KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! A szimpátiáját köszönöm, a kérdés feltevése most, az ártárgyalások megkezdésekor nem túl szerencsés. Amint arról bizonyára képviselő úr is tudomással bír, az importárukra 1995 márciusban eredetileg kivetett 8 százalékos importvám fokozatosan került leépítésre. 1996 szeptember-októberben folytak az egészségbiztosítási pénztárnál a beszállítókkal azok az ártárgyalások, amelyek során az 1997. évi gyógyszerárakat rögzítették.
Ekkor már ismert volt a kormány azon szándéka, hogy 1997 első félévében két lépcsőben, márciusban, illetve júliusban a vámpótlék teljesen megszűnik. Ezért az áralku során a szakértők ezt a tényt már árletörő eszközként igyekeztek - meg kell mondjam, sikerrel - alkalmazni. Ennek következtében a megszűnő vámpótlék haszna elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a szeptemberben meginduló, az 1998. évre kialakítandó új gyógyszerárakat célzó áralkut már induláskor alacsonyabb, tehát kedvezőbb pozícióból indíthatják a szakértők. Ezáltal tovább csökkenthetők a biztosítói oldal kiadásai, illetve mérséklődnek a lakossági oldal terhei.
Ezt különösen indokoltnak és időszerűnek ítéljük most, amikor az Országgyűlés előtt fekszik az egészségügyi alap pótköltségvetéséről szóló törvényjavaslat, és folyamatban van a társadalombiztosítás jövő évi költségvetés-tervezetének véglegesítése. És bár a vámpótlék megszűnése nem játszik szerepet a jövőben, de abban bízhatunk, hogy mint a kérdése mögött meghúzódó jogos elvárás, a gazdaságossági követelményeket az ártárgyalásokon a támogatások megállapításánál, a választék bővítésénél, a gyógyszerrendelési gyakorlat ellenőrzésénél az eddigieknél jobban kívánjuk érvényre juttatni.
Köszönöm kérdését.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi