IVÁNYI TAMÁS

Full text search

IVÁNYI TAMÁS
IVÁNYI TAMÁS, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a Szabad Demokraták Szövetségének képviselői nem támogatták a megállapodást a bizottságban, akkor ezt azért tették, hogy a rendszerváltás utáni második szabadon választott parlamentet és a kormányt megóvják egy olyan hibától, amit az elődje ügyesen elkerült.
Nem lesz időm részletesen foglalkozni olyan fölvetett problémákkal, amelyeket előttem szóló képviselőtársaim már érintettek a megállapodás előkészítetlenségéről, átgondolatlanságáról; tudniillik nem előzte meg ezt a megállapodást egyeztetés a parlamenti pártokkal, és ami számomra sokkal fontosabb, a magyarországi egyházakkal, köztük a történelminek nevezett egyházakkal, kivéve természetesen a Katolikus Egyházat. Nem eshetünk abba a hibába, hogy ezt csupán presztízskérdésnek tekintsük, hiszen presztízskérdésnek is elég súlyos lenne, de ennél fontosabb az, hogy itt egy olyan fontos elv érvényesül, ami tulajdonképpen a tordai országgyűlésig visszavezethető: a felekezetek törvény előtti egyenlőségének az elve.
Néhány veszélyre szeretném azért fölhívni a figyelmet. Az egyik ilyen veszély, ami nem először hangzik el ma itt a parlamentben: az egyház és az állam szétválasztásának az elve, ami az oktatás területén elég komoly veszélybe kerül; hiszen itt a többi egyház számára hátrányos módon - sőt, azt lehet mondani, hogy az önkormányzatok és a magán- és egyéb iskolák számára is hátrányos módon - avatkozik bele az állam az egyházi iskolák finanszírozásába. Sérti ez a megállapodás, illetve az abból eredő módosítások a szabad iskolaválasztás elvét is - ennek a kifejtésére nyilván nem lesz most itt módom.
Problémák jelentkeznek az egyházaknak visszaadott iskolák tekintetében; itt téved Zsigmond Attila képviselőtársam, amikor ezt kristálytisztán állami feladat átvállalásának tekinti. Szeretnék egy mondatot idézni egy korábbi alkotmánybírósági döntésből, melyben az Alkotmánybíróság rámutat arra, hogy funkciómegőrzés az iskola egyházi iskolaként való továbbműködésével nem teljesülhet.
Fölvetődik olyan probléma is, amely az ilyen iskolákban tanító pedagógusok alkotmányos jogait érinti. Ez ügyben történt már precedens, amikor az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kellett hogy beavatkozzon. Olyan problémák ezek, amelyeket természetesen szükséges megoldani, és olyan megoldásokat kell keresni, amelyek mind az egyházak, mind az önkormányzatok, mind az állam, és elsősorban az iskolahasználók érdekeinek megfelelnek, de nem fogadható el az, hogy az... (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet a felszólalási idő leteltére.) egyetlen magyarországi egyházat - befejezem, elnök úr - kivételezett helyzetbe hozó nemzetközi szerződés által szűkre szabott keretek között toporogva kelljen az utat keresnünk.
Természetesen az elmondottakból az következik, hogy arra kérem képviselőtársaimat, hogy az állam és az egyház szétválasztása, a szabad iskolaválasztás és egyéb fontos jogelvek iránt érzett felelősségtől (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) átitatva ne támogassák ezt a szerződést - mi magunk is eképpen fogunk cselekedni. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi