TAMÁSSY ISTVÁN

Full text search

TAMÁSSY ISTVÁN
TAMÁSSY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelmi bizottság megtárgyalta a T/4514. számú társasházakról szóló törvényjavaslatot, s a vita után a következő ajánlást alakította ki:
Az elmúlt évtized tömeges bérlakáseladásai eredményeképpen jelenleg több mint egymillió társasházi lakást tartunk nyilván, amelyekben a legszerényebb számítás szerint is két-hárommillió lakos él. E lakások fenntartási, üzemeltetési kérdéseivel foglalkozik a társasházi törvény, amelynek benyújtása fontos és időszerű volt, mivel az Európában úttörő jelentőségű, 1924-es társasházi törvény, valamint az alapító okiratok tartalmát meghatározó 1977. évi 11. számú törvényerejű rendelet mára inkább akadályozza, mint segíti a lakóközösségek ügyeinek szakszerű kezelését.
A társasházi forma alkalmazása területén a világ joggyakorlata megoszlott. Nincs egységes szabályozás sem, így a világ, vagy akár az európai közös gyakorlatnak való megfelelésről nehéz beszélni. A fennálló, hatályos, más magyar törvényekhez való harmonizáció megoldott, a törvény kapcsolódása más törvényekhez szakszerű. Sajnálatos dolog ugyanakkor, hogy a társasházi lakhatás formával alapvető és döntő kérdésekben rokonítható szövetkezeti lakásformáról szóló törvény - bár az előkészítés során a két tervezet együtt szerepelt - nem került együttesen a parlament elé.
A társasházi törvény felépítése, tagolása szakszerűen, technikailag jól megoldott, tartalmilag igen nehezen kezelhető és fontos kérdéseket érint, az ezekkel való szembenézés a parlamenti viták során fog nyilvánvalóan megtörténni.
A környezetvédelmi bizottság 9 igen szavazattal, 1 tartózkodással az általános vitára a tervezetet alkalmasnak tartja, megvitatásra ajánlja.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi