DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A tisztelt Ház napirendjében, mint ön is említette, éppen tegnap kezdődött meg az Országos Tudományos Kutatási Alap-programokkal kapcsolatos törvény vitája. Hogy erre este fél 9-kor került sor, ez igazán nem a kormány hibája és felelőssége.
Én azt gondolom, hogy azok a finanszírozási csatornák, amelyeken a kutatás-fejlesztést Magyarországon finanszírozzák, igen sokrétűek, és tulajdonképpen megfelelően ki is épültek: az Országos Tudományos Kutatási Alap-programokon kívül a felsőoktatási kutatás-fejlesztési pályázatok, az ugyancsak a felsőoktatásban megalkotott programfinanszírozási rendszer, a Széchenyi-ösztöndíj rendszere, amely ez évtől kezdve már a felsőoktatásba bevonja a nem felsőoktatásban, kutatóintézetekben, más kutatóhelyeken dolgozó tudósokat is.
(8.50)
Említhetném a fejlesztési pénzek között az Ipari Minisztériumnál az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság által kezelt összeget. De magának az egész felsőoktatásnak, amelyet költségvetésből finanszírozunk, egy nem meghatározható része szintén kutatás-fejlesztésre fordítandó. Amikor én még az egyetemi oktatók boldog életét éltem, akkor a fizetési lapomon nemigen volt elkülönítve, hogy a fizetésemnek ezt a részét azért kaptam, mert órákat tartottam, ezt pedig azért, mert tudományos kutatást folytattam. Ugyanígy a Magyar Tudományos Akadémia önálló fejezetében szereplő teljes összegnek egy nem meghatározható, de elég tekintélyes része szintén a tudományos kutatás-fejlesztés céljait szolgálja. Tehát igen sokrétű az a finanszírozási rendszer, amellyel Magyarországon a kutatás-fejlesztést finanszírozzák.
Hogy ez kevés, mondja a képviselő asszony - ebben egyetérthetünk. Ez csakugyan kevés. Nem a csatornák kevesek, hanem az ezekre oda folyó összeg a kevés. Ha a kormány jelentésében a 61 oldalból nem fél oldal foglalkozna ezzel, hanem egy sor sem, viszont háromszor ekkora összeg kerülne ide, akkor én azzal nagyon elégedett volnék.
Miért kevés ez az összeg? Az a drasztikus csökkenés, amelyről képviselő asszony beszélt, és amely tény, sokadszor szeretném hangsúlyozni, nem elsősorban a kormány által támogatott tudományos kutatásokra fordított összeg csökkenéséből származik. Ha reálértékben számolunk, valóban ez is csökkent. Erre nézve csak azt lehet mondani, hogy nyilvánvalóan kétféle megoldás létezik: vagy egy meglévő adott összegből kell erre nagyobb pénzt fordítani, tehát vegyünk el valahonnan, költsünk többet erre a területre, vagy - s azt hiszem, ez lenne a célszerűbb - fejleszteni kéne azt az összeget, amiből adott mennyiség áll rendelkezésre, és akkor ebből több támogatást lehetne a tudományos kutatásnak folyósítani.
Ettől függetlenül egyetértünk abban, hogy a tudományos kutatásra fordított összeg is kevés, de a drasztikus csökkenést elsősorban nem ez okozza, hanem az a fejlesztéscsökkenés, amely 1990 előtt - persze akkor elég nehéz volt elválasztani, hogy mi az, ami állami költségvetésből és mi az, ami nem állami költségvetésből történt, de mindenesetre amely - gazdálkodó szervezetek megrendelésére készült. A piaci válsággal kapcsolatos megrendeléscsökkenés az, ami a fejlesztési pénzek csökkenését maga után vonta. S nincs olyan költségvetés és nincs olyan állam, amelyik ezt a fejlesztésiösszeg-csökkenést önmagában pótolni tudná. Az ország pillanatnyilag kilábolófélben van a gazdasági válságból, a termelési szerkezet megújulása értelemszerűen maga után kell hogy vonja a fejlesztési megrendelések növekedését, és ettől remélhetjük azt, hogy több pénz fog a fejlesztésbe áramolni.
Ez megítélésem szerint segíteni fog az ön által is említett problémán, természetesen nem egyik napról a másikra, de az semmiképpen sem lehet megoldás, hogy ha egyszer gazdasági válság van, ha egyszer a fejlesztési megrendelések a piac szereplői részéről nem elegendőek, akkor jön az állam, mint deus ex machina, belép a gazdálkodó szervezetek helyett, és megrendeli azokat a fejlesztéseket, amelyekre ki tudja, hogy kinek és miért van szüksége.
Még egyszer csak azt tudom mondani, ami a dolog tudományos kutatás részét illeti, abban a költségvetés nagyobb lehetőségeivel párhuzamosan vélhetően nagyobb erőforrásokat lehet ide csoportosítani; ami pedig a fejlesztési pénzeket illeti, ebben a gazdasági válságból való kilábolás lehet az orvosság.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi