DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy felmutassam a televíziót néző esetleges ritkasággyűjtőknek a Magyar Közlönynek két, 80. számot viselő első oldalának olyan facsimiléjét, amelyben nem azonos a tartalom.
Az egyikben, amelyet szeptember 19-én nyomtattak ki, szerepel egy 156/1997. szám alatti kormányrendelet, amely úgy szól, hogy az 1991. évi ismert törvény 6/B §-a alapján a magyar kormány jogosult a Magyarság Hírnevéért-díjról dönteni. Egyetlenegy probléma volt ebben az időpontban, tudniillik az, hogy szeptember 19-én nem volt 6/B §-a ennek a törvénynek, mert szeptember 19-én meg sem kezdte a parlament tárgyalni azt a törvényjavaslatot, amelyet később, valamikor októberben fogadtunk el. És most már a 90. számban végre - ennek is megmutatom a facsimile lapját - valamelyik nap közzé tudták tenni azt a korábban 156. számozású kormányrendeletet, amelyet önök, ha jól értettem ezt a kétféle mutációját a Magyar Közlönynek, úgy kívántak megjelentetni - nyilván nem kis költséggel, de erre a válaszában minden bizonnyal kitér majd -, hogy még nincs törvény. De hát úgy gondolta a kormány, olyan nagy többsége van, hogy még az önök igenlő szavazatát is fölösleges megvárni, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hiszen még ezt a B §-t, a tervezetben szerepelt technikai megoldást is vélelmezte, hogy majd hetekkel később meg fogják szavazni, nyilván annyira biztosak voltak benne, hogy változtatás nélkül elfogadja majd a szavazógépezet.
Tulajdonképpen egy ilyen elgondolás alapján azt is mondhatnánk, hogy ki lehet iktatni ezt a költséges parlamentet, mert teljesen fölösleges, hiszen a kormány elképzeléseit változtatás nélkül megszavazza; mennyi időt, fáradságot és főleg mennyi pénzt takaríthatna meg a Magyar Országgyűlés munkájának a felfüggesztésével a kormány, hiszen akkor egy hónappal korábban megjelenhetne az a rendelet, amelynek ugyan nem volt törvényi felhatalmazása, de azért ez az apróság majd utólag pótolható.
Ez a kis tévedés, államtitkár úr, én azt hiszem, hogy túl az önök közjogi felfogásának újabb bizonyítékán, amely most már hetek óta egy másik - elismerem, hogy fontosabb - kérdésben nap mint nap napirenden van, de ez a tévedés azért valami pénzecskébe is belekerült, ezért kíváncsian várom válaszát, hogy ennek az egyébként gyűjtők számára nagy ritkaságértékkel rendelkező - lehet, hogy majd később megpróbálják így értékesíteni -, majd később visszavont 80. számú téves Magyar Közlönynek a kinyomtatása, terjesztése, visszavonása, bezúzása, majd ismételt kiadása vajon mennyi pénzébe került az adófizetőknek, ki viseli a költségeket.
S még egy kérdésem van: a helyesbített közlönyt ugyanannyi pénzért árulták, mint a kormányrendeletet tartalmazó korábbi hibás számot, tehát az sem zavarta önöket, hogy eggyel kevesebb kormányrendelet volt benne. Ennek a költségét akkor mégiscsak az előfizetőkre terhelték?
Ezekre szeretnék választ kapni, államtitkár úr. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi