KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Először is engedje meg, hogy a Kisgazdapárt és a Fidesz együttműködésének újabb szép példájaként örömöm fejezzem ki, hogy Torgyán József elnök úr helyett most éppen ön tartotta alkalmasnak a pillanatot arra, hogy lemondásra felszólítson. (Taps a kormánypárti oldalon. - Varga Mihály: A tény attól még tény marad! - Dr. Torgyán József: De nem fogadta meg a tanácsom, miniszter úr!)
Ami a bűnügyi helyzet alakulását, illetve általában a statisztikákat illeti, én is hadd kezdjem azzal, hogy van ezeknek a statisztikáknak egy sajátosságuk, egy sajátos jellemzőjük, nevezetesen az, hogy egy-egy nyomozás befejezésekor kerül valami számbavételre a statisztikában. Ebből adódóan az első kilenc hónap statisztikájában megjelenő ismertté vált bűncselekmények nagy részét 1996-ban követték el. Olyan kimutatásokkal nem rendelkezünk, amelyek bármiben orientálnának minket az éppen aktuálisan zajló napi folyamatokkal kapcsolatban.
Tény azonban, hogy - hasonlóan a világ más országaihoz - Magyarországon is enyhén emelkedik az ismertté vált bűncselekmények száma, ugyanakkor viszont az is tény, hogy ezek a statisztikák nem igazolják, hogy bármilyen kiugró jelenség jelent volna meg 1997-ben, ami eltérne akár az 1996-os, akár az 1995-ös folyamatoktól. Én persze akkor fogom azt mondani, hogy javult a közbiztonság, ha majd a polgárok biztonságérzete javul.
Ugyanakkor viszont az a közvélemény-kutatás, amire a képviselő úr hivatkozott, valami mást is jelöl, tisztelt képviselő úr, mert ha megnézi azt a táblázatot, akkor arra a következtetésre kell jutnia, hogy a közép-kelet-európai országok összehasonlításában a magyar állampolgárok sokkal kevésbé értékelik súlyosnak a bűnügyi helyzetet, mint ahogy az az összehasonlított országokban van. Ez talán jelzi, hogy e tekintetben bizonyos javulást figyelhetünk meg.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi