BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én azt hiszem, tiszteletlenség volna, hogyha Boross Péternek arra a kérdésére, hogy hogy is lehetett ilyet tenni, hogy a kormány előáll a földtörvénnyel, nem válaszolnánk. Én azt gondolom, hogy ez a kormány nem az utolsó három hónapjában akarta a parlamenten keresztülvinni a földtörvény módosítását a maga szája íze szerint, az akkori ellenzék egyet nem értése mellett, hanem közel egy évvel a következő választás időpontja előtt. Ezt egy kormány, egy kormánytöbbség szerintem megteheti.
Lehet vitatkozni arról, hogy igaza van-e ennek a kormánytöbbségnek, hogy azt csinálja, amit a kormányprogramjában annak idején meghirdetett lehet vitatkozni arról, hogy nem két évvel korábban lett volna-e helyes ezt csinálni. Ezek vitatható kérdések, ezt én elfogadom. De szerintem nem vonható kétségbe a joga egy képviseleti demokráciában, hogy a maga programja szerint elindítson egy földtörvény-módosítást, még akkor is, hogyha az ellenzék ezzel nem ért egyet. Én azt gondolom, hogy aki a képviseleti demokrácia talaján áll, az egy ilyen törvénymódosítási kezdeményezéssel szemben nem kezdeményez népszavazást és nem viszi ki a földtörvény módosításának a kérdését az utcára.
Amikor a kormány ezt elkezdte, én álmomban sem gondoltam volna, hogy az az ellenzék - amely egyrészt abból a Magyar Demokrata Fórumból állt, ami megalakulása óta határozottan a képviseleti demokrácia talaján állt, és a politikai ízlésétől távol állt az, hogy az utcára vigyük ki az ilyen kérdéseket, meg abból a Fideszből, amely szintén ezen a talajon állt alkotmányjogilag, és még a földkérdésben is azt az álláspontot képviselte korábban, mint a mai kormánykoalíció - népszavazás kezdeményezésével próbálja megakadályozni ennek a földtörvény-módosításnak a megszületését azt megelőzően, hogy egyáltalán kísérletet tett volna arra, hogy az érveivel a parlamentben próbáljon meggyőzni bennünket arról, hogy nincs igazunk. Mégis kivitték a kérdést az utcára, és népszavazási kampányt indítottak ebben a kérdésben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mi ezt nem gondoltuk.
Köszönöm szépen. (Dr. Dobos Krisztina: Ez szomorú. Nem figyeltek oda! - Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi