GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Hogy maradjon idő a kisebbségi véleményt előadó képviselőtársamnak is, igyekszem megoldani félidőben, legfeljebb három percben a feladatomat, így a kisebbségi vélemény is szóhoz juthat.
Már az eddigi vita folyamán is kiderült, hogy az előttünk fekvő törvénycsomag egységes rendszert alkot. Ezt az előadásomban igyekeztem érzékeltetni, s az eddigi felszólalásokban is jócskán esett szó a szentszéki megállapodásról, amely ennek a mostani napirendi pontunknak a tárgya. Ennélfogva nyilvánvaló, hogy először azt kell tisztáznunk - ez a bizottsági ülésen is szóba került -, hogy milyen a viszonya ennek a megállapodásnak a törvénycsomag egyéb elemeivel. A legfőbb kifogás vele szemben az, hogy előbb született meg a kormány megállapodása a Szentszékkel, mintsem hogy a törvénycsomag elkészült volna.
Tisztelt Képviselőtársaim! Pusztán jogalkotási szempontból - ez a bizottsági ülésen is elhangzott - nem okozhat ez problémát, hiszen végül is itt most sorrendben is előbb tárgyaljuk a beadott törvénymódosításokat, és utána vitatkozunk a megállapodásról és döntünk is, időben utoljára, a Magyar Köztársaság és a Szentszék közötti megállapodásról, annak ratifikálásáról. Az Országgyűlésnek tehát igenis módja van a maga jogát gyakorolni, semmiféle jogi elvonás nem történt.
A másik: a történelmi előzmények, amelyek miatt azt gondolom, hogy külön fel kell hívni az Országgyűlés és a közvélemény figyelmét: a Magyar Köztársaság kormányának igenis külpolitikai sikerei közé tartozik, sőt, az egyik kiemelkedő ezek sorában, hogy sikerült a Szentszékkel a megállapodást létrehozni. Ha megfordítva történik a dolog, mint ahogy ezt ellenzéki képviselőtársaim mondják, előfordulhatott volna - elméletileg igencsak feltételezhető -, hogy olyan törvényt hozunk, amelyet a Magyar Katolikus Egyház nem tud elfogadni, a Szentszék nem tud elfogadni, s megfeneklik ez a megállapodás. Így ugyanaz a helyzet, amelyet kifogásoltak most képviselőtársaim, fordított helyzetben is igaz lenne. Ha valakinek az a szándéka persze, hogy egy ilyen megállapodást egyáltalán ne kössön a Magyar Köztársaság a Szentszékkel, az egy más helyzet, de akkor azt kell kimondani és nem alkotmányos kifogásokat hangoztatni.
Mindezek után el kell mondanom, hogy - ez elhangzott az expozéban is -, hogy nem azért történt a megállapodás... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) Igen, elnök úr, figyelek az órára. Nem azért történt a megállapodás, mert a Magyar Katolikus Egyház kitüntetett helyzetben volna a többiekkel szemben, hanem mert ez egy nemzetközi jogi konstrukciót igénylő megállapodás volt. És szeretném, ha ezt képviselőtársaim figyelembe vennék, mint ahogy ezt a bizottság is figyelembe vette, s 10 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta az országgyűlésihatározat-tervezetet.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi