DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága 1997. június 19-i ülésén megtárgyalta az egészségügyi törvény tervezetét.
Az általános alkalmasságról szóló vitára kissé méltatlan körülmények között került sor, hiszen a nyugdíjtörvényekhez benyújtott módosító indítványok vitája után került napirendre ezen fontos, az egészségügy jövőjét meghatározó törvénytervezet. Talán ennek tudható be, hogy a késői időpont miatt az orvosi kamara képviselője már nem várta meg a vitát.
A kormány nem önmagáért a törvényi változtatásért nyújtotta be ezt a törvénytervezetet, hanem azért, mivel a korábbi, egészségügyről szóló törvény 1972-ben került elfogadásra, tehát 25 éve. Az egészségügy területén számos területen megérettek a változásra a jogi szabályozások, hiszen olyan új technikák, eljárások kerültek bevezetésre, amelyek jogi szabályozása hiányzott. Csak néhányat szeretnék ezek közül kiragadni. Itt megemlíteném a humán reprodukció kérdéseit, a minőségbiztosítást, valamint a betegjogok kérdését és a betegjogok képviseletének kérdését. A 25 évvel ezelőtt született törvény sok tekintetben kiállta az idő próbáját. Mutatja ezt, hogy a '72-es törvényből a járványügyre vonatkozó rész a jelenlegi törvényben változatlanul szerepel.
A bizottsági vita során számos kérdésben élénk vita alakult ki. Ilyen volt többek között a betegjogok fejezete, valamint a betegjogi képviselet kérdése, illetve a törvénytervezet hatályba léptetésének kérdése.
Sok esetben a törvény csúsztatott hatálybalépést alkalmaz. Így például a törvény szerint a betegjogi képviselők 2001. január 1-jével lépnek be az egészségügybe. A vitában számos esetben elhangzott, hogy bizonytalan a törvénytervezet költségvetési finanszírozásának háttere.
A törvénytervezet - mint a miniszteri expozéban is hallottuk - kódex jellegű, de sok esetben keret jellegű is, így talán a kettő keverékeként fogható fel. Itt arra szeretnék utalni, hogy rendkívül sok esetben külön jogszabály és rendelet megalkotása szükséges még ahhoz, hogy a törvény hatályba léphessen, illetve funkcióját betölthesse. Ennek ellenére úgy tekintjük - és ez a bizottsági vitában markánsan megfogalmazódott -, hogy egy európai léptékű, korszerű, új törvénye lesz a magyar egészségügynek.
A bizottsági ülésen részt vevő betegjogi képviselők örömmel nyugtázták a betegjogok vonatkozásában történő előrelépést, illetve azt a tényt, hogy az előkészítés során más szakmai és érdekképviseletekkel együtt kikérték véleményüket, és véleményüket a törvényalkotó nagymértékben figyelembe vette.
A bizottság végül is egyhangúlag, 10 igen szavazattal a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi