AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Április 8-án feltett kérdésére válaszolva Csiha Judit miniszter asszony már jelezte, hogy a Szolnoktej Rt. helyzete '95 őszén roppant meg, amikor a hitelező pénzintézet a lejárt követelésekért cserébe végrehajtás-foganatosítást kezdeményezett a társaság vagyonának mintegy 85 százalékára. Ez a végrehajtás az ÁPV Rt. akaratától függetlenül, a gazdasági kényszer hatására a Szolnoktej felszámolásával lett volna egyenlő. A kistermelők követelésének kielégítését ebben az esetben is megelőzték volna a munkavállalók, a jelzáloggal végrehajtási joggal biztosított követelések, így a felszámolás során a tejtermelők követelésüknek csak csekély részét kaphatták volna meg.
A termelés folyamatos biztosítása, a piacok megtartásának és a beszállítók követelésének teljesítése érdekében a pénzintézet, a WÉS Rt. és a Szolnoktej Rt. közösen kérték a megyei bíróságtól, hogy a társaságnak a pénzintézettel szemben meglévő kötelezettségei biztosítékául szolgáló eszközök árverésen kívül, tartozásátvállalás ellenében megszerezhetők legyenek, és így a hitelek a WÉS Rt. tulajdonába kerüljenek.
A bíróság a kérésnek helyt adott, és így a Szolnoktej Rt. korábbi eszközállományának túlnyomó többsége a WÉS Rt. tulajdonába került. Az ÁPV ebben a kényszerhelyzetben tett lépéseket a társaság többi hitelezője védelme érdekében.
A tárgyalások eredményeként a WÉS Rt. és az ÁPV '95. november 23-án olyan megállapodást kötött, melynek értelmében az ÁPV hozzájárult ahhoz, hogy a végrehajtási eljárás során lefoglalt ingóságok és ingatlanok árverésén kívül a WÉS Rt. tulajdonába kerüljenek. A WÉS Rt. pedig vállalta, hogy a privatizációs szervezet megbízásából ellátja a Szolnoktej Rt. végelszámolását, és kötelezettséget vállalt arra, hogy amennyiben a társaság vagyona nem nyújt fedezetet a kötelezettségek teljesítésére, úgy a WÉS Rt. a Szolnoktejet olyan helyzetbe hozza, hogy az a kielégítetlen kötelezettség teljesítésére képes legyen.
A végelszámolás egyebek mellett két hitelező kérelmére indult felszámolási eljárás miatt hiúsult meg. A Szolnoktej hitelezői csakúgy, mint minden más felszámolás esetében, a hatályos csődtörvény rendelkezései szerinti eljárás keretében a felszámolási vagyon értékesítésének bevételeiből a felszámolón keresztül juthatnak hozzá a követelésükhöz vagy annak egy részéhez.
A felszámolási eljárással az alapító ÁPV Rt.-nek megszűntek a vagyon feletti rendelkezési jogosítványai. Az állami tulajdonban lévő társaságok felszámolása esetén, képviselő úr szóhasználata szerinti közvagyonból valóban magántulajdonba kerül a közvagyon. Ilyen értelemben minden, állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet felszámolása sérti a tulajdonos magyar állam érdekeit. De a felszámolás sok esetben mégsem kerülhető el.
Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy az említett kivásárlást végző cég konkrét hitelezésének ügye nem tartozik a privatizációt felügyelő miniszter hatáskörébe.
Mint képviselő úr tudja, a korábbi kérdésének elhangzása óta folyamatos egyeztetés történt a rendezés érdekében. Ebben képviselő úr maga is aktívan részt vett, és mindent elkövetett ennek sikeréért. Mégis a felszámolás jelenlegi helyzetében korai lenne a hitelezői igények kielégítési százalékát meghatározni. Az ÁPV a felszámolás során folyamatosan együttműködik a felszámolóval és a hitelezői választmánnyal annak érdekében, hogy a tejtermelők érdeke minél inkább érvényesüljön. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a felszámolásokban a legritkább esetekben lehet valamennyi hitelezői igényt teljes egészében kielégíteni. A felszámoló tájékoztatta a teljes hitelezői kört arról, hogy az előzetes becslések alapján kizárólag a köztartozások kaphatnak meghatározott mértékű kielégítést, de ez sem lesz magasabb 30-35 százaléknál.
Elismerve azt, hogy a mintegy 4000 kistermelőnek és beszállítónak a kintlevőségek napi gondokat, pénzügyi nehézséget okoznak, továbbá hasonló esetek tanulsága kapcsán is a privatizációs miniszter más miniszterekkel együttműködésben keresi az egyedi, nem precedenst teremtő törvényes támogatási lehetőségeket. Ennek érdekében az ÁPV Rt. felkérte a kishitelezőket is képviselő választmányt, hogy számszerűsítse a tőkekövetelésüket, és jelöljék meg annak kielégítési arányát.
A konkrétumokról a tárgyalások előrehaladásával (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) képviselő urat tájékoztatni fogjuk. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi