DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársam! A bűnözés struktúrájának, dinamikájának, mennyiségének a számai nagyon jól nyomon követhetők a statisztikában, de jóval bonyolultabb már, hogyha a bűnözésnek az okait nézzük.
Ha ezeket az okokat nézzük, akkor látnunk kell azt, hogy a társadalom minden szegmensét áthatják ezek az okok. Ha ön erre rákérdez, akkor azt kell mondanom, hogy a bűnözés okai között éppúgy megtalálható a privatizáció, a tulajdonosváltozás, ami itt az elmúlt években, most már mondhatjuk, közel évtizedben végbement, a jelentős jövedelemkülönbségek, mint bármi más.
Nyilvánvalóan ez ellen a rendőrség önmagában véve nem veheti fel a küzdelmet, nem is az a feladata. A rendőrségnek a bűnüldözés a feladata. Ahhoz, hogy a bűnözést ott támadjuk meg, ahol értelme van, vagy legalábbis jóval nagyobb értelme van, ahhoz az okokat kell megszüntetni; akkor viszont az egész társadalomnak össze kell fogni, hisz a bűnözés önmagában véve egy össztársadalmi jelenség. S ekkor már óriási szerephez jutnak az önkormányzatok, a karitatív szervezetek, az egyházak - természetesen a központi kormányzatnak megvan a maga szerepe - és a civil szerveződések.
Mit tesz ennek érdekében a kormány? Pontosan a bűnmegelőzés érdekében - ami, hangsúlyozni szeretném, korántsem elsősorban a rendőrségnek a feladata, hanem össztársadalmi feladat - létrehozta az Országos Bűnmegelőzési Tanácsot mint egy javaslattevő szervet, amelynek a fő feladatát pontosan a bűnmegelőzési tevékenység koordinálása képezi az egész társadalomban.
Ez a tanács - a Belügyminisztériummal közösen - megalkotta a bűnmegelőzési programot, illetve programtervezetet, amely, nagyon bízom benne, hogy még ebben az évben a kormány elé kerül. Itt van a kezemben maga a programtervezet, amely valóban nem egy elméleti értekezés kíván lenni, hanem egyrészt egy bűnmegelőzési koncepció a kormány tekintetében, másrészt pedig a Bűnmegelőzési Tanács szempontjából egy cselekvési program.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi