CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vita e szakaszában az ajánlás 32. pontja szerinti módosító indítványom mellett szeretnék röviden érvelni. Ezt a módosító indítványt végül is nem egyedül adtam be, találkozott Csernus Ferenc képviselő úr módosító indítványával, amely ugyanezt a célt szolgálta, tehát így most már két képviselő indítványa.
Ebben a javaslatban arról van szó, hogy a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók részére lehetővé tenné a szakmunkástanulók neveléssel kapcsolatos eddig is meglévő adókedvezményének a felemelését.
Ezt indokolja elsősorban az inflációval való lépéstartás, de alapvetően az, hogy a kisvállalkozások igen fontos funkciója, hogy a szakmunkástanulókat nevelnek az országnak. Ezért ez a javaslat tulajdonképpen gazdasági fontosságú is. E Ház falai között többször hangoztattam a kisvállalkozások igen nagy fontosságát, a kisvállalkozások nélkül nincs gazdasági fejlődés, nincs kiút a jelenlegi gazdasági nehézségeinkből. De ez hatványozottan jelentkezik olyan értelemben, hogy az utánpótlás szempontjából merül fel a kérdés, hogy bizonyos szakmák ha kihalnak, akkor az mennyiben lesz gazdaságilag is negatív jelenség - véleményem szerint nagyon negatív jelenség lesz -, de társadalmi szempontból is a kisipar igen fontos szerepet játszik szolgáltatásokban, az árutermelésben, sőt még az exportban is.
Mindezekre való tekintettel adtuk be ezt a módosító indítványt, amely a szakképző-iskolai tanulóval kötött jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján, illetve az iskolával kötött megállapodás alapján folytatott gyakorlati képzés esetén személyenként havi 12 ezer forintot tesz lehetővé levonás szempontjából a mindenkori bevételből, tehát lényegében ez ilyen módon kiadásként elszámolható, és végső soron csökkenti a fizetendő adót.
Érvelésem lényege az, hogy ez gazdasági szempontú javaslat, és a gazdasági kibontakozást, de az egész társadalomnak a jövőjét is szolgálja. Minden területen nagyon fontos - oktatás, utánpótlás -, itt kifejezetten a gazdasági területen való utánpótlásnak a fontosságát szeretném aláhúzni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi