BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én a 22. pontban benyújtott módosító indítványunkra - mert ezt kilencen írtuk alá - szeretném a tisztelt Ház figyelmét fölhívni. Ez kivételesen nem egy olyan módosító indítvány, mint az előzőek, amelyekben egyértelműen megtakarítást javasoltam a költségvetésnek, hanem egy olyan módosító indítvány, amelyben egy adókedvezményre teszünk javaslatot.
Ez a módosító indítványunk arról szól, hogy a közcélú adományok adókedvezményét terjesszük ki az egyházfenntartói járulékra, vagyis arra a köznyelvben egyházi adónak nevezett befizetésre, amivel az egyházakat saját híveik rendszeresen támogatják. Ez a javaslatunk része annak a szabaddemokrata csomagnak, amely az egyházak finanszírozásának reformjára irányul, de ez a javaslatunk attól függetlenül is elfogadható, hogy valaki inkább a kormány által benyújtott csomagot támogatja és nem a szabaddemokraták által benyújtott csomagot.
A lényege az - ahogy az adományok adókedvezménye esetében az állam elismeri és ily módon támogatja azt, hogy az állampolgárok különböző közcélú szervezeteket adományaikkal támogassanak, ehhez hasonlóan -, az állam egy ugyanilyen adókedvezménnyel támogassa azt, ha a saját egyházuk finanszírozásához az állampolgárok rendszeresen hozzájárulnak.
Azt is szeretném elmondani, hogy míg Csizmár Gábor nem értette, hogy miért nem támogatták javaslatát a bizottságok, én könnyebb helyzetben vagyok. Ugyanis én értem, hogy azok a bizottságok, amelyek nem támogatták a javaslatot, miért nem támogatták. Azért, mert ott nem volt módom érvelni mellette, mert mind a két bizottságban - mert ugye egyszerre tartják ülésüket a bizottságok -, tehát a költségvetési és a gazdasági bizottságban, ahol meghallgatták az érveimet a jelen lévő képviselők, támogatták, mert megértették azt, hogy ez a javaslat egyrészt jó javaslat, másrészt összeilleszthető magával az egész személyi jövedelemadó-rendszerrel.
Csak visszautalok előző megjegyzéseimre, hiszen itt egy olyan jövedelmet teszünk részlegesen adómentessé, amit az adófizető polgár nem fogyaszt el, nem használ föl a saját fogyasztására, hanem átadja az egyháznak. Összeilleszthető mindenféle egyház-finanszírozási rendszerrel, de az a nagyon lényeges előnye van, hogy azt ösztönzi, azt teszi rendszeressé, hogy maga a polgár támogatja a saját egyházát. Tehát azt a folyamatot mozdítja elő, hogy az egyház-finanszírozást lépésről lépésre, fokozatosan távolítsuk el az államtól és közelítsük a polgárhoz.
Ezért abból indulok ki, hogy ha már az a két bizottság, ahol meghallgatták az érveimet, kész volt támogatni a javaslatot, most, hogy az egész plenáris ülés hallgatja az érveimet, bízom benne, hogy majd a szavazásnál az egész plenáris ülés is fogja támogatni. És a bizottságokban az előterjesztőnek az az egyetlen érve volt a javaslattal szemben, hogy ez nincs benne a kormány javaslatában, más szóval: csak! Most, hogy az előterjesztő is végighallgatta alaposan az érveimet, nagyon bízom benne, hogy ezt a javaslatot az előterjesztő is támogatni fogja tudni.
Ha figyelembe vesszük, hogy ettől függetlenül is hány milliárddal emelkedik '98-tól az egyházak finanszírozására fordított rész - méghozzá az állampolgárok részvétele, véleménynyilvánítása nélkül emelkedik -, nyilvánvalóan sokkal kevesebb pénzt jelent ez a megoldás, úgy azonban, hogy az állampolgárokat bevonja a döntésbe.
(19.50)
Úgyhogy én azt hiszem, hogy nincs ebben a teremben senki, aki ne mondhatná nyugodtan azt, hogy bizony, támogassuk ezt a javaslatot majd a szavazásnál. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi