volt a motorja ezeknek a változtatási igényeknek.
Mindannyiunk előtt ismert, hogy a címzett és céltámogatási rendszer az önkormányzatok pénzügyi szabályozásának a része, ami 1991-ben került bevezetésre. Azok az önkormányzatok, amelyek nem képesek fejleszteni, amelyek csak működtetni tudják a rendelkezésükre álló vagyont és a közszolgáltatásokat tudják biztosítani, lassú sorvadásnak vannak kitéve. Ezért tehát nagyon fontos, hogy az önkormányzatok által felügyelt területeken a fejlesztés arányosan, fenntarthatóan folyjék.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy a megyei területfejlesztési tanácsok döntési jogosultságuk kiterjesztésével egy újabb lehetőséget kapjanak. E törvény kapcsán is szeretném elmondani azt, hogy ezt egy jó irányba tett első, nem is nagy lépésnek tartjuk, hiszen szükséges - ahogy itt már elhangzott az önkormányzati bizottság és a környezetvédelmi bizottság előadója részéről is -, hogy a regionális fejlesztési irányokba történjenek majd további lépések.
Ma Magyarországon már nem lehet megyehatárok körül kibontakozó területfejlesztési döntéseket hozni, anélkül, hogy a környező területek igényeit, lehetőségeit és főleg a nem megyehatárokhoz kapcsolódó fejlesztési igényeket figyelembe ne vennénk.
Szükséges és gyenge lépésnek tartjuk azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés kapott felhatalmazást a fővárosi feladatok sorolására és eldöntésére. Itt is jobbnak tartanánk, ha a fővárosi agglomeráció vagy a fővárost körülvevő térség fejlesztési igényeire az a tanács kapna a továbbiakban - majd egy későbbi döntés kapcsán - felhatalmazást, és döntene, amely az egész térség igényeit, programjait figyelembe tudja venni.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az életveszélyes tanterem kiváltására vonatkozó, a feltételeknek megfelelő igények teljeskörűen kielégítésre kerülnek. Nem tartottuk helyesnek, hogy egyes önkormányzatokat bűvészmutatványokra szorítottunk azzal, hogy az életveszélyesség, az egyes tantermek kiváltására vonatkozó feltételeket nem teljeskörűen támogatta eddig a céltámogatási rendszer.
Szintén kiemelten fontosnak tartjuk a vízbázisvédelmi és a környezeti szempontokból kiemelten kezelendő, a támogatási igényű szennyvízelvezetés és -tisztítás céljaira fordítható összegeket és a 6. § megállapításait. Szeretném hangsúlyozni ennek a módosításnak a jelentőségét azzal, hogy itt is egy helyes irányba tett kis lépésnek tartjuk a vízbázisvédelmi és környezetvédelmi szempontok kiemelését, azok megyehatáron belül tartását, mert megítélésünk szerint a vízbázisvédelemnél az adott vízbázis régió szintű vagy kistérségi szintű kezelésének a Németországban megismert rendszere lenne a megoldás. Nagyon fontosnak tartjuk azt is - mint ahogy az előttem szólók erről beszéltek -, hogy az adott évben céltámogatásban részesülő szennyvízelvezetést és -tisztítást megvalósító önkormányzati beruházások számát növeli, hogy a június 30-áig a lemondással, visszafizetéssel, elvonással felszabaduló előirányzat ismét az önkormányzati területen és e témakörben marad és lehet felhasználható.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy a megvalósíthatósági tanulmány és az építési engedélyezési tervdokumentáció közel egy évvel előzze meg a céltámogatás kihirdetésének az időpontját, hiszen az előkészítés rendkívül fontos az odaítélhetőség szempontjából. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Belügyminisztériumnak és a parlamentnek is, mindannyiunknak nagyobb erőt kell összpontosítanunk arra, hogy ezen kritériumoknak a kistelepülések is meg tudjanak felelni, ahol az előkészítés, a műszaki előkészítés - ha a társulási készség hiányzik -, nem megfelelő szintű. Segíteni kell őket! Itt hosszabb távon a társulás, több térség együttes pályázása és a nagyobb települések besegítése - mind az előkészítésbe, mind a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésébe - lehet a megoldás.
Tisztelt Ház! Nagyon fontosnak tartom azt, amit más központi források, támogatások - így a Központi Környezetvédelmi Alapból vagy más alapokból történő - odaítélésénél is fontosnak és állandóan hangsúlyozandónak tartok, amivel ez a jogszabály már kiemelten foglalkozik: a központi támogatással megvalósult beruházás tíz éven belüli más célra történő hasznosítását a központi támogatás visszafizetésének kötelezettségével szankcionálja.
Azt is fontosnak tartjuk, hogy a megvalósult létesítmény gazdasági társaság vagy közhasznú társaság tulajdonába kerülhet a törvényi feltételek szerint. A jelenlegi hatályos szabályozási feltétel csak az alapítás tekintetében rögzítette ezt eddig, ezért szükségessé vált - és ezzel egyetértünk - a tíz évig tartó működtetés feltételének a meghatározása, azaz a közpénzekből megvalósuló fejlesztéseknél a közösség céljairól a gazdasági társaság vagy közhasznú társaság többségi tulajdonosainak kell a továbbiakban is gondoskodnia. Nagyon fontos ez akkor, amikor más alapokból vissza nem térítendő támogatások vagy más központi források lehetővé teszik egyes társaságoknak, hogy rövid idővel a megvalósult fejlesztést követően vagy annak a célját nem elérendően továbbra is működőképes maradjanak.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt a következő területeken tesz módosító javaslatokat:
A fenntartható fejlődés érdekében, amelyet minden törvénynél és minden modernizációs programnál hangsúlyozunk, e fejlesztéseket is figyelembe kell venni. Ma nagyon széttöredezett és a decentralizáció mellett is széttöredezett marad az egyes címzett és céltámogatások odaítélése. Fontosnak tartjuk e törvény összevetését a területfejlesztési koncepcióval, a területfejlesztési törvénnyel és az annak nyomán megjelent kormányhatározatokkal, hogy az Európai Unió intézményeitől szerzett forrásokkal kiegészülve valóban a fenntartható fejlődés irányába mozduljon el.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy e kérdéskör, azaz a címzett és céltámogatási rendszerről szóló törvény módosítása illeszkedjék az önkormányzatok finanszírozási rendszerének a reformjához. Most látható már, hogy az elmúlt évben jóváhagyott fővárosi és a megyei önkormányzati címzett és céltámogatási igények megközelítik az összigény 75 százalékát. Javasolni fogjuk, hogy a vidékfejlesztési programok kiemeltebben és súlyuknak megfelelően kapjanak teret.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy a településügyi törvény rövidesen benyújtásra kerüljön, és kiegészítse e törvényi kereteket, a területfejlesztést, a településügyet, a címzett és céltámogatási rendszerekből megvalósuló fejlesztéseket. Nyomatékkal szeretnénk kérni, hogy e törvénymódosításhoz hasonlóan az utóellenőrzés, a közpénzek felhasználása más területeken is (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) nagyobb nyomatékot kapjon, nagyobb hangsúllyal kapjon szerepet a parlamenti ellenőrzésben és a számvevőszéki munkában.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi