DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Parlament! Valamennyien tudjuk, hogy a borról és a szőlőtermesztésről szóló törvény most van itt a parlament előtt, általános vitája folyik, módosító javaslatok nagy tömege van a bizottságok előtt. Remélem, hogy ez a törvény - amely nagyon jó visszhangot váltott ki szakmai körökben - hosszú távon is kedvező hatással lesz a szőlőtermelésre, hasonlóképpen a hegyközségekről szóló törvény módosítása. A hegyközségeket a közelmúltban financiálisan is támogatta a Földművelésügyi Minisztérium azért, hogy a megfelelő származási bizonyítványok kiadásához pénz álljon rendelkezésükre.
Szeretném jelezni, hogy a termékpálya-szabályozás-ba is igyekeztünk beavatkozni; hisz az elmúlt évi bortermés többleteinek levezetésére két miniszteri rendelet is megjelent. Az egyik a palackos és hordós borok exporttámogatásáról szól, a másik pedig a felesleges szőlőből készült borok lepárlását segíti elő. Tehát a minisztérium igyekszik ezen a területen lépni. Egyidejűleg vizsgálja azt is, hogy hogyan lehet a következő időszakban ezeket a piaci zavarokat elhárítani.
A közpincék kérdésében az az álláspontunk, hogy kérjük a Szőlő és Bor Terméktanácsot, szíveskedjen felmérni ennek a hatásait; milyen módon tudja önmagát megszervezni; ennek a támogatásához milyen összegű pénzre lenne szükség, mert átcsoportosításokra adott esetben a minisztérium hajlandó. De szeretnénk jelezni azt is, hogy ez az átcsoportosítás a szőlő- és bortermelésen belül kerülhet megvalósításra, máshonnan ezt elvenni nem tudjuk.
Azt is szeretnénk, ha a támogatásra szánt összeg elsősorban a korszerűsítés céljait szolgálná (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), korszerű ültetvények, a korszerű tárolás lehetőségeit. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi