DR. SZOLNOKI ANDREA

Full text search

DR. SZOLNOKI ANDREA
DR. SZOLNOKI ANDREA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Egy törvényjavaslatot lehet szeretni és lehet nem szeretni. Lehet bírálni és lehet dicsérni. De csak azt a törvényjavaslatot lehet, melyet korábban valaki megalkotott, a kormány a parlament elé terjesztett.
A korábbi egészségügyi törvényt 1972-ben szavazta meg az akkori Országgyűlés. A 25 év alatt többször módosított törvényt már a megalkotás pillanatában is sok kritika érte, de a mai napra már biztosan elavultnak mondható. A módosítások ellenére nem tükrözi a politikai rendszerváltás után kialakult hazai viszonyokat a magyar egészségügyben. Az MDF vezette kormány programjában, nem tudom, szerepelt-e egészségügyi törvény megalkotása, de minden esetre a korábbi kormány adós maradt ezzel a feladattal. 1994-ben a koalíciós kormányprogramban már szerepelt egészségbiztosítási és egészségügyi törvény megalkotása. Az egészségbiztosítási törvényt a nyár előtt a parlament megszavazta. A jelenleg előttünk fekvő egészségügyi törvényt, ha nagy késéssel is, de a kormány megalkotta és a parlament elé terjesztette.
A törvényről általánosságban elmondható, hogy az egészségügy minden területét felöleli, kódexszerűen foglalkozik a hazai egészségüggyel, és paragrafusokban rögzíti az egészségügy különböző szintjeit.
A törvényjavaslat legjobban kidolgozott része és az egész törvény ékessége az a fejezet, amely a betegjogokkal foglalkozik. Korábban szó volt arról, hogy külön törvényt fogunk alkotni a betegjogokról és külön az egészségügyről. Megítélésem szerint ez a megoldás jobb lett volna, mint a jelenlegi beterjesztés, ahol az egészségügyi törvény e nagy fejezetét a betegjogok foglalják el. Ebben a részben deklarálásra kerül a beteg szabad orvosválasztáshoz való joga, valamint kórházválasztási joga is megjelenítésre kerül. Kár, hogy korábban az egészségbiztosítási törvényben már csökkentettük a beteg szabad orvosválasztásának lehetőségét.
Már az egészségbiztosítási törvényben megjelent a magyar egészségügyben egy szokatlan fogalom, amely most az egészségügyi törvényben is megjelenik, nevezetesen a várólista fogalma. Valójában törvényi deklaráció nélkül is működtek bizonyos várólisták a magyar egészségügyben, de ezek nem voltak ellenőrizhetőek, nyilvános szempontokat nem tartalmaztak, és hátrányos megkülönböztetésben részesítettek egyes betegeket. A várólista fogalmának bevezetése e két törvényben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteg hátrányos megkülönböztetés nélkül, ellenőrizhető módon tájékozódhat a várólistára kerülés szempontjairól, valamint a betegjogi képviselőn keresztül ennek a várólistának az ellenőrzésére is van lehetősége.
Az emberi méltósághoz való joggal foglalkozó fejezetben kinyilvánításra kerül, hogy a beteget csak méltányolható okból és ideig szabad várakoztatni. Sajnos, a mai gyakorlat az, hogy a kezelésre vagy diagnózis felállítására berendelt beteget sokszor indokolatlanul, megmagyarázhatatlan okokból, feleslegesen órákig várakoztatják. Minden rendelőintézetnek és kórháznak lehetősége van időre berendelni a betegeket, hogy az ilyen oktalan várakoztatások elkerülhetők legyenek.
Ugyanebben a paragrafusban kerül meghatározásra, hogy a beteg ruházatát csak szükséges időre és indokolt mértékben szabad eltávolítani. Szörnyű látványt kelt és fokozza a beteg kiszolgáltatottságát, mikor a kezelőasztalra fektetett és ruháitól megszabadított beteget magára hagyják, vagy a betegtől elfordulva konziliáriusi megbeszélést folytatnak az orvosok és a szakszemélyzet, nem figyelve a beteg emberi méltósághoz való jogára.
A kapcsolattartási jogot meghatározó paragrafusban nagyon helyesen és humánus szempontokat maximálisan figyelembe véve lehetőséget kap a súlyos állapotú beteg, hogy megjelölt személy mellette tartózkodhasson betegsége alatt.
Ugyanígy a kiskorú betegnek is joga van arra, hogy kórházi ápolás alatt szülője vele tartózkodhasson, valamint a szülő nőnek is joga van, hogy újszülöttével egy helységben helyezzék el őket. Mint korábban gyakorló orvos azt tapasztaltam, hogy azok a gyermekek, akik mellett éjjel-nappal ott tartózkodhattak a szüleik, sokkal gyorsabban gyógyultak és kevesebb lelki traumát szenvedtek el a kórházi tartózkodás alatt. Ezért minden erőmmel azon voltam, hogy olyan helyzetet teremtsek az általam vezetett osztályon, hogy a szülőket is elhelyezhessük gyermekük mellé a kórházban tartózkodásuk idejére.
Az egészségügyi törvényben meghatározott kapcsolattartási jog deklarációja tehát nagyon fontos, de sok esetben a hazai viszonyokat figyelmen kívül hagyja. Hiszen nem minden kórházban van arra lehetőség, hogy súlyos állapotú beteg vagy gyermek mellett ott tartózkodjon hozzátartozója, valamint nem minden szülészet rendelkezik rooming-in szolgálattal. Ha ezt a törvényben a beteg jogaként meghatározzuk, ennek anyagi feltételeit is biztosítanunk kell a különböző magyarországi kórházakban, hiszen ha ezt nem tesszük, a beteg, ismerve a törvényben foglalt jogát, azzal élni kíván majd, és az ügyeletes orvosnál vagy a kezelőorvosnál fog reklamálni ezekért a jogaiért. Nem szabad a kórházban dolgozó orvosokat ilyen kínos helyzetbe hozni.
A törvény szerint a beteget a beavatkozások előtt tájékoztatni kell betegsége feltételezett diagnózisáról a szükséges vizsgálatokról a javasolt ellátásokról a felmerülő kockázatok jellegéről, mértékéről és mellékhatásairól a lehetséges alternatív eljárások, a vizsgálatok vagy beavatkozások céljáról várható eredményéről és kockázatáról a tervezett ellátás időtartamáról az előrelátható fájdalmakról és arról, hogy az ellátást követően állapotában milyen változás következik be. A beteget érthető módon, magyarul kell tájékoztatni, figyelemmel életkorára, iskolázottságára és lelkiállapotára. A szóbeli tájékoztatás nem helyettesíthető egy általános segédanyag átadásával.
A munkáját tisztességesen végző orvos eddig is szánt időt arra, hogy a beteget részletesen tájékoztassa, de valóban vannak közöttünk olyan orvosok, akik e tájékoztatást gyakran elmulasztották, és a beteg csak azt nem tudta, hogy miért küldik kórházba, mennyi ideig kell ott lenni, milyen vizsgálatokat végeznek rajta, milyen műtétet hajtanak végre rajta, és mikor fejezik be a gyógykezelést. Sokszor elkövetjük mi orvosok azt a hibát, hogy latinul emlegetjük a diagnózist és a vizsgálati módszereket, melyből a betegek sok esetben egy szót sem értenek. Reméljük, hogy ha e törvény többletfeladatot is ró az orvosokra, könnyebben viselik el a tájékozott betegek a vizsgálatokat és gyógykezeléseket.
A törvény szerint a betegnek joga van eldönteni, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, valamint joga van ahhoz, hogy a kivizsgálást és kezelést érintő döntésekben részt vegyen. Természetesen az orvosnak kötelessége a beteget úgy felvilágosítani, hogy elfogadja az egészségügyi ellátást, és ne vonja vissza a beavatkozások elvégzéséhez való beleegyezését.
Külön fejezet foglalkozik a passzív eutanáziával, mely a törvényben az ellátás visszautasításának jogaként jelenik meg. Eszerint a beteg az életmentő vagy életfenntartó beavatkozásokat visszautasíthatja, ha olyan súlyos betegségben szenved, mely feltehetőleg gyógyíthatatlan, és egy éven belül halálhoz vezet. A törvénytervezet szigorúan szabályozza a beavatkozás visszautasításának jogát úgy, hogy három orvosból álló bizottság két alkalommal győződik meg arról, hogy a beteg döntését annak következményeinek tudatában hozta meg. A törvénytervezet gondoskodik arról is, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy két tanú együttes jelenlétében utasíthatja vissza az életmentő beavatkozásokat a beteg.
A szabaddemokraták frakciója támogatja az ellátás visszautasításának jogát, de a kérdés súlyosságára és fontosságára való tekintettel célszerűnek tartottuk volna, ha komoly társadalmi vita előzte volna meg e törvényjavaslatot, hiszen a passzív eutanáziáról minden országban komoly vita zajlik a különböző szervezetekben és az állampolgárok különböző csoportjai között.
A törvénytervezet szerint a beteg jogosult az egészségügyi dokumentáció adatait megismerni, betekinthet az egészségügyi dokumentációba, valamint saját költségére másolatot is kaphat. Ez a passzus óvatosságra kell hogy intse az orvosokat, hogy milyen megjegyzéseket fűznek az egészségügyi dokumentációhoz.
A törvénytervezet szerint a betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálata és gyógykezelése során csak azok a személyek legyenek jelen, akik részt vesznek ellátásában. Szörnyű kiszolgáltatott helyzetben van az a beteg, akinek vizsgálata közben a szobában tartózkodik, mondjuk, egy gépírónő, aki a zárójelentéseket írja, megjelenik vödörrel és felmosófával a takarítónő, és többször bekukkantanak a vizsgálóba orvosok, műtősnők és műtősfiúk.
(14.00)
A törvénytervezet egy új személyiséget jelenít meg az egészségügyi szolgálatban, nevezetesen a betegjogi képviselőt. A betegjogi képviselő segít a beteg panaszainak megfogalmazásában, segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, és rendszeresen tájékoztatja az egészségügyi dolgozókat a beteg jogaira vonatkozó szabályokról.
A betegjogi képviselő természetesen nem a kórházzal van munkaviszonyban, hanem az ÁNTSZ alkalmazásában dolgozik a kórházban. Az egészségügyi szolgálat vezetője 10 napon belül, fenntartója 30 napon belül köteles megvizsgálni a betegjogi képviselők észrevételeit. Hazánkban is kezdenek elszaporodni a különböző ügyvédi megkeresések következtében kórházak és kórházban dolgozók elleni bírósági perek. Több ügyvédi iroda már specializálódott is ezekre az orvosiműhiba-perekre, sok esetben tisztességtelen módon reklámozzák is magukat.
A betegjogi képviselő jelenléte a kórházban egy olyan levezető csatorna lehet, mellyel megakadályozhatók lehetnek az orvosi bírósági perek. Annak ellenére, hogy az orvosokra többletfeladatot ró a betegjogokat deklaráló egészségügyi törvénytervezet, mégis az egészségügyi törvénytervezet legkidolgozottabb és legjobb részének tartjuk. Remélem, hogy a betegjogokkal kapcsolatos rész nemcsak az orvosokra vonatkozik, hanem mindenki másra is, aki betegek vizsgálatával és gyógykezelésével foglalkozik. Gondolok itt elsősorban a szép számmal megjelenő természetgyógyászokra is.
Hosszú fejezet foglalkozik a népegészségüggyel, melyen belül a család- és nővédelmi gondozás, ifjúsági egészségügyi gondozás, sportegészségügy, munkaegészségügy, járványügy, védőoltások és szűrővizsgálatok rendszere, fertőző- és járványügyi ellenőrzés, valamint a fertőtlenítés elveit és jelenlegi hazai gyakorlatát kódexszerűen rögzíti a törvényjavaslat.
Az egészségügyi ellátás rendszerén belül deklarálásra kerül, hogy a beteg megtilthatja a beutaló orvos, illetve háziorvos értesítését abban az esetben, ha a beteg kórházi ellátásban vagy járóbeteg-szakellátásban részesül. Úgy gondolom, ez az a betegjog, amely biztosan tévesen került be a törvényjavaslatba, hiszen a beteg szabadon választhatja meg háziorvosát. Ha nincs vele megelégedve, választhat más orvost is, de egyet nem tehet: hogy a választott háziorvos ne legyen tájékoztatva a beteg állapotáról, esetleg gyógykezeléséről.
Ugyanebben a fejezetben lehetőséget biztosít a törvénytervezet arra, hogy ha a beteg magasabb szintű egészségügyi szolgáltatónál kívánja az ellátást igénybe venni, akkor az igénybevételt korlátozhatja, illetve feltételhez kötheti.
Ezzel a paragrafussal gyakorlatilag megtiltjuk a betegnek, hogy a korábban deklarált szabad orvosválasztás értelmében annál az orvosnál jelentkezhessen, akit magának kiválaszt.
Tehát ha valaki például Nyíregyházáról a budapesti egyetemi klinikára kíván befeküdni, akkor ezt csak bizonyos feltételekkel teheti meg.
A szűrővizsgálatokkal foglalkozó rész a törvénytervezetben nem tesz kötelezővé semmilyen szűrővizsgálatot, de a szűrővizsgálaton való részvétel elmulasztása bizonyos kedvezmények megvonását vonja maga után.
A mentéssel foglalkozó fejezetben megfogalmazásra került, hogy a mentés kezdeményezésére bárki jogosult. Ez a gyakorlat különbözik sok más európai ország gyakorlatától, ahol csak orvos hívhat ki mentőt a beteg állapotának függvényében. Úgy gondolom, hogy a magyar gyakorlat és az azt megerősítő, előttünk fekvő jogszabály jobban szolgálja a beteg érdekét, amikor bárki, aki a mentést kezdeményezni kívánja, megteheti azt orvos közbeiktatása nélkül is.
Fontos kitétele a jogszabálynak, hogy a mentés igénybevételéhez való jog mindenkit megillet, független állampolgárságtól és az egészségbiztosítási jogviszonytól. Így kerül deklarációra az is, hogy a mentés állami feladat, ezért finanszírozásáért nem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felelős.
A haldokló beteg gondozásának fejezetében megjelenik a törvénytervezetben a hostess-ellátás, amely az utóbbi egy-két évben a magyarországi egészségügyben megjelent, és a biztosítópénztár finanszírozza is ezt.
Az egészségügyi törvénytervezet egyáltalán nem foglalkozik a gyógyszerellátás kérdésével, mert ezt külön törvényben kívánja a kormány meghatározni.
Valószínűleg tévesen kerülhetett a törvénytervezetbe az a passzus, amely a nem konvencionális gyógyító eljárásokat a konvencionális gyógyító eljárások helyettesítésére is alkalmassá teszi.
Először foglalkozik az egészségügyi törvény azzal, hogy működési engedély csak olyan szolgáltatóknak adható ki, amelyek felelősségbiztosítással rendelkeznek. A korábban már említett orvosiműhiba-perek elszaporodása miatt erre a felelősségbiztosításra feltétlenül szükség van.
Ugyanakkor felesleges, hogy azt az alapnyilvántartást, amely a szakképesítést közhitelesen tanúsítja, a Népjóléti Minisztérium vezesse. A világon mindenhol, ahol orvosi kamara létezik, az adatnyilvántartás vezetését az orvosi kamarákra bízzák. Célszerű volna, ha e törvényjavaslat is a Magyar Orvosi Kamarára bízná az alapnyilvántartás vezetését.
A törvénytervezetben először jelenik meg Magyarországon a megfelelőségtanúsítás fogalomköre, amely a szolgáltatások és ellátások minőségének felülvizsgálatára és elismerésére szolgál.
Fontos része a törvényjavaslatnak, amikor azzal foglalkozik, hogy a kezelőorvos joga, hogy vizsgálati és terápiás módszereket szabadon választhatja meg. Kissé ellentétesnek tűnik ez a deklaráció az egészségbiztosítási törvényben meghatározott vizsgálati és gyógyítási eljárási trendek meghatározásával.
A törvényjavaslatban először jelenik meg a kormányprogramban már előre jelzett nemzeti egészségügyi tanács fogalma. E nemzeti egészségügyi tanács olyan javaslattevő, véleményező, tanácsadó szervezet, mely a kormányzati egészségpolitika kialakítását segíti úgy, hogy tagjai közé integrálja a szakmai kamarákat, országos érdekvédelmi szervezeteket, betegek képviselőit, helyi önkormányzatok képviselőit.
A helyi önkormányzatok feladatainál, felsorolásánál valószínűleg figyelmetlenség következtében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kimaradt a home-care, az otthoni ápolásszolgálat megjelenítése. (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.)
Összefoglalva elmondható, hogy a beterjesztett törvényjavaslat az egészségügy alkotmányaként kezelendő, kisebb módosításokkal a szabaddemokrata frakció a törvényjavaslat elfogadását javasolja a tisztelt Háznak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi