DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ

Full text search

DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ
DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A gazdasági társaságokról szóló, 1988. évi VI. törvény valóban a rendszerváltás egyik alapvető jelentőségű, úgynevezett húzó törvénye volt, mert lényegében kijelölte a magántulajdon és a magánvállalkozások teljes körű elismertségének törvényi kereteit azáltal, hogy az európai mércéhez igyekezett igazítani a gazdasági társaságok szervezeti, működési rendszerének jogi szabályozását. Ez a törvény már egyértelműen elvetette az úgynevezett szocialista piacgazdaság illúzióját, és ugyanakkor egyik fő céljaként határozta meg "piaci jellegű termelési értékesítési együttműködés fejlődését, a tőkeáramlást".
Ez a törvény közel egy tucat további, gazdasági tárgyú törvény meghozatalát indította el, s mintájául szolgált a volt szocialista országok ez irányú jogalkotási kezdeményezéseinek. A Gt. - ahogy ma már szinte közkeletűen nevezzük - azóta a jogászok, közgazdászok és vállalkozók mindennapi társa, tankönyve lett. Ebből tanulván meg a nyugaton már jóval korábban elterjedt, bár nálunk régebben már ugyancsak ismert, de elfelejtett, elfelejtetett gazdasági társaságok alapításának, szervezetének, működésének szabályait.
1989 óta ugyan több ízben is módosították a törvényt, de csak most merült fel az, hogy egy új törvényt kellene a helyébe hozni, megtartva a bevált jogintézményeket és módosítva, továbbfejlesztve a már kissé kopottassá vált rendelkezéseket.
Az intenzív és valóban nagyon széles körű előkészítő munka elején felmerült, hogy talán nem is kellene új törvény, hiszen a legtöbb általános és az egyes társasági formákra vonatkozó különös rendelkezés nem is szorul változtatásra, de mi magunk is - az MSZP képviselőcsoportja - csak helyeselni tudjuk azt a kormánydöntést, amely egy új, egységes, valóban korszerűsített törvényt terjesztett be most elfogadásra az Országgyűlésnek, beillesztve az igazságügyi reform folyamatába.
Már most le kell szögeznem: a Szocialista Párt képviselőcsoportjának álláspontja szerint ez a törvényjavaslat nagyon alapos és átgondolt jogalkotási kezdeményezés, talán újra mintája lehet azon úgynevezett másodgenerációs gazdasági törvényeknek, amelyek fontos feladata az Európai Közösség irányelveivel való összhang megteremtése, úgy, hogy az megfeleljen a magyar nemzetgazdaság fejlődési irányainak.
Engedjék meg, hogy ismertessem a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportjának álláspontját az előttünk fekvő, a gazdasági társaságokról szóló törvényjavaslatról:
A javaslat, mint ahogy már említettem volt, nem törekszik arra, hogy mindenáron, elveiben és részleteiben is teljesen új jogi kereteket határozzon meg. Tételes rendelkezéseiben azonban követi azt a négy fő célt, amelyet a bevezető rendelkezések tartalmaznak, azaz a piacgazdaság megszilárdulásának elősegítését, a nemzetgazdaság jövedelemtermelő képességének emelkedését, a vállalkozások megerősödését, valamint az európai jogharmonizációt.
A javaslat - nagyon helyesen - megtartja azon bevált gazdasági társasági formákat, amelyek jelenleg is léteznek, s eltérést csak annyiban hoz, hogy az egyesülést, amely '967 óta létezik mint saját nyereségre nem törekvő gazdasági forma, nem minősíti gazdasági társaságnak, és mint úgynevezett kapcsolódó vállalkozást kezeli a továbbiakban. Zárójelben megjegyzendő, hogy a törvényben történő elhelyezése legfeljebb csak a hagyománnyal indokolható.
A javaslat tiszta képet teremt akkor, amikor megszünteti azt a lehetőséget, hogy polgári jogi társaságot közös gazdasági tevékenység üzletszerű folytatására is lehet alapítani. Ilyen célokra a jövőben csak valamilyen formájú gazdasági társaság hozható létre. Egyetértéssel kiemelendő, hogy a javaslat az egyes társasági formákra vonatkozó részletes szabályok köréből a törvény első részébe helyezi azokat, amelyek lényegében minden formára vonatkoznak, s ezáltal könnyebben kezelhetővé válik a törvény. Valóban átfogóan kerül sor érdemi változásokra a részvénytársasági részben, valamint az úgynevezett konszernjog területén. A javaslat rendkívül körültekintő és széles körű jogharmonizációt folytat a belső, kapcsolódó joggal is, így például újraszabályozza a közhasznú társaságra vonatkozó Ptk.-rendelkezéseket, módosítja a szövetkezetekről szóló törvényt, és így tovább.
Néhány észrevételt engedjenek meg a javaslat részleteit illetően is, különös tekintettel a módosításokra. Eddig a társasági törvényben a részvénytársaságokra vonatkozó szabályok kivételével a diszpozitivitás elve érvényesült, azzal a törvénytől eltérhettek bizonyos feltételek között a szerződő felek. Ez az általános rendelkezés rendkívül sok jogértelmezési vitát váltott ki az érdekeltek és a bíróságok között. A javaslat most megfordítja ezen szabályt, miáltal a felek csak akkor térhetnének el a törvénytől, ha ezt maga a törvény megengedi. Ez az elvi változás önmagában a konkrét rendelkezésekben tartalmilag nemigen hoz módosulást, de a jogalkalmazásban nagyobb odafigyelést igényel mind az alapítók, mind a jogászok részéről magának a társasági szerződésnek az elkészítése.
A javaslat egy nagyon fontos, és az előkészítés szakaszában sokat és sokak által vitatott újítása az előtársaság intézményének bevezetése. Ez pedig összefügg azon másik módosulással, miszerint a gazdasági társaság a jövőben nem visszamenőleges hatállyal jön létre a szerződés aláírása napjával, hanem a cégbejegyzéssel.
1988-ban a jelenlegi szabályozás amiatt alakult ki, mert a cégbíráskodás személyi és dologi feltételei nemigen álltak rendelkezésre. Ma talán már - óvatosan fogalmazva talán - létrejöttek a megfelelő feltételek, s emellett valóban fontos európai követelmény a cégnyilvántartás közhitelessége, és az úgynevezett függő jogi helyzetek megszüntetése. Ami talán a gyakorlatban problémákat okozhat, az az, hogy ily módon egy cég többféle jogi és tényleges helyzetben lehet, míg megtörténik a cégbejegyzés.
(11.00)
Az egyik szakasz, ami a szerződés aláírásától és ellenjegyzésétől a cégbírósági bejelentésig tart - ekkor már van társaság, de semmit sem csinálhat a második szakasz a bejelentéssel kezdődik, és ekkortól kezdve már gazdasági tevékenységet is kifejthet, de bizonyos megszorításokkal működhet a harmadik szakasz pedig akkor kezdődik, amikor bejegyezték a céget, azaz teljes jogú gazdasági szervezetté, adott esetben jogi személlyé válik. A kérdés tehát az, hogy vajon kevesebb jogi és gyakorlati anomália keletkezik-e ezzel a megoldással vagy legalább ugyanannyi, mint eddig is, csak másfélék. A válasz megadásában bizonytalan vagyok. Az mindenesetre felvethető, hogy magának az előtársaságnak a jogintézménye így külön megnevezve talán felesleges, zavarokat okozhat a gyakorlatban. Elegendőnek tűnik az, ha a bejegyzésig bizonyos korlátozó szabályok érvényesülnek a társaságra, mert nem teljes értékű társaságról van szó, míg a bejegyzés alatti státuszt úgyis jelezni kell a cégnév mellett a most módosuló cégszabályok szerint, azaz "bejegyzés alatt" rövidítéssel.
Bizonyára jelentős nézeteltéréseket hoz a jelenlegi vitában is a vezető tisztségviselőkre vonatkozó alkalmazási és összeférhetetlenségi szabályok szigorítása. A javaslat szerint ugyanis egy személy csak legfeljebb három társaságban lehet vezető tisztségviselő, illetve nem is lehet három évig, ha a korábbi gazdasági társaságának fizetésképtelenség miatti felszámolását elrendelték. Eddig két évig nem lehetett. A magunk részéről egyetértünk a szigorításokkal, sőt bizonyos mértékig még továbbfejleszthetőnek is gondoljuk arra az esetre is, ha a cégbíróság a cégvezető mulasztása miatt kénytelen törölni a céget a cégnyilvántartásból. Ezen tiltások gyakorlati követése lesz legfeljebb nehéz, ugyanis a szerződésbeli és az elfogadási nyilatkoztatás mellett talán ajánlatos a számítógépes követhetőség kialakítása is.
A jelenleg hatályos magyar társasági jog - eltérően az angolszász modelltől - az operatív ügyvezetés ellenőrzéséről egy attól teljesen elkülönült felügyelőbizottsági rendszert működtet. Ezt a javaslat alapjaiban megtartja, de a részvénytársaságoknál és a 100 millió forint törzstőke feletti kft.-knél lehetővé teszi, hogy a társasági szerződésben rendelkezve, a felügyelőbizottság két esetkörben átvegye a társaság legfőbb szervének hatáskörét. Az egyik az ügyvezetés tagjainak úgynevezett státuszügyei, a másik pedig meghatározott jogügyletek megkötésének jóváhagyása. Intézkedéseiről a felügyelőbizottság természetesen a társaság legfőbb szervének köteles beszámolni a következő ülésen.
Ez az újítás a jelenlegi gyakorlathoz közelít annyiban, hogy eddig - nem túl gyakran, a kft.-knél leginkább - a taggyűlést ruházták fel a tagok hasonló jogosítványokkal, ami nehézkesebbé, de a tulajdonosok által ellenőrizhetőbbé tette az ügyvezetés folyamatos munkáját, például bizonyos szerződések bizonyos értékhatárok fölötti jóváhagyását. Ugyanakkor az is tény - tisztelet a kivételnek -, hogy a felügyelőbizottságok működésének hatékonysága jelenleg kívánnivalót hagy maga után, nem egyszer csak olyan szükséges rossznak tekintik a tulajdonosok, aminek gyakorlati haszna nem nagy. Ez leginkább a kevés tulajdonos által jegyzett, nagyobb törzstőkéjű társaságoknál van így. Kérdés tehát: mennyiben segíti majd ez az új megoldás a társaságok hatékonyabb, törvényesebb működését? A válasz a gyakorlatra vár.
Szólni kell, tisztelt képviselőtársaim, a társaságból való kizárás intézményéről is, amelynél az az újdonság, hogy a jövőben a gazdasági társaságnak a tag ellen benyújtott keresete alapján a bíróság zárhatja ki a társaság céljának elérését veszélyeztető tagot, nem pedig maga a társaság, mint ahogy eddig ez történt. Ez a megoldás kissé vitatható azon az elvi alapon, vajon miért nem dönthetnek a tagok saját maguk arról, hogy közülük az egyik vagy másik tag nagy mértékben veszélyezteti-e a társaság tevékenységét, s emiatt kizárják.
(Jegyző: dr. Kávássy Sándor és dr. Trombitás Zoltán.)
Gyakorlati oldalról viszont tagadhatatlanul tisztább lesz a szabályozás azáltal, hogy a független bíróságra bízza, eleve soron kívüli eljárásban, a kizárás megalapozottságának megítélését.
Véleményem szerint azonban továbbra sem megnyugtató teljesen a kéttagú társaságok esetleges ilyen irányú problémáinak az a megoldása, amelyet a javaslat tartalmaz. E szerint ugyanis egy kéttagú társaságból nem lehet a másik tagot kizárni. Eddig ebben teljes volt a zűrzavar: vagy kölcsönösen kizárták egymást adott esetben a tagok, vagy évekig befagyott egy lehetetlen helyzet. Sajnos, azzal, hogy megszüntetjük az ilyen helyzetekben történő kizárást, még a problémát nem oldjuk meg. Mi történik ugyanis akkor, ha egy közel azonos vagy azonos üzletrészarányú két tulajdonos közül az egyik valóban a vállalkozást veszélyeztető módon jár el? Kizárni nem lehet, üzletrészét eladni esetleg nem tudja, a társaságot megszüntetni ugyancsak nem lehet. Marad egy lehetetlen helyzet továbbra is. A megoldás talán itt is az lehetne - és ezt át kell gondolnunk -, hogy a bíróságra kellene bízni a kizárás megítélését bármelyik fél keresetére.
Van egy látszólag "eldugott", de egy nagyon fontos és a miniszter úr által is külön kiemelt új rendelkezése a javaslatnak. Ez pedig az úgynevezett kényszerátalakulás kötelezettsége. Azaz, ha egy társaság két éven keresztül nem rendelkezik az adott formára előírt minimum jegyzett tőkének megfelelő saját tőkével és ezt a tagok nem pótolják, akkor három hónapon belül át kell alakulnia más gazdasági társasággá. Ha ezt nem teszik, a bíróság végső soron megszünteti a céget.
Ez az új rendelkezés megpróbál megoldást adni azon nem ritka esetre, hogy tartósan tőkehiányos társaságok maradjanak a piacon, ezzel veszélyeztetve a piaci forgalom biztonságát, a hitelezők érdekeit, és csak egyfajta pufferként működnek egy-egy tulajdonos több más társasága mellett. Való igaz, a tisztességes verseny és a fogyasztók biztonsága érdekében ilyen törvény adta eszközökkel is kell segíteni a piac folyamatos tisztulását. Ezzel egyetértünk. De attól még nem lesz jobb a helyzet, hogy mondjuk egy 3 milliós kft. - elvesztve saját tőkéjét - átalakul betéti társasággá vagy közkereseti társasággá, és most már így folytatja társadalmilag nemigen hasznos tevékenységét. A vállalkozás szabadságának alkotmányos joga nem abszolút jog, amely minden más érdek ellenében is érvényesíthető.
Jelentős újítása a javaslatnak a tőkeminimumok felemelése, amelyet a miniszteri expozé is külön kiemelt. Ezzel alapjában egyetértünk, de meggondolandó az, és számolni kell vele, hogy az újonnan megalakuló társaságok piacra lépését nehezíteni fogja ez az intézmény, mert megítélésünk szerint a lakossági megtakarítások, a szabadon felhasználható vagyonok az elmúlt években nem nőttek háromszorosára, mint amennyi most például egy kft.-nek lesz a törzstőkéje.
A törvényjavaslat változásokkal leginkább érintett része a részvénytársaságokra vonatkozó rendelkezések. Ez nyilvánvalóan összefügg a rendszerváltást követő átalakulásokkal és a részvénytársasági cégforma jelentőségével, különös tekintettel a külföldi tőke bejövetelére a gazdasági életbe. E területen vált leginkább szükségessé az Európai Közösség irányelveivel, illetve az 1997. január 1-jével hatályba lépett értékpapírtörvénnyel való összhang megteremtése.
A jelenleg hatályos társasági törvény nem tesz különbséget például a zártkörűen és a nyilvánosan működő részvénytársaságok között annak ellenére, hogy ez az elhatárolási szempont a gyakorlati életben már ma is létezik. Ezért a javaslat az értékpapírtörvény fogalom meghatározására alapozva jelöli meg a kétféle részvénytársaságot. Nyilvánvalóan másféle szabályok kell hogy vonatkozzanak azon részvénytársaságokra, amelyek kisebbek és nem tudnak eleget tenni a nyilvános értékpapírpiacra történő kilépéshez fűződő szigorú törvényi szabályozásnak, mint a nagyokra. Ezért a zártkörű részvénytársaságokra egyszerűbb szabályokat is hoz a javaslat.
Anélkül, hogy a részletekbe bocsátkoznánk, fontos megemlíteni, hogy a részvénynek változatlanul kétféle típusát ismeri el a javaslat: a bemutatóra és a névre szóló részvényt. A javaslat a részvényeket négy fajtába sorolja, így létezik a törzsrészvény, az elsőbbségi, a dolgozói és a kamatozó részvény.
(11.10)
A hatályos szabályozásban főképp az elsőbbségi részvény okozott jogértelmezési problémákat különféle alkotmányossági aggályokat is felvető anomáliák miatt.
Ugyanis a törvény magára az alapszabályra bízta, hogy bármilyen tartalmú és mértékű kedvezményes joggal ruházzon fel részvényeket, amire az angolszász példát kivéve Európában nincs példa. Most a javaslat szigorúan felsorolja az elsőbbségi részvényosztályokat és kizárta azt, hogy egyidejűleg például egy részvény szavazati és osztalékelsőbbségi jogot is biztosítson.
Tekintettel a közelmúlt ezzel kapcsolatos kemény vitáira, talán indokolt most kitérni a szavazatelsőbbségi részvény új szabályozására. A javaslat ezen részvényosztályon belül kétféle kategóriát ismer. Az egyik az, amely a névértékhez képest a szavazati jogot megtöbbszörözi, felső korlátként a névérték tízszeresét jelöli meg, a másik a vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény, azaz ahogy mostanában mondjuk, az aranyrészvény. Ez a fajta aranyrészvény azonban nem aktív jogosultságot jelent, tehát nem azt jelenti, hogy a tulajdonosa egymaga képes döntést hozni a többiek akarata ellenére, hanem passzív jellegű, azaz arra alkalmas, hogy a többségi döntést megakadályozza, megvétózza. A vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény nem alkalmas arra, hogy távolmaradása esetén a közgyűlést határozatképtelenné tegye a tulajdonosa. Éppen fordított a helyzet: csak a jelenléte esetén lehet érvényesíteni a benne rejlő lehetőséget. Ezen megoldást támogatjuk.
Nagyon fontos új fejezetet jelentenek a jelenleg hatályos szabályozáshoz képest a gazdasági társaságokban történő befolyásszerzésre vonatkozó rendelkezések. Eddig ugyanis csak a részvénytársaságok egymás közötti viszonylatában foglalkozott a törvény a befolyásszerzéssel. Most a tervezett szabályozás a jövőben egyfelől kiterjedne a kft.-re is, másfelől pedig a szerzőpozícióban lévő külföldi jogalanyra is. Ilyen, úgynevezett konszernjogi szabályozást más törvények is tartalmaznak - a versenytörvény, értékpapírtörvény -, ezért különösen fontos az összhang megteremtése közöttük. Ezt megteremti a javaslat.
Ugyanakkor fontos az is, hogy csak a szükséges és arányos mértékben korlátozzák a piaci és vállalkozási szabadságot, egyben méltányosan kezeljék a kisebbség érdekeit. Mert ezen konszernszabályok legfőbb értelme éppen a kisebbség törvényes és méltányos érdekeinek védelme az előbbi célok jegyében. A javaslat ezen szabályozási része minden bonyolultságával és kiterjedt egyéb kapcsolódásaival együtt alkalmas lesz a gyakorlat jó irányú befolyásolására.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő, a gazdálkodó szervezetek alakulására, szervezetére és működésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazó törvényjavaslat általunk javasolt elfogadása esetén egy újabb mérföldkövet ütünk le a gazdasági rendszerváltás útjára, amely mérföldkőre leginkább egy szót lehetne felírni: azt, hogy minőség.
A magyar nemzetgazdaság, amely a demokratikus jogállam keretei között működik immáron lassan egy évtizede, mindenki tudja, új kihívások előtt áll, amelynek címszavai Európa és a világ. Ezen kihívásoknak csak a minőség felmutatásával tudunk jól megfelelni. Ez a törvényjavaslat hitünk szerint ezt a minőséget mutatja fel önmagában is, de minőségi követelményeket állít azokkal szemben, akik e törvény alapján vállalkoznak és gazdálkodnak, keresik boldogulásukat - hitünk szerint mindnyájunk érdekében. A Magyar Szocialista Párt a törvényjavaslatot az általános és majd a részletes vitát követően elfogadásra ajánlja a tisztelt Országgyűlésnek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi